CIA OCH PROPAGANDAKRIGEN I SVERIGE

 
 
Under 1950-60-talets Kalla krig, utkämpas ett hemligt propagandakrig i Sverige. USA ville vinna den svenska vänstern, som i deras ögon riskerade att bli ”kommunistisk”.

 
1952 bildas en kulturkommitté i Stockholm; en underavdelning till Congress for Cultural Freedom i Paris – allt finansierat av CIA. Vi hade även ubåtsprovokationen 1982 i Horsfjärden för att föda rysskräck.
 
The secret war against Sweden” – svensk utrikespolitik desarmeras. En ubåt dyker upp i Hårsfjärden som skulle vara sovjetisk, men som senare visar sig vara från ett helt annat håll och försätter svenska regering i svår kris..
Det sker i samband med att Socialdemokraterna vann rikdagsvalet 1982. Det utlöser denna strid om Sveriges utrikes- och neutralitetspolitik.
 
Statsministern skulle samarbeta med Sovjet. Anklagelserna från oppositionen var frän främst då från Carl Bildt, som var en av ledamöter i Ubåtskommisionen. Han spred rysskräcken och byggde vidare på den ryska kränkningen 1981 i Karlskrona. Han sökte kontakt med CIA.
 
General Vigleik Eide, ordförande i NATOs Militärkommitté (1989-93) och Sir George Robertson generalsekreterare i NATO (1999-2003) betonade båda att operationerna i svenska vatten inte var NATO-operationer utan stod under nationellt kommando (amerikanskt eller brittiskt).
 
Operation Gladio är kodnamnet för hemlig Nato-operationer. År 1951 var CIA-agent William Colby baserad på en CIA-station i Stockholm som stöd för och utbildning av dolda styrkor inom ett neutrala Sverige och Finland och i Nato-medlemmar Norge och Danmark.
 
År 1953 grep polisen högeraktören Otto Hallberg och upptäckte förberedelser för dolda styrkor inom armén. Hallberg blev fri och anklagelserna mot honom lades ned. Ubåtsaktiviteten 1982 var känd inom en inre svensk officerskrets i marinen. Allt mörkades.
 
Den psykologiska betydelsen av dessa operationer kan knappast överdrivas. Massmedia och folkopinion förändrades totalt.
 
Statsminister Olof Palmes säkerhetspolitiska initiativ förlorade all trovärdighet. Hans starkt kritiserade förslag i Washington om en ’gemensam säkerhet’ och dialog med Moskva försvann i djupet med ubåtarna. 1985 tvingades han offra sin utrikesminister.
 
CIA verkar i nutiden hur svenska journalister skulle skriva om USA och ryssarna. Svenska universitet fick större bidrag från USA:s flygvapen än från den svenska staten.
 
Drygt hundra av Sveriges främsta intellektuella värvades 1952 till en kulturkommitté i Stockholm, en underavdelning till CIA:s ”Congress for Cultural Freedom
 
Samtidigt går den öppna propagandan från USA på högvarv i Sverige och får tidningar att ta märkliga beslut.I P3 Dokumentär berättar vi den hittills okända historien om CIAs propagandakrig i Sverige.
 
Producenter: Henrik Arnstad och Lovisa Lamm. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/171467?programid=2519

 

Det här inlägget postades i Informationskriget. Bokmärk permalänken.