EN FRÅGA OM DEMOKRATIN

 
Till Statsministern Stefan Löfvén
 
Enligt Håkan Juholt håller den svenska demokratin på att ”glida oss ur händerna”. En antiutveckling? Som exempel nämner han att färre vill bli folkvalda och att partierna tonar ned ideologin. Vi kommer inte att kunna leva i en demokrati utan i en teknokrati med ett övergripande expertvälde. Sedan dess har han kritiserats från flera olika håll. Politiker i Sverige har velat sätta munkavle på honom, och hans uttalande har väckt stor uppmärksamhet.

Varför är det fel som Juholt uttalar? Vad sker då i vår omvärlden?
 
En väldig sektor är bankvärlden. Har svenska regeringar studerat bankernas utveckling i och utanför Sverige?? Den syns som en skyddad sektor under sekler och särkilt i vår tid.
 
Bankerna på Wall Street sprängde flera tidigare vinstrekord genom att sammantaget raka hem rekordhöga 48,3 miljarder dollar, motsvarande 392 miljarder kronor, under årets andra kvartal. Allra störst vinst gjorde Jamie Dimon, vd för bjässen JP Morgan chase.
På 3 månader har de svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank nått ett svindlande rörelseresultat på 27,7 miljarder kronor.
 
Världen har fått en skulddriven ekonomi. Hushållen sätts i jätteskulder.
 
Kongressmannen Louis T McFadden förvarnade1932 och sa:
 
”När Federal Reserve (1913) gick igenom så insåg inte folk att ett världsomfattande banksystem sattes upp. En superstat kontrollerad av internationella bankirer och affärsmän som samarbetar för att förslava världen.”…
 
Bankkoncernen Nordea vill göra sig av med 6 000 anställda och konsulter, meddelar banken i samband med en delårsrapport. Syftet är att stärka konkurrenskraften, enligt vd Casper von Koskull. Planen innehåller en digitalisering, ett avskaffande av kontanthantering och ett systembygge bortom politisk närvaro. Ett rum utanför demokratin.
 
Rationalismen förkrymper verkligheten. Mål och medel kastas om. Samhället utvecklades för det gemensammas bästa. Människan är både mål och orsak till utveckling. Målet är idag vinst som förvandlar människor till ekonomiska produkter. Människan kan så reduceras till ett digitalt kontonummer
 
Riksbanken vill samla in finansiella persondata till ett register där svenskars tillgångar och skulder finns samlade. Enligt ett nytt förslag ska frågan nu utredas och det nya registret ska kunna starta 2020, skriver DI. Tanken är att uppgifterna, som skapar varje individs balansräkning, ska samlas in från bland annat bankerna.
 
Marknadslagar ersätter lagarna för jordens livsförutsättningar och sätter agendan för det mänskliga ödet och rättvisan i framtiden. Med tekniken skördar banker större vinster på allt kortare sikt. Tempot till avkastning trissas upp. Jorden reagerar i allt större katastrofer. Orkaner stormar. Skogar brinner. Isar smälter.
 
UBS är ett av världens största internationella finansbolag, med huvudkontor i Basel och Zürich, Schweiz. Bolaget är “både världens största förvaltare av privata tillgångar och världens största förvaltare av andra människors pengar” . Det är också den näst största banken i Europa sett både till marknadskapitalisering och profitibilitet.
 
Enligt UBS analys skulle världens alla flygbolag kunna spara över 35 miljarder dollar, motsvarande 285 miljarder kronor, med hjälp av pilotlösa plan. Förutom insparade löner finns enligt banken ytterligare fördelar såsom lägre försäkringskostnader och lägre bränslekostnader. Så kan rationalisering sker i alla arbetsområden.
 
Forskare söker kopplingen mellan vår hjärna och IT-nätet (IT-molnet). En hybrid mellan människan och maskin. En hjärna som kopplas upp på nätet. AI (artificiell intelligens) kommer att överstiga mänsklig förmåga.
 
Nu föreslår IT-futuristen och Google-chefen Ray Kurzweil att vi ska göra oss redo för nästa stora språng i hjärnans utveckling när vi klarar av att koppla ihop hjärna med en maskinell intelligens och med tillgång till hela ”Molnet”, en väg till en submänsklighet.
 
Kurzweil förutspår att mänskliga hjärnor under 2030-talet kommer att kunna anslutas via nanorobotar som interagerar med våra biologiska neuroner och med det digitala informationssystemet. Framtida AI-system och robotar kan verka i mikro- och makromiljöer i människor och i samhället. Redan idag finns system som självutvecklar sig utan mänsklig medverkan. Forskare varnar för det digitala krigen. Varningar finns i filmens värld.
 
De globala politiska processer har radikalt förändrats. Efter 911 kommer en rad krig som destabiliserar såväl Mellanöstern som Europa. Många räds för en muslimsk kultur, rättsordning och värdegrund.
 
Konflikter ställer krav på polisiära insatser som leder leder oss till ett Kafka-samhälle eller till Karin Boyes dystopi enligt Kallocin där människor och grupper ständigt övervakas.
 
När det mänskliga värdet förringas och kränks går vi mot det totalitära samhället (citat påven Johannes Paulus II i samband med Solidaritetsrörelsen under 80-talet). Utan den kristna grunden om det mänskliga ursprunget och målet, kan detta inte förstås. Då reduceras vi till att bli det finansiella systemets kreatur likt det som en gång gällde i Sovjet.
 
Så Juholts frågeställning uttalande är vad många ser håller på att hända. Gensvaret från det politiska systemet i Sverige är minst sagt lågmält och övergripande frågor tystas.
 
Vad gör det politiska systemet åt det växande bankväldet??

 

Det här inlägget postades i 911, Antisociala reformer, Automatisering, avhumanisering, Avregleringar, Bank och finans, Bankreformering, Cyberrevolutionen, Demokrati, Europa, Finansmakten, Informationssamhället, Jorden, Kristendom, Människan och värdet, Marknadspolitik, Nationalidentitet, NVO, Rationalism, Riksbanken, Robotisering, Samhälle, sekulariseng, Självständighet, slavdom, Socialdemokrati, Solidaritet, Stefan Löfven, Strategisk utveckling, Sverige, Systemfel, Världsbilden. Bokmärk permalänken.