USA:s PLAN ÄR ATT DELA UPP SYRIEN MED ALLIERADE ISLAMISTER

ISIS-oil-fieldÄr världens terrorism ett resultat muslimer eller ett skapat hot i väst att förändrar regimer? ISIS finns längs oljestråk och de kontrollerar de flesta av Syriens oljefält  som är den militanta gruppens största enskilda intäktskälla. Dessa områden tillhör amerikanska intressen. ISIS blir likt vägröjare för en framtida USA-kontroll.

Hemligheten finns just här dvs. ,där USA vill har sina pipelines. USA har inte gett upp planen för en permanent uppdelning av Syrien. Vi har sett samma plan i Afghanistan. Under 90-talet planerades förändringar av Mellanöstern. Inte bara för att säkra gas och olja utan även erövra de sista fria bankerna.

911, terrorism och Arabvåren 2011 bröt vallar. ISIS anklagas att vara USA:s egna proxykrigare i geokriget och för att destablisera inte bara Mellanöstern utan även Europa in i det gränslösa nationernas tillstånd i tanken om Open Society. Mot detta växer en revolt i USA mot etablissemangets anarkism, bankväsendet på Wall Street, det ökade polisvåldet och förvanskad sanningshalt i medier.

Den syriska armén framgångar i kriget mot legosoldater för att befogenheter att ingripa gör visserligen allvarligt bakslag för den amerikanska strategin.

Detta gäller särskilt befrielsen av östra Aleppo. Men det betyder inte att USA har gett upp vad som var planen för hela kriget, nämligen en fragmentisering avv Syrien i olika kantoner.

Den ledande amerikanska tankesmedjan RAND Corporation fungerar som en tankesmedja för den amerikanska armén. Vad kommer därifrån är alltid nära knuten till den befintliga makten i USA.

RAND Corp har länge arbetat för en uppdelning av Syrien längs etniska gränser. Efter befrielsen av östra Aleppo insåg RAND att det inte längre fanns möjligt att genomföra politik för att avsätta Assad eller för att säkerställa att jihadister en avgörande kontroll i västra Syrien. Därför har de lanserat en uppdaterad delningsplan för Syrien, naturligtvis, under titeln en fredsplan för Syrien:

RAND säger: “Assad regimens konsolidering av makten och förvärvet av ytterligare territorium, särskilt december 2016 i frigörelsen av östra Aleppo, som är den näst största staden i Syrien, som ett tänkt  fotfäste för  opposition sedan rebellerna tog kontrollen över en del av staden i 2011. Aleppo utgjorde stor symbolisk och praktisk betydelse för denna kontroll.

Förlusten av Aleppo berövar inte bara motståndet från ett större befolkningscentrum utan även  som en framtida potentiell “huvudstad”. Utan den blir det omöjligt att bibehålla försörjningsleder som en livlina för många av dessa rebellstyrkor.

Därmed rasar ett realistiskt hot från oppositionen i Aleppo att få Assad att tappa greppet om makten. Assad konsoliderar regimens kontroll över större delen av västra Syrien, med undantag för en stor del av Idlib provinsen, Damaskus förort i östra Ghouta, och några enstaka fickor på annat håll.”

Detta  strategiska nederlag för väst, betyder inte att RAND ger upp att dela Syrien. De anpassar delar av kartan till den tidigare versionen.

RAND Corp tänker sig en delning av Syrien liknande den i Bosnien på 1990-talet, men med några avvikelser:

… Det är troligt att den typ av utformning som vi vill föreslå utvecklas innehåller en hybrid av ett brett och toppstyrt avtal som förhandlats fram av diplomater. Lokala överenskommelser nås med parterna på markplanet.

Likt freden i Bosnien i mitten av 1990-talet kan en fred underlättats genom demografiska förändringar på markplanet, genomförande av externa avtal för dessa förändringar, och upplösning av de stridande parterna.

Till skillnad från i Bosnien skulle en fred inte kunna ske utifrån en detaljerad formell överenskommelse utan snarare från en rad lokala och internationella överenskommelser.
Den gröna innehåller oljefält under ISIS kontroll.

zoner-Syrien

RAND föreslår en uppdelning av Syrien där regeringen behåller kontrollen i väst och Turkiet tar kontroll över gränsområdena i norr.

RAND föreslår en  kontroll med den kurdiska gruppen YPG med en enklav i nordost. Men det mest intressanta är kanske att RAND skulle skapa en USA-kontrollerad zonen  i den IS-kontrollerade områdena vid Raqqa och Deir Ezzor

… “Vi rekommenderar därför att USA föreslår att sätta Raqqa-provinsen, en gång frigjord, under en tillfällig internationell förvaltning, och därigenom skapa ett neutralt område som innehas av varken regimen eller oppositionen, i avvaktan på det slutliga utfallet av inbördeskriget”

http://ig.ft.com/sites/2015/isis-oil/

Där oljan är ISIS utvinner den största mängd olja är just regionen är i Syrien östra Deir Ezzor provinsen, där produktionen är ca 34.000 till 40.000 fat per dag  enligt lokalbefolkningen.

Detta har sedan sjunkit på grund av koalitionen och ryska flyganfall mot oljeanläggningar. Isis styr även Qayyara fältet i norra Irak nära Mosul som producerar ca 8000 fat per dag av tyngre olja som främst används lokalt för att göra asfalt.

Geokriget

Precis som i Bosnien kommer denna plan att innebära en fortsatt etnisk rensning, eller som tyska nyhetsorganet DWN  säger blir det en etnisk rensning längs en pipeline-korridoren.

Det turkiska centra för strategisk forskning i Kaukasus, KAFKASSAM, kallar detta “den kurdiska korridoren”

“Huvudsyftet med denna korridor är att föra kurdiska oljan till Medelhavet.”

KAFKASSAM kallar denna en amerikansk-israeliska plan som syftar till att konsolidera den USA-stödda kurdisk “staten” i norra Irak genom intäkterna från olje- och gasexport till Europa via Syrien.

Den nya kartan från RAND Corp klarlägger hur en “internationella zon” runt Raqqa och Deir Ezzor bäddar för en sådan plan.

I detta perspektiv framkommer som en förtrupp för en i en framtid USA-kontrollerade zon i Bantustans längs floden Eufrat, inte olikt den lösning som CIA föreslog redan 2012.

“Jurdical Watch” ät ett rättsligt opartiskt organ som genom domstolsbeslut fick ut hemliga dokument från USA: s militära underrättelsetjänsten (DIA) som är en extern underrättelsetjänst i USA federala regeringen som specialiserat sig på försvar och militära underrättelsetjänster

DIA informerar nationella civila och försvarsbeslutsfattarna om de militära avsikterna och kapaciteter hos de utländska regeringar och icke-statliga aktörerna.

I dessa DIA-dokument från 7 augusti 2012 visar det sig att USA hade ett samarbetet med jihadister och detta råkat inte ske som en oförsiktigt misstag. Det sker avsiktligt och är målmedveten genomfört. USA visste vad de gjorde och såg med tillfredsställelse på planerna att skapa ett islamiskt kalifat i Syrien. Det hela innehåller ett dokument på sju sidor, och på sidan 5 kan vi läsa detta

... Det finns möjligheten att inrätta ett uttalat eller ett outtalat Salafistikskt furstendöme i östra Syrien (Hasaka och Der Zor). Detta är precis sådana stödjande maktbefogenheter som oppositionen önskar få hjälp med, för att isolera den syriska regimen, som anses utgöra en djup strategisk expansion av Shia (Irak och Iran). “

Pentagon förutspådde därför att den islamiska staten skulle ske som en direkt följd av USA: s strategi, och så möjligheten att upprätta en “salafistisk furstendöme” som blir positivt för att försvaga Assad. Pentagon visste att dessa salafister får vapen från våra allierade islamister i Libyen.

Planen från RAND Corp är alltså inget mer än en uppdatering och anpassning av den långsiktiga strategin för USA och Israel.

http://steigan.no/2017/02/26/usas-oppdaterte-plan-for-oppdeling-av-syria/

Det här inlägget postades i Geopolitik, Syrien. Bokmärk permalänken.