BANKER VILL UTROTA KONTANTHANTERINGEN

FRÅGAN KRÄVER ETT DEMOKRATISKT BESLUT

 Kontanter är ett betalningsmedel som ersatte byteshandeln. Det gav den fria handeln över gränserna.Kundernas önskan att fortsätta använda pengar, riktiga pengar – kontanter – retar bankerna. De har nämligen i flera år kämpat hårt för att få bort de fysiska pengarna från sina kunders plånböcker.

Det är dock inte omtanke om dig som kund som driver bankernas utplåningsstrategi av sedlar och mynt.

Bankernas kontantkontor är nu utrotningshotade. Swedbank, med fyra miljoner kunder, har bara tre kontantkontor med personlig service kvar i hela Sverige. “Ynkligt, det här sliter sönder landet”, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret..

Man kan fråga sig varför storbankerna vill ha bort sedlar och mynt. Ska man tro bankerna själva så ska inte kontantbristen ses som en försämring utan en förbättring, då kontanter är dyra att hantera, tär på miljön och drar till sig kriminalitet.

Men bakom gömmer sig mycket mer:

 
Önskemålet att behålla kontanter tillskrivs ofta pensionärer. Men även yngre vill ha alternativet.
 
Uppstickarbanken Forex gjorde en undersökning 2014 bland personer mellan 18 och 64 och hela 79 procent tycker att bankerna bör erbjuda kontanter.
 
Men att vända sig till kassören på sitt bankkontor för att få tag på femhundralappar är numera ganska lönlöst.
 
Bankernas kontantkontor är nu utrotningshotade. Swedbank, med fyra miljoner kunder, har bara tre kontantkontor med personlig service kvar i hela Sverige. “Ynkligt, det här sliter sönder landet”, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret..
 
Man kan fråga sig varför storbankerna vill ha bort sedlar och mynt. Ska man tro bankerna själva så ska inte kontantbristen ses som en försämring utan en förbättring, då kontanter är dyra att hantera, tär på miljön och drar till sig kriminalitet.
 
Det lidande som anställda vid bankkontor som drabbas av när i huvudsak beväpnade män i rånarluva vill tvingar till sig pengar är fruktansvärt. Idag finns dock helt automatiserade lösningar för att hantera fysiska pengar, till skillnad från när antalet bankrån var som högst.
 
Risken för rån måste även ställas i perspektiv till annan kriminalitet som elektroniska betalningsströmmar, ger upphov till.
 
Enligt Brottsförebyggande rådet, så ökar till exempel antalet kortbedrägerier och andra betalningsrelaterade brott på internet och kostnaderna uppgår till tiotals miljarder kronor varje år.
 
Digital medel utgör på sikt ett demokratiskt hot där övervakningen av individens verksamhet och kontakter kan följas av banker.
 
Systemet kan förvandlas till tillståndsbevis och kategorisering socialt och politisk. Hela individens identitet med pass, körkort, medlemskap, kö, kontakter kan samlas digitalt. En väg till den teknokratiska diktaturen. SJ introducera chippet, märket i handen. Uppenbarelseboken 13:16 talar om ett tillståndsbevis:

 Vilddjuret krävde att alla – stora och små, rika och fattiga, slavar och fria – skulle bära ett tecken på högra handen eller på pannan.
 
När EU nyligen drev igenom ett tak för de kortavgifter bankerna tar från handlare så blev det ramaskri hos bankerna.
 
Runt sju miljarder i intäkter beräknas bankerna förlora, i protest så förklarade de svenska bankerna att de skulle sluta jobba för det kontantfria samhället. Vi kan konstatera att det tyvärr var ett tomt hot med tanke på att antalet bankkontor som erbjuder kontanter fortsatt försvinna i rasande takt.
 
EU vill enligt att länder skall ansluta sig till euro där nationer förvandlas till ett valutasystem till att gagna för bankunionen
Det här inlägget postades i Antikrist, Bankreformering, Demokrati, EU, Finansens systemfel, Makt, Pengar. Bokmärk permalänken.