ATT HA ELLER ATT VARA

Två skilda vägar. En väg att utvecklas på en materiell väg, till framgång och och rikedom i det yttre.

Den andra vägen blir en andlig utveckling och utvecklas som människa på det inre planet.

En som gick den vägen är den helige Franciskus, föddes år 1181 eller 1182 i staden Assisi i Italien.

Uppvuxen i en välbärgad, rik familj hade Franciskus en bekymmersfri och trygg uppväxt, och drömde liksom många av sina jämnåriga om att vinna ära i krig och bli en riddare eller en fin adelsman:

År 1202 bröt ett lokalt krig ut mellan städerna Assisi och Perugia och Franciskus såg en möjlighet att förverkliga sin dröm. Men istället blev han tillfångatagen och tillbringade ett helt år i fångenskap i Perugia. Så småningom blev han fri.

Denna erfarenhet blev en personlig omvändelse för Franciskus som då valde att lämna det världsliga livet bakom sig

I kappellet San Damiano utanför Assisi år 1206 hörde Franciskus Guds röst. ”Gå och återställ min Kyrka!”!

År 1224, på minnesdagen för det heliga korsets upphöjelse, blev Franciskus, enligt många samtida vittnesbörd, stigmatiseradefter att först ha fått en vision om en korsfäst seraf.Han är det första katolska helgon som blivit tecknad av Gud med dessa tecken.

Förutom dessa sår led han av svår tuberkolos och blev blind. Han dog han på kvällen den 3:e oktober 1226, 45 år gammal.

Hans bön skildrar ett nytt förhållande på livets väg med människor till Gud:

-“Herre gör mig till ett redskap för din frid:

Hjälp mig att bringa kärlek där hatet gror, tro där tvivlet råder, hopp där förtvivlan härskar. Hjälp mig att skänka förlåtelse där oförrätt begås, att skapa endräkt där oenighet söndrar, att sprida ljus där mörkret ruvar, och att bringa glädje där sorgen bor.

O Gudomliga Mästare, hjälp mig att söka, inte så mycket att bliva tröstade utan att trösta, inte så mycket att bli förstådd som att förstå, inte så mycket att bliva älskad som att älska, ty det är genom att giva som vi kan mottaga, genom att förlåta som vi får förlåtelse, genom att mista vårt liv, som vi kan vinna det, och det genom döden, som vi kommer att uppstå i det eviga livet.”

Det här inlägget postades i Framtid, Franciskus, Helgon, Historia. Bokmärk permalänken.