VARJE PERSON ÄR UNIK SOM BÄR PÅ TALANGER ATT UTVECKLAS.

 Enligt det gamla arv- och miljöparadigmet är arv något vi inte kan påverka, medan miljö är något vi väljer.

Med det nya talangtänket har vi alla idag en chans att påverka vår förmåga och nå vår potential, oavsett vilken miljö vi kommer ifrån eller vilket arv vi har med oss. Det är en spännande tanke!

Ingen blir framgångsrik utan många timmars hårt arbete, även om du lyckas hitta din medfödda talang. ”10 000 timmarsregeln”, mästarnivån, som säger att man intensiv övning i minst 10 000 timmar gör att många kan bli riktigt duktig inom ett område. Talang kan alltså vara medfödd, men din förmåga att dra nytta av dina talanger bygger mycket på din motivation och vilja att göra något av dem.

Det finns även en dimension till som är tillit som gäller människans andliga sida. Vi ser dem i idrotten och lagsporter där deltagare ger korstecknet innan de börjar tävla eller spelar.

De tror på Kristus och i varje handling kan vi förena oss och alltid leva med Gud. Även i vardagen. Istället för att säga: “Jag skall hälsa på min mamma”. kan vi säga: Vi ska skall hälsa på min mamma. Gud är med i vi/oss.

Marta Viera da Silva utsedd som världens bästa fotbollsspelare av FIFA. Silvermedaljör i OS och VM, sjufaldig svensk mästare. Proffs när hon var 14 år.

Marta föddes i Dois Riachos i nordöstra Brasilien. Växte upp under mycket fattiga förhållanden, men i familj. Med uppväxten fanns värmen och en innerlig tro på att Gud, ett liv med Gud som skyddar och besvarar bön.

– Det jag gör innan jag somnar och när jag vaknar. Och både före och efter en match ber jag Fader vår … och Var hälsad Maria, … Hennes böner omsluter alla på planen – också motståndarna.

– Jag ber att det ska bli en bra match och att ingen ska bli skadad. Så ber jag naturligtvis att mitt lag ska vinna, men om vi nu inte gör det, ser jag också förlusten som Guds vilja.

Att vara ödmjuk är en viktig egenskap.

KM nr 1 sid 15 jan 2017

Det här inlägget postades i Existens, Livet, Människan, Paradigm. Bokmärk permalänken.