GRÖNLANDSISEN SMÄLTER BORT. VARNING FÖR HÖGA VATTEBNIVÅER

GLACIÄRER SMÄLTER FORTARE ÄN SCENARIET
Forskarna varnar nu för att den åtföljande havsnivåhöjningen ligger i nivå med värsta scenariot i FN:s klimatpanel IPCC:s femte rapport.

På måndagen publicerade en grupp forskare från University of Leeds en ny artikel i tidskriften Nature Climate Changesom bekräftar att isarna på just Grönland och Antarktis smälter i rekordfart.

Studien har jämfört de senaste satellitbilderna över ismassorna med kalkyler från klimatmodeller. http://imbie.org/about-the-project/

Värre än väntat
– Även om vi förväntade oss att istäckena skulle förlora allt mer is som en följd av uppvärmningen av haven och atmosfären är takten som smältningen accelererar snabbare än något vi kunnat föreställa oss, säger den ledande forskaren bakom studien, Tom Slater vid University of Leeds i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Smältningen överskrider de klimatmodeller vi använder som vägledning och vi är oförberedda på de risker som havsnivåhöjningen medför.

Drabbar 16 miljoner
Hittills har de smältande isarna på Grönland och Antarktis lett till 1,8 centimeter högre havsnivåer sedan 1990-talet, enligt studien.

Om det fortsätter i samma takt kommer isarna på Grönland och Antarktis ensamma att ha bidragit till att höja havsnivån med ytterligare 17 centimeter till vid seklets slut – något som kommer att exponera ytterligare 16 miljoner människor på jorden för årliga översvämningar.

TROLIG UTVECKLING

Grönlands och Antarktis isar smälter allt snabbare.

Havsnivåhöjningen följer nu FN:s värsta scenario-kurva.
– Vi är oförberedda på de risker som havsnivåhöjningen medför, säger klimatforskaren

Tom Slater i ett uttalande.
Smältvatten tar mer plats och vattennivåer stiger.

Effekten blir att varma och torra områden blir än mer torrare som i Kalifornien eller runt Medelhavet

Nederbördsrika områden blir än mer utsatta med större nederbörd.

 

Det här inlägget postades i Klimat, Klimatförändring, Krispolitik. Bokmärk permalänken.