ETT HELGON SOM VISADE VÄGEN TILL DET EVIGA LIVET.

 
En unik relikturné var på besök i Göteborg nu. Det handlar om Lilla Thérèse (1873-1897) som helgonförklarades 1925. Även hennes föräldrar, som också de är helgonförklarade, var nu på turnéstopp här i Göteborg. Många kom. Många frågor väcks.

 
Benen bar en gång Guds kärlek som förvandlade henne till att bli hel och ett helgon och att verka till Kristi efterföljd. Hennes liv innehåller lärdomar.
 
Thérése Martin föddes i Alencon i Frankrike. Hennes liv vittnar om att nå målet. Det eviga livets mål.
 
Hon blev inte äldre än 24 år men hann bli en av de största helgonen i den katolska historien. Hon hade redan som liter barn ett enda mål. Att nå fram till Himlen. Hon gav sig till Kristus 3 år gammal. Hon utvecklade den stora ödmjukheten och försakelsen av sig själv. Hon kallade vägen “den lilla vägen”. Hela hennes familj är unik
 
Här en berättelse från hennes sista tid på jorden. Hon ger sig själv även när sjukdomen kommer.
 
När yttre tecken på helgonets tuberkulos började visa sig fick hon rådet att promenera i trädgården åtminstone en kvart varje dag. När en av systrarna såg vilken ansträngning det var för Terése uppmanade systern henne att låta bli. “Det är sant: svarade Therése, “men vet du vad som ger mig styrka?
 
Jag offrar varje steg för en missionärs skull… och tänker på att någonstans långt borta, när någon av dem känner ner sig trött i missionsarbetet, då offrar jag min trötthet till Gud gör att minska hans svårigheter och trötthet.
 
Therése avslöjar här hur det andliga livet i Kristus kan förenar oss med andra bortom tid och rum. Hon förenades på jorden i Kristus. Med Kristi kors och uppståndelse skapades en ny människa för oss. En nåd finns så ofattbar stor vi blir rättfärdiga trots våra brister.
 
Therése tog på sig en börda för att hjälpa någon annan. Hon offrade sin trötthet för stärka en annan människa. Therése upptäckte Gud är den totala kärleken. Hon gick den lilla vägen. Att offra sig själv i det lilla och i vardagen.
 
Heliga Therése dog 24 å r gammal. Ändå hann bli ett helgon och tillhör kyrkolärarna. Relikerna av helgonen bar en gång på Kristi kärlek till oss och har vördats från Kyrkans första sekel. Hjärtat är kärlekens boning.
 
Hon manifestera den goda viljan att tjäna Gud och människor. I ödmjukhet tar hon emot motgångar, sjukdomar eller omvärldens misshag. Hon låter Gud leda i henne i allt som formar hennes person och liv att utföra Guds plan.
 
Relikerna av Thérèse av Lisieux är en av katolska kyrkans största helgon och även nu en kyrkolärare har varit nu på besök i Göteborg. Relikerna är som en särskild påminnelse om den kristnes kallelse att fullkomligt efterfölja och bli förenad med KristusJ
 
Ja, det är Han som, i makt av sin nåd, ger svaga modet att vittna om Honom för världen, som vill motsatsen. Relikerna leder oss till Gud själv. En sann tro ger gåvor. Den svagaste kan bli fullkomlig. Paulus blev en av de stora apostlarna men startade som Saul som de kristnas förföljare.
Det här inlägget postades i Helgon, Kärlek. Bokmärk permalänken.