CYBERREVOLUTIONEN – DEN DIGITALA MAKTEN

Allt online som datorer, telefoner, klockor, tvättmaskiner,  kaffemaskiner, övervakningskameror, förarlösa bilar eller produktionsutrustning blir alltmer åtkomlig i den framtida cybervärlden.

En digital trojansk häst utvecklas utan att vi vet om det, där information kan insamlas eller styras utifrån från företag eller en främmande makts säkerhetstjänst.

Tusentals attacker sker varje dag av hackers. 10 000-tals intrång sker varje månad mot Sverige  av utländska stater mot bl.a svenska myndigheter och Riksdagen.

Där finns de stora länderna. Kina och Ryssland nämns men CIA har nyligen avslöjats som en stor cyberaktör .

Enskilda personers misstag öppnar portar. Webbkameror, mikrofoner och andra system kunde tas över.

Riksdagen hade under en månads tid 2016 10 000-tals attacker pga en gammal version av Flash.

Rent allmänt är programvarorna så sårbara att det inte går att skydda sig fullt ut.

Ett medialt och politisk kaos utvecklas för att påverka framtida val.

I oktober förra året gjordes en massiv överbelastningsattack som drabbade amerikanska mediesajter, men också den svenska regeringens webbsida.

Det amerikanska presidentvalet kan ha avgjorts av att demokraternas e-postsystem hackades. IT-experter menar nu att våra egna uppkopplade prylar kan utnyttjas av hackare, och att internet är på väg att bli alltmer ostadigt på grund av den nya vågen av hackerattacker.

I dec 2015 släcktes i Urkraina stora delar av deras elnätet  ned genom ryska hackare som opererr privat eller genom utländsk makts tjänst. Kan vårt elnät tas ut???

Det finns samma el-komponenter i Urkraina som i Sverige i andra länders elsystem.

En ny form håller på att utvecklas som zombi-arméer eller ”botnet” av datorer eller digitala prylar som som kan omvandlas till hemliga nätverk att infektera en omrvärld utan att användare har dess vetskap.

Dolt kan ett helt nätverk styras av en okänd aktör. Aktören kan väcka sin zombie-armén när den vill.

Förr hösten skedde en överlastningsattack mot svenska Riksdagen webbsajt där 100 000-tals enheter släckte den. En förvarning om framtiden.

Det nya sätter kallas ”internet of things” (IoT). Digital hushållsmaskiner, smart TV, trådlösa routar, webbkameror, klockor eller digitala prylar som ständigt är online och är då lätta att hacka.

Det räcker att ett lösenord avslöjas för att komma åt en kamera eller pryl.

IT-tekniker kan göra sin karriär i en affärsutveckling. Andra kan gripas av den destruktiva kraften att hacka sönder ett system och se hur nätverk kan rasa samman under press.

När informationen blev lönsam i stor skala att stjäla information från företag och andra eller kapacitet att skada ett system fick den kriminella verksamheten en professionell status.

Under 90-talet utvecklades värdekedjor där hackers sålde sina tjänster för bedrägerier.

Runt 2010 börjar en mer aggressiv utveckling av främmande makter att angripa den civila infrastrukturen, sprida virus eller utnyttja individer för spionage i t.ex. företag eller inom en regering.

USA började då utveckla ett Cyber Command för attacker. Ryssland och Kina följde efter. Iran lär ha den 4:de största cyberarmén. Fler länder följer trenden.

IT-potentialen ligger i en global räckvid, att den är billig och att operationen kan alltid förnekas av uppdragsgivaren.

Utvecklingengår mot att IoT-attacker finansieras av statliga organisatoner.

Varje steg i den digitala utvecklingen öppnar dörr för en större kontraproduktiva aktivitet. Förarlösa bilar kan förvandlas till drönare.

Redan 2018 kommer antalet internetuppkopplade prylar vara störra i antal än antal datorer och mobiler tillsammans.

IT-jätten Ericson spår att 2022 finns 18 miljarder prylar uppkopplade dvs 2/3 var internet är av robotprodukter och dataprylar som övervakar och mäter tillstånd och hälsa.

Detta syns redan i reklamfilmer med hushållsmakisner eller uppkopplade till mobilen. Brödrostens funktionalitet kan kopplas upp tillverkaren. Nätverket blir enormt stort synligt och osynligt.

Argumentet i marknadsföringen är konsumenter erhåller en ökad bekvämlighet och sparar tid eller slipper det ”tidsödande” arbeten.

Ja även mänskliga relationer kan ersättas i en mekanisk hemvård och omsorg.

Angrepp i framtiden kan ske mot enskilda individer eller på det civila samhället

Heta områden är allt det som rör
–       försörjning, kommunikation, transporter och robotanvändning

–       relationsrelaterade produkter mellan människor

–       hela den elektoroniska vapenindustrin
http://www.svtplay.se/video/12811372/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-26-avsnitt-8-1?info=visa

HUR CIA KAN HACKA EN SMART TV
https://youtu.be/ovU17IJe6XA

HUR CIA KAN HACKA EN MOBIL, FJÄRRSTYRA ATTENTAT GENOM EN BILS GPS
https://youtu.be/ovU17IJe6XA

Det här inlägget postades i Cyberrevolutionen. Bokmärk permalänken.