PÅVEN OCH DEN RYSKE PATRIARKENS MÖTE I KUBA 2016

Franciskus-Kirill Cuba

Den gemensamma Deklarationen från Franciskus och patriarken Kirill av Moskva och hela Ryssland. Ett historiskt möte. Kyrkan delades 1054 i öst och västkyrkan.

Kuba, den 12 febr 2016

Nåden i Herren Jesus Kristus och Gud Faderns kärlek och gemenskap genom den heliga Anden åt er alla” (2 Kor 13:13).

1. Vid Gud Faderns vilja, som alla gåvor kommer, i namn av vår Herre Jesus Kristus, och med hjälp av den Helige Ande, Hjälparen , har vi Franciskus och Kirill, patriarken av Moskva och hela Ryssland, träffat idag i Havanna. Vi tackar Gud, prisade i Treenigheten, för detta möte, den första i historien.

Det är med glädje som vi har träffat som bröder i den kristna tron ​​som möter varandra “att tala ansikte mot ansikte” (2 Joh 12), från hjärta till hjärta, för att diskutera de ömsesidiga relationerna mellan kyrkorna, de viktigaste problemen i vår trogen, och utsikterna för utvecklingen av mänskliga civilisationen.

2. Vårt brodersmöte har ägt rum i Kuba, vid korsningen av nord och syd, öst och väst. Det är från denna ö, en symbol för hopp om den “nya världen” och de dramatiska händelserna i historien av det tjugonde århundradet, att vi tar itu med våra ord till alla folk i Latinamerika och andra kontinenter.

Det är en källa till glädje som den kristna tron ​​växer här på ett dynamiskt sätt. Den kraftfulla religiösa potential Latinamerika dess sekelgamla kristna tradition, grundad på den personliga erfarenheten av miljontals människor, är en garant för en stor framtid för denna region.

3. Genom att möta långt från de långvariga tvister av “gamla världen”, upplever vi med en viss känsla av brådska behovet av det gemensamma arbetet mellan katoliker och ortodoxa, som kallas,  för att ge en förklaring till värld hopp genom oss i ödmjuket och respekt, (jfr 1 Pet 3:15).

4. Vi tackar Gud för de gåvor som mottagits genom att Hans  ende Son kom in i världen. Vi delar samma andliga tradition av det första årtusendet av kristendomen. Vittnen till denna tradition är den heliga Guds moder, jungfru Maria och helgonen vi vördar. Bland dem finns otaliga martyrer som har gett vittne till deras trohet till Kristus och har blivit den “utsäde av kristna”.

5. Trots denna gemensamma tradition av de första tio århundraden, nästan tusen år har katoliker och ortodoxa berövats gemenskap i eukaristin. Vi har splittrats av sår orsakade av gamla och nya konflikter vi ärvt från våra förfäder, i förståelsen och uttryck för vår tro på Gud, en av tre personer – Fadern, Sonen och den helige Ande. Vi är plågad av förlusten av enhet, resultatet av mänsklig svaghet och synd, som har skett trots den prästerliga bönen Frälsarkatedralen: “Så att de kan alla vara en, som du, Fader, är i mig och jag i du … så att de kan vara ett, liksom vi är ett “(Joh 17:21).

6. är medvetet om varaktigheten många hinder, är det vår förhoppning att vårt möte kan bidra till återupprättandet av denna enhet som Gud, för vilken Kristus bad. Må vårt möte inspirera kristna över hela världen för att be till Herren med förnyad iver för hela enheten mellan alla sina lärjungar. I en värld som längtar inte bara för våra ord utan också för konkreta gester, kan detta möte vara ett tecken på hopp för alla människor av god vilja!

7. I vår beslutsamhet att göra allt som är nödvändigt för att övervinna de historiska skillnader som vi har ärvt, vi vill kombinera våra ansträngningar för att vittna om evangeliet om Kristus och den gemensamma arv i kyrkan av det första årtusendet, svarar tillsammans för att utmaningarna i dagens värld. Ortodoxa och katoliker måste lära sig att ge enhälligt vittne i de områden där detta är möjligt och nödvändigt. Mänskliga civilisationen har gått in i en period av epokgörande förändring. Vår kristna samvete och vår pastorala ansvar tvingar oss inte att förbli passiv inför utmaningar som kräver ett gemensamt svar.

8. Vår blick måste först vända sig till de regioner i världen där kristna utsätts för förföljelse. I många länder i Mellanöstern och Nordafrika hela familjer, byar och städer av våra bröder och systrar i Kristus är helt utrotas. Deras kyrkor som barbariskt härjade och plundrade deras heliga föremål vanhelgade deras monument förstördes. Det är med smärta som vi påminna om situationen i Syrien, Irak och andra länder i Mellanöstern, och den massiva utvandringen av kristna från det land där vår tro först sprids och där de har bott sedan tiden för apostlar, tillsammans med andra trossamfund.

9. Vi uppmanar det internationella samfundet att agera skyndsamt för att förhindra ytterligare utvisning av kristna från Mellanöstern. Att höja vår röst till försvar för förföljda kristna, vi vill uttrycka vår medkänsla för lidande upplevs av de troende av andra religiösa traditioner som också har blivit offer för inbördeskriget, kaos och terroristvåld.

10. Tusentals offer har redan gjort anspråk på våldet i Syrien och Irak, som har lämnat många andra miljoner utan hem eller i ett näring. Vi uppmanar det internationella samfundet att försöka få ett slut på våldet och terrorismen och samtidigt, att genom dialog till en snabb återgång till fred. Storskalig humanitärt bistånd måste vara säkra på att de drabbade befolkningen och de många flyktingar som söker säkerhet i grann länder.
Vi uppmanar alla dem vars inflytande kan föras till bära på öde de kidnappade, däribland ärkebiskopar i Aleppo, Paul och John Ibrahim, som togs i april 2013 för att göra allt för att se till att deras snabba frigörelse.

11. Vi lyfter våra böner till Kristus, världens Frälsare, be om en återgång till fred i Mellanöstern, “frukten av rättvisa” (Jes 32:17), så att broder samexistens mellan de olika befolkningsgrupper, kyrkor och religioner kan förstärkas, så att flyktingar att återvända till sina hem, på sår läkas, och själar slagna oskyldiga till vila i frid.

Vi adressar, i en innerlig vädjan till alla delar som kan vara inblandade i konflikterna visa god vilja och att delta i förhandlingsbordet. Samtidigt måste det internationella samfundet göra sitt yttersta för att avsluta terrorism genom gemensam, gemensamma och samordnade åtgärder. Vi uppmanar alla som är inblandade i kampen mot terrorism ansvarsfullt och klokt åtgärder länder. Vi uppmanar alla kristna och alla troende av Gud att be innerligt till försynens Skaparen av världen för att skydda sin skapelse från förstörelse och inte tillåta ett nytt världskrig. För att säkerställa en stabil och varaktig fred, måste särskilda ansträngningar göras för att återupptäcka de gemensamma värderingar som förenar oss, baserat på evangelium vår Herre Jesus Kristus.

12. Vi bugar inför martyrium dem som på bekostnad av sina egna liv, har vittnat om sanningen i evangeliet, föredrar döden till förnekandet av Kristus. Vi tror att dessa martyrer vår tids, som hör till olika kyrkor men som förenas av deras gemensamma lidande, är ett löfte om de kristnas enhet. Det är du som lider för Kristi skull att ord aposteln riktas: “Beloved … glädjas i den utsträckning som du delar i Kristi lidanden, så att när hans härlighet uppenbaras kan också glädja sig triumferande” ( 1 Pet 4: 12-13).

13. Interreligiösa dialog är nödvändig i vår störande tid.  Skillnader i förståelsen av religiösa sanningar får inte hindra folk från olika religioner att leva i fred och harmoni. I vår nuvarande sammanhang, religiösa ledare har ett särskilt ansvar att utbilda deras trogna i en anda som respekterar de övertygelser som tillhör andra religiösa traditioner. Försök att motivera kriminella handlingar med religiösa slagord är helt oacceptabelt. Inget brott kan begås i Guds namn “, eftersom Gud är inte Gud oordning utan fridens” (1 Kor 14:33).

14. bekräftar den främsta värdet av religionsfrihet, vi tacka Gud för den aktuella oöverträffad förnyelse av den kristna tron ​​i Ryssland, liksom i många andra länder i Östeuropa, tidigare dominerat för årtionden av ateistiska regimer. Idag har kedjorna av militanta ateism brutits och på många ställen kristna kan nu fritt bekänna sin tro.
Tusentals nya kyrkor har byggts under de senaste kvartsseklet, liksom hundratals kloster och teologiska institutioner. Kristna samfund genomföra betydande verk inom välgörande stöd och social utveckling, vilket ger diversifierade former av stöd till de behövande. Ortodoxa och katoliker arbetar ofta sida vid sida. Att ge vittne till de värden av evangeliet de vittnar om förekomsten av gemensamma andliga grunden för mänsklig samexistens.

15. Samtidigt, vi är bekymrade över situationen i många länder där kristna alltmer inför restriktioner för religionsfriheten, rätten att vittna om sin övertygelse och att leva i enlighet med dem. Framför allt ser vi att omvandlingen av vissa länder i sekulariserade samhällen, främmande för alla hänvisningar till Gud och hans sanning, utgör ett allvarligt hot mot religionsfriheten. Det är en källa till oro för oss att det finns en aktuell inskränkning av de kristnas rättigheter, om inte deras direkta diskriminering, när vissa politiska krafter, styrs av en ofta mycket aggressiv sekulär ideologi, försöka förvisa dem till marginaler i det offentliga livet.

16. europeiska integrationsprocessen, som började efter århundraden av blodindränkta konflikter, välkomnades av många med hopp, som en garanti för fred och säkerhet. Ändå bjuder vi vaksamhet mot en integration som saknar respekt för religiösa identiteter. Samtidigt som den är öppen för bidrag andra religioner till vår civilisation, är det vår övertygelse att Europa måste förbli troget sina kristna rötter. Vi uppmanar kristna i Öst- och Västeuropa att förenas i sin gemensamma vittne till Kristus och evangeliet, så att Europa kan behålla sin själ, formad av två tusen år av kristen tradition.

17. Vår blick riktar sig också till de som står inför allvarliga svårigheter, som lever i extrem nöd och fattigdom medan materialet rikedom av mänskligheten ökar. Vi kan inte förbli likgiltig för de öden miljoner migranter och flyktingar knackar på dörrarna till rika nationer. Den obevekliga konsumtion av vissa mer utvecklade länder gradvis förbruka resurser på vår planet. Den växande ojämlikheten i fördelningen av materiella varor ökar känslan av orättvisa världsordningen som har uppstått.

18. kristna kyrkor är kallade att försvara rättvisans krav, respekt för människors traditioner, och en äkta solidaritet med alla dem som lider. Vi kristna får inte glömma att “Gud valde dumt av världen på skam den vise, och Gud valde de ringa och föraktade av världen, de som räknas för ingenting, för att minska till ingenting som är något, att ingen människa kan skryta inför Gud “(1 Kor 1: 27-29).

19. Familjen är den naturliga centrum av mänskligt liv och samhälle. Vi är oroade över krisen i familjen i många länder. Ortodoxa och katoliker delar samma uppfattning om familjen, och är kallade att vittna om att det är en väg helighet, vittnar om den trohet av makarna i deras växelverkan, deras öppenhet för fortplantning och fostra sina barn, solidaritet mellan generationerna och respekten för de svagaste.

20. Familjen är baserad på äktenskapet, en akt av frivilligt och nåd mellan en man och en kvinna. Det är kärlek som tätar deras förening och lär dem att acceptera varandra som en gåva. Äktenskapet är en skola av kärlek och trohet. Vi beklagar att andra former av samlevnad har släppts ut på samma nivå som denna förening, medan konceptet, invigdes den bibliska traditionen av faderskap och moderskap som den distinkta kallelse man och kvinna i äktenskapet är förvisad från allmänheten samvete.

21. Vi uppmanar alla att respektera omistliga rätten till liv. Miljontals nekas mycket rätt att födas in i världen. Blodet av det ofödda ropar till Gud (jfr Mos 04:10) .Det uppkomsten av så kallade dödshjälp leder äldre och handikappade börjar känna att de är en börda för sina familjer och samhället i stort.

Vi är också oroad över utvecklingen av biomedicinsk reproduktionsteknik, som manipulation av mänskligt liv utgör ett angrepp på en grund av människans existens, skapade i Guds avbild. Vi tror att det är vår plikt att minnas oföränderlighet kristna moraliska principer, som bygger på respekt för individens värdighet kallas till stånd enligt Skaparens plan.

22. Idag, på ett särskilt sätt, vi ta itu med unga kristna. Du, ungdomar, har till uppgift att inte dölja din talang i marken (jfr Matt 25:25), men använda alla förmågor Gud har gett dig för att bekräfta sanningen Kristus i världen, inkarnerar i era egna liv den evangelikala bud Guds kärlek och en granne. Var inte rädd för att gå mot strömmen, försvarar Guds sanning, vilken samtida sekulära normer är ofta långt ifrån överensstämmer.

23. Gud älskar var och en av dig och förutsätter att vara hans lärjungar och apostlar. Vara världens ljus så att de omkring dig ser era goda gärningar och prisar er himmelske Fader (jfr Matt 05:14, 16). Höj dina barn i den kristna tron, sänder till dem kostbara pärlan som är tron ​​(jfr Matt 13:46) du har fått från dina föräldrar och förfäder. Kom ihåg att “du har köpt till ett bra pris” (1 Kor 6:20), på bekostnad av den död på korset Människans-Gud Jesus Kristus.

24. Ortodoxa och katoliker förenas inte bara av den delade kyrkans tradition av det första årtusendet, men även av uppdraget att predika evangeliet om Kristus i världen idag. Detta uppdrag innebär ömsesidig respekt för medlemmarna i de kristna samfunden och utesluter alla former av proselytism.

Vi är inte konkurrenter, utan bröder, och detta koncept måste vägleda alla våra gemensamma åtgärder samt de riktas mot omvärlden. Vi uppmanar katoliker och ortodoxa i alla länder att lära sig att leva tillsammans i fred och kärlek, och att vara “i harmoni med varandra” (Rom 15: 5).

Följaktligen kan det inte godtas att illojala medel användas för att hetsa troende att passera från en kyrka till en annan, förneka dem deras religionsfrihet och deras traditioner. Vi uppmanas att sätta i praktiken bud av aposteln Paulus: “strävar alltså jag att förkunna evangeliet inte där Kristus har redan fått sitt namn, så att jag inte bygga på någon annans grund” (Rom 15:20).

25. Det är vår förhoppning att vårt möte också kan bidra till försoning varhelst spänningar förekommer mellan grekiska katoliker och ortodoxa. Det är idag uppenbart att de senaste metoden för “uniatism”, förstås som en förening av en gemenskap till en annan, som skiljer den från sin kyrka, är inte rätt sätt att återupprätta enhet. Trots de kyrkliga samfund som framkommit i dessa historiska omständigheter har rätt att existera och att göra allt som krävs för att möta de andliga behoven hos sina trogna, samtidigt som man försöker att leva i fred med sina grannar. ortodoxa och grekiska katoliker är i behov av försoning och ömsesidigt acceptabla former av samexistens.

26. Vi beklagar fientlighet i Ukraina som redan har orsakat många offer, tillfogat otaliga sår på fredliga invånare och kastas samhälle i en djup ekonomisk och humanitär kris. Vi inbjuder alla delar som ingår i konflikten att försiktighet, till social solidaritet och till handling som syftar till att bygga fred. Vi bjuder våra kyrkor i Ukraina att arbeta för social harmoni, att avstå från att delta i konfrontation, och att inte stödja en fortsatt utveckling av konflikten.

27. Det är vår förhoppning att schismen mellan den ortodoxa troende i Ukraina kan övervinnas genom befintliga kanoniska normer, att alla de ortodoxa kristna i Ukraina kan leva i fred och harmoni, och att de katolska samhällen i landet kan bidra till detta, på ett sådant sätt att vår kristrenhets broderskap kan bli allt tydligare.

28. I dagens värld, som är både komplex ännu förenas av ett gemensamt öde, katoliker och ortodoxa är kallade att arbeta tillsammans broderligt förkunna de goda nyheterna om frälsning, att vittna tillsammans till moralisk värdighet och autentisk frihet person ” så att världen kan tro “(Joh 17:21). Denna värld, där de andliga pelare av mänsklig existens successivt försvinna, väntar från oss en övertygande kristet vittnesbörd i alla områden av personliga och sociala liv. en stor del av den framtida mänskligheten kommer att bero på vår förmåga att ge delad vittne till sanningens Ande i dessa svåra tider.
29. Må vår djärva vittnesbörd om Guds sanning och de goda nyheterna om frälsning upprätthållas av Människa-Gud Jesus Kristus, vår Herre och Frälsare, som stärker oss med osviklig löfte: “Var inte rädd längre, du lilla hjord, eder Fader är glada att ge dig riket “(Luk 00:32)!

Kristus är väl våren glädje och hopp. Tro på honom omvandlar människolivet, fyller den med mening. Detta är övertygelsen bäras av upplevelsen av alla dem som Petrus hänvisar i hans ord: “När du var” inget folk “, men nu är du Guds folk, du inte hade fått barmhärtighet” men nu har fått nåd “(en pet 2:10).

30. Med nåd fyllda tacksamhet för gåvan av ömsesidig förståelse manifest under vårt möte, låt oss med hopp tur till den heliga Guds moder, åberopar henne med orden i denna gamla bön: “Vi söker skydd under skydd av din nåd, Guds heliga moder “.

Må Jungfru Maria, genom hennes förbön, inspirera broderskap i alla dem som vörda henne, så att de kan återförenas, i Guds egen tid, i lugn och harmoni en Guds folk , till ära av den heliga och odelbara Treenigheten!

Franciskus
Biskop av Rom
Påven för katolsk kyrka

Kirill
Patriarken av Moskva
och hela Ryssland

Källa
http://www.romereports.com/2016/02/12/joint-declaration-of-pope-francis-and-patriarch-kirill-of-moscow-and-all-russia

PS: BAKGRUND

Ett historiskt möte. Kyrkan delades 1054 i öst och västkyrkan. I den Ortodoxa och Katolska.

Sedan 1517 när det Lutherska kyrkan bildas i Nordvästra Europa. Genom detta kom bl.a 30-åriga kriget.  Efter det den sekulariserade tiden genom politiska och ekonomiska revolutioner.

I över 400 år har Öst- och Västkyrkan firat påsk vid olika tidpunkter. En omfattande kalenderreform genomfördes år 1582, som blev den gregorianska kalendern i väst. I Öst gäller den julianska sedan Caesars tid.

Kristi kyrkan var till sitt ursprung en. En Kristus, ett Kors och en Uppståndelse.

Mässan innehåller den Gudomliga nåden för människans frälsning från den gamla människan till att förenas med Kristus till ett evigt liv.

Kristi kropp och blod i Mässan är Livets bröd och dryck. Kyrkan är så den Gudomliga gåvan till evigt liv. Kyrkans enhet samlar Guds folk till Ett folk. Kristi kropp.

Gud uppenbarelser vår tid (True Life in God), är kallelsen till Kyrkans enhet. Kallelsen gäller även den Lutherska.

 “Så att de kan alla vara en, som du, Fader, är i mig och jag i du … så att de kan vara ett, liksom vi är ett “(Joh 17:21).

Splittringen har haft en stor påverkan på hur världen utvecklats. Utan fred med Gud finns ingen fred på jorden.

True Life in God är Kristi uppenbarelse i vår tid, som kallar till Kristi enhet. Kyrkans och Påskens enhet. Grunden till fred.
http://www.tlig.org/sv/

Ortodoxa! Katoliker! Protestanter! ni tillhör alla Mig! ni är alla Ett i Mina Ögon! Jag gör ingen åtskillnad, så varför är du rädd?
/Jesus den 27 oktober 1987
http://www.tlig.org/sv/messages/182/

Viktiga händelser har förutsagt. En del förutsägelse är idag besannade.

Det här inlägget postades i Kristendom, Kyrkan. Bokmärk permalänken.