KINAKONGRESSEN – VILL SPRIDA DEN KINESKA KOMMUNISMEN SOM EN VÄRLDSKOMMUNISM

 
Kina har gått in i en “ny era” där den ska “ta det centrala steget in i världen”, säger president Xi Jinping. Kommunistpartiets kongress hålls bakom lykta dörrar och presidenten Xi Jinping talar inför 2 000 kongressledamöter.

Meningen med mötet är att bestämma vem som ska styra Kina under de kommande fem åren.
 
Xi Jinping höll ett över 3 tim långt tal. Landets snabba framsteg under “socialism med kinesiska egenskaper” visar att det är “ett nytt val för andra länder”, berättade han för kommunistpartiets kongress.
 
Kinas senaste framgångar genom “socialism med kinesiska egenskaper i den här nya eran” gör att Kina nu hade blivit en stor makt i världen och hade spelat en viktig roll i historien för mänskligheten”. Kina vill så här långt konkurrera med de lägsta lönerna. Ett samhälle med stor girighet kom.
 
Den kinesiska tillväxtmodellen under kommunistiska regimen var “blomstrande”, sade han och vill erbjuda “ett nytt val” till andra utvecklingsländer.
 
“Det är dags för oss att ta det centrala steget i världen och att ge ett större bidrag till mänskligheten,” tillade han. Utvecklingen av en världskommunism
 
Sedan Xi tog makten under 2012 har Kinas ekonomi fortsatt att växa snabbt. Men korrespondenter säger att landet också blivit mer auktoritärt, med ökad censur och arresteringar av advokater och aktivister.
 
– Den mänskliga kostnaden för Kinas ekonomiska reformer
– Hur kinesiska myndigheter censurerar dina tankar
 
Idag sa Xi Jinping att han inte skulle kopiera utländska politiska system och att kommunistpartiet måste motsätta sig allt som skulle undergräva sitt ledarskap i Kina.
 
Han beskrev tvåstegsplan för Kinas “socialistiska modernisering” senast fram till 2050, vilket skulle se att den blev mer “välmående och vacker” genom miljö- och ekonomiska reformer
 
Varnade mot separatism – i en tydlig hänvisning till rörelser i Xinjiang, Tibet och Hongkong – och upprepade regeringens princip att Taiwan är en del av Kina
 
Kina “skall inte stänga sina dörrar till världen” och lovade att sänka hindren för utländska investerare.
 
Volvo har också utlovat en elbil under Volvomärket 2019, byggd på den mindre plattformen med tillverkning i Kina. Mellan 2019 och 2021 ska Volvo och Polestar lansera totalt fem helt eldrivna bilar.
 
Från 2019 har kinesiska myndigheter satt tuffa krav på tillverkarna att ha minst 10 procent av nybilstillverkningen elektrifierad.
 
Så kan Kina ta över utveckling från väst till Kina och lansera den nya ekonomiska vägen.
 
Kina och Indien blir herrar över världsekonomin – USA och Europa backar. Andelen av jordens BNP 2016-2050
  • 20 % för Kina
  • 12 % USA
  • 9 % EU
  • 15 % Indien
När USA med Trump vill stänga ute Mexiko, då träder Kina fram.
 
Nu kan de två nationerna klara sig för sin egen handelsaffär. Kinas ambassadör i Mexiko, Qiu Xiaoqi, betonade att Kina är redo att prata med Mexiko om ett “frihandelsavtal”. “Det finns ingen svårighet från Kinas sida” sa Qiu förra veckan. “Vi har stort intresse för att fördjupa och bredda dessa band.”
 
Det här inlägget postades i Finansmakten, Framtid, Kina, Kommunism. Bokmärk permalänken.