VÅR VERKLIGHET – EN “VECKAD” VÄRLD – UR LJUSET

Origami
Origami – världen är veckad! Allt från vårt DNA, lövsprickningen, hjärnan och bergskedjorna är veckade som ger stråk för vattenflöden Även universum syns var organiskt veckade i stråk där stjärnsystem och galaxer ligger.

origamihorse

 

Origamikonst

origamidrake
Origami  är japanska och betyder “vikt papper” som en urgammal papperskonst som kan uttrycka alla naturens former. Allt ur ett ark papper som inte kan tänjas men vikas. Former ur trånga utrymmen. Vi ser dem när insekter och fåglar fäller ihop sin vingar.

Konst och vetenskap förenas.

Nu tar en ny forskning form om en universell princip. Naturen är den största origamikonstnären av alla. Formerna i naturen är organiserade. Världen är uppbyggd av veck som kan fällas ut.
Origami-varldUr ett 2D-ark kan 3D-modell utvecklas och formar alla former. Inom hjärtmedicin utvecklas ihopfogade “stent” som med en liten diameter förs in och utvidgar trånga blodkärl. Materialet utvidgar sig  med hjälp av kroppsvärmen. Det som är litet kan då göras större.
Origami-stemOrigamistrukturer finns överallt. Att pressa ihop en kon till en skiva ger logaritmiska spiraler. Grässtråt innehåller parallella veck som ger styrka.

Konstruktioner kan göras mycket mycket stabila, lätta och som tål hög belastning som lämpar sig för byggnadskonstrutioner. Här står en hel bil på en sodan skiva som är intakt av tyngden.  Några gram papper bär hela tyngden.
origami-sandwich
Biologisk origami sker i cellarna som bygger långa kedjor som fogas samman till protein.

Även universum kan studeras. Dels finns den naturliga och synliga materian för solar och planeter. Sedan finns mörk materia som inte  är synligt för ögat.  Utan den skulle inte universum kunnat strukturerats.

Origami-universGalaxer och stjärnsystem samlas i veck av mörk materia. Ett nystan av trådar som fyller universum där normal materia fördelas som pärlor.
Origami-univers-2I knutpunkter hoppar sig galaxer och påverkar riktningar i dynamiska förhållanden som ger  balans.

Origami--polygonerEnligt astrofysikern Mark Neyrink så skulle strukturen i universum vara uppbyggd av 3-kantiga polygoner. I dess kanaler samlar vår materia.

Origami-polygon-3kantigaAllt likt en organiserade skapelse i fullständig balans i dynamiska rörelser.

En gång sa 1899, Nikola Tesla hade en intervju med en viss journalist, John Smith, när när hans “Allt är ljus.” Universum är fylld av energi. Han kritiserade Einsteins relativitetsteori som kasserar etern som energi. Det finns så inget vakuum. Allt är fyllt av energi.

Allt kan då inte komma ur ett mörker utan ur en källa till allt ljus.

Källa. Vetenskapens värld 16 maj 2016
http://www.svt.se/videoplayer-embed/nojs/1372869-017A?type=embed

Det här inlägget postades i kosmologi, Origami, Orsak och verkan, Skapelsen, Vetenskap. Bokmärk permalänken.