SKER FINANSKRISER GENOM SMARTA ELLER OSMARTA MÄN ELLER PGA EN MORALISK KRIS UNDER 2000-TALET???

Finanskrisen 2008 skakade en hel värld. Ännu talar man om hur kunde detta ske. Kritiken mot mekanismer och drivkrafter har vart hård. Man har skyllt på att man inte kunde förutse kraschen? Det fanns många varningar och idag.

Ekonomipristagaren och professorn Paul Samuelson på Handelshögskolan talar med en bankir på Wall Street. Det blir spänt. Bankiren brister ut:
-Om du nu är sÅ smart, hur kommer det sig att du inte är rik?
 
Svaret han fick är
-Faktum är att är jag är ganska rik. Men om du nu är så rik hur kommer det sig att du inte är så smart????
 
https://www.svd.se/finanseliten-rikast–men-inte-smartast
 
Är andelen supersmarta och högt begåvade högre inom finansbranschen. Frågan inspirerade Per Strömberg och hans team på University of Chicago Booth School of Business.
 
Utfallet var slående. 1990. Andelen toppbegåvade i finansbranschen var 5 % som hade full pott i IQ alternativt toppbetyg
 
24 år senare var siffran densamma 5 %. Toppbegåvade för hela landet är 4 %. Gruppen blev inte smartare med åren. Branscher som IT, juridik, konsult- och revisionsfirmor ligger högre än finansbranschen
 
I Agenda söndag varnade tidigare finansministrar Erik Åsbrin (S) och Anders Borg (M) för en ny finanskrasch som kommer från bostadsmarknaden. Reformerna är tekniskt och politiskt komplicerade, säger Anders Borg.
 
– Det farligaste är om vi får en handlingsförlamad regering, och så växer de här problemen. Att man inte göra något nu, det bidrar bara till att problemen förvärras framåt, säger tidigare M-toppen i ”Agenda”.
 
Lärdomen från 2008 sopas under mattan. Vi har att göra med en fråga som gäller moralen. 2000-talet innehåller än moralkris på många områden där kortsiktiga vinster eftersöks för en liten grupp kan ta ut med svindlade löner och kapitalvinster i en makttopp.
 
Arbetarlöner får bära ca 60 % i skatt medan det är 20 % skatt på kapitalvinster, säger Erik Åskring. Detta är inte ekonomiskt effektivt för samhällets bästa.
 
Finanskrisen utlöstes av Lehman Brothers fall 2008. Briljanta matematiker har utmålats som branschens nya stjärnor De som förpackat finansiella lån så komplicerade att deras egna chefer hade svårt att förstå vad det handlade. Men man blandade “surdeg” men vanlig deg. Friska lån blandades med lån som låntagare inte kunde betala.
 
Återkommande omdömen är att det finns en hemlighetsfull, girig och mansdominerad elitgrupp. De 4 storbankerna i Sverige hade 2007 ett rörelsekapital på 90 miljarder. 10 år senare har de ökat till 110 miljarder.
 
Löneutvecklingen i finansbranschen 1990 ca 10-20 % högre än andra branscher. 2014 är löneutvecklingen 70 % högre än andra branscher.
 
Är det då de smartaste som tjänar de stora pengarna? 1990 fann
 
Banker tjänar pengar på att låna ut och skapa skuld, eftersom de tar ränta. I USA tog det absurda proportioner där banktjänstemännen fick bonus om de kunde öka utlåningen, och man lånade ut till bostadsköpare med allt sämre ekonomi.
 
Alan Greenspan var ordförande för USA:s privatägda centralbank, Federal Reserve, mellan 1987-2006.
 
Under denna tid lät han avreglera hela finansmarknaden. President Clinton upplöste på Wall Streets begäran 1999 att den sk Glass-Steagal-lagen som separerade affärsbanker från finansorganen.
 
Finanslabben skapar nya finansprodukter i nya slag av värdepapper med dold risker. CBO, CDO, CDS, CMO, MBS, ABS, CFD osv. Listan på trestaviga finansinnovationer kan göras mycket lång. Förteckningen över de som verkligen förstår sig på dem är desto kortare.
 
Lehman Brothers och andra ekonomiska finanshus kollapsade 2008 och skakade hela världen
 
Lehman Brothers förvärvades sedan av Rothschild Barclays PLC Bank i London under ledning av den amerikanska konkursdomstolen.
 
Barclays förgrening är väldig
 
Kraschade banker och företag blir billiga konkursbon som övertas av den privatiserade finansindustrin efter statens räddningspaket
 
Det privata väldet är så stort att länder, banker eller företag kan offras för att utlösa kris och erövra vinster och tillgångar till ett fåtal. Detta talar våra folkvalda lite om???
Det här inlägget postades i Bobubbla, Bobygge, Bostäder, Ekonomi, Finanskrisen, Finansmakten, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.