MAXIMILLIAN KOLBE. HELGONET I AUSCHWITZ

Han bar kraften att bekänna sin tro med sitt liv.

Maximilian Kolbe erbjöd sig själv för att rädda en 5-barnspappa från svältcellen. Någon hade rymt och slumpmässigt valde fångvaktarna ut någon som straff.

Han har lagt grunden till  evangeliseringsrörelsen Militia Immaculatae 1917 som betyder “den obefläckade arméens armé”), som är en världsomspännande katolsk  grundad av St. Maximilian Kolbe 1917

Maximilian Kolbe, ett helgon, 1894 – 1941, visade sin djupa kärlek till och hängivenhet till Jungfru Maria, den Obefläckade. Han grundade en kollektiv rörelse  i Militia Immaculatae (MI).

Syftet med MI är att dra själar tillbaka till kunskap och betydelsen av den obefläckade avlelsen av Jungfru Maria, och hur varje själ lätt kan ingå detta tröstande mysterium genom sin egen personliga Akt av överlåtelse till den Obefläckade.

Han reste vida omkring och missionerade bl.a i Japan En evangelisering med Maria som utgångspunkt för väg till Kristus. Samma väg som Kristus kom Ingången är Maria. Han rönte stor framgången med denna princip till förkunnelse

Han kom att bli fängslad av nazister. Tröstade sin medfångar. Fader Kolbe vädjade med sina medfångar att förlåta sina förföljare och för att övervinna det onda med det goda.

När han blev slagen av vakterna, skrek han aldrig ut. I stället bad han för sina plågoandar. Han kom att offrade sig själv för att rädda en flerbarnspappa från att dödas i Auschwitz.

För att motverka rymningar, Auschwitz hade en regel att om en man flydde, skulle tio män dödas i vedergällning. Så skedde en dag.

De tio valdes, inklusive Franciszek Gajowniczek, fängslade för att han hjälpt den polska motståndsrörelsen. Han kunde inte låta bli ett rop av ångest. ”Min stackars fru!” han snyftade. ”Mina stackars barn! Vad ska de göra? ”När han yttrade detta rop av förfäran, Maximilian klev tyst framåt, tog av sig mössan, och stod inför kommendanten och sa, ”Jag är en katolsk präst. Låt mig ta hans plats. Jag är gammal. Han har en fru och barn. ”

Så skedde. Gajowniczek var en ung och bättre arbetskraft. Kommendaten sa ja.  Ett liv i en cell till svält.

Fader Kolbe kastades ner för trapporna i byggnaden 13 tillsammans med andra offer och helt enkelt kvar där för att svälta. Hunger och törst snart gnagt på män. Några drack sin egen urin, andra slickade fukt på fuktiga väggar.

Maximilian Kolbe uppmuntrade andra med böner, psalmer och meditationer om Kristi lidande. Efter två veckor levde endast fyra. Cellen behövdes för fler offer, och lägret bödel injicerade en dödligt gift i vänster arm.  Kolbe var den enda som fortfarande fullt medvetande och med en bön på läpparna.  Den sista fången höjde armen för sin bödel. Hans väntan var över …

På grund av det sätt på vilket hans död genom svält och giftinjektion, blev han ett helgon. Johannes Paulus förkunnade honom som en martyr av välgörenhet för att ha dött i stället för en kollega fånge i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Det här inlägget postades i Kristendom, Maria, MAXIMILLIAN KOLBE, Nazism, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.