RYSSLAND VARNAR FÖR VÄRLDSKRIG

peaceconf

Tonen hårdnade när utrikesministrarna från de 17 länderna från den så kallade stödgruppen för Syrien samlades i München i Tyskland i dag för att blåsa liv i fredssamtalen.  
Om Saudiarabien sänder marktrupper till Syrien kan ett nytt världskrig utlösas, sade Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev. Situationen påminner om Kuba-krisen i en omvänd ordning.

Saudiarabien meddelade innan att beslutet att sända trupp mot IS till Syrien står fast.

Frankrikes president Francois Hollande uppmanade i ett tv-sänt tal före mötet Ryssland att avbryta militärinsatsen i Syrien.  (SVT text 130)

Saudiarabien pratar väldigt mycket om att bekämpa terrorism men gör rätt lite i praktiken. Hur många internationella koalitioner ska egentligen slåss mot terrorn?

När Saudiarabien talar om alliansen handlar egentligen mer om att kung Salman vill stärka landets roll som regional sunnimuslimsk stormakt Kampen mot terrorismen är sekundär för ledarna i Riyadh som högkvarter.

Den nya koalitionens udd är riktad mot Iran, Saudiarabiens främsta konkurrent om makten i Mellanöstern. Saudiaribe

Iran, som shiaislams starkaste fäste, har givetvis inte inbjudits att delta. Inte heller det shiadominerade Irak.

Istället blir den nya koalitionen ytterligare ett vapen i sunnimuslimernas kamp mot “avfällingarna” inom shiaislam och riskerar att ytterligare spä på den redan infekterade konflikten mellan de två huvudinriktningarna inom islam.

Ända sedan Muhammads död 631 har en strid gällt mellan sunni och shia i en maktkamp. Saudiarabien är i en allians med USA. USA:s krig efter 911 har gynnat denna explosion av terror. ISIS styrkor bär på amerikanska vapen.

Saudiarabien är redan medlem av USA:s internationella koalition mot Islamiska staten. Där har saudierna utmärkts sig mest för sin brist på insatser.

När koalitionen inledde sina bombningar av IS fästen i Syrien i september förra året deltog saudiskt stridsflyg i några av räderna. President Obama ville förmedla intrycket av att även muslimska länder motsatte sig IS skräckvälde och var beredda att ingripa.

Källa:http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article21943643.ab

Ett stort schackspel pågår om korntrollen över Syrien och göra Syrien till en proxyregim för Saudiarabien.

Kriget i Syrien har nu pågått i fem   år. Under den tiden har uppåt 470.000 människor dödats. Landets tillgångar, infrastruktur och institutioner har nästan utplånats.
Det visar en rapport som Syrian Center for Policy Research tagit fram med  stöd av FN:s nätverk för global utveckling, UNDP.

Samtidigt är flera miljoner människor på flykt utanför eller inom sitt eget land.

Medellivslängden har fallit från 70 år 2010 till 54 år 2015. De övergripande ekonomiska förlusterna uppskattas till över 2.000 miljarder kr.

Det här inlägget postades i ISIS, Krig, Ledarskap, Putin, Syrien, USA. Bokmärk permalänken.