SVÄRDET I STENEN

Svärdet i stenen finns på riktigt!

Alla känner till Arthur-myten om Excalibur, svärdet i stenen, ett viktigt inslag i Kung Arthurs liv och legend och hans tappra riddare vid det Runda bordet.

Ändå kanske de inte är medvetna om att denna ikoniska myt kan ha inspirerats av ett svärd som uppstod i Toscana-regionen i Italien. Precis som legenden om Arthur är denna berättelse inneboende kopplad till den inre världen eftersom den börjar med en förändring i en tapper riddares liv på grund av en vision från ärkeängeln Michael.

Under 1200-talet var Galgano Guidotti en rik adelsman utbildad i krigskonst och anmärkningsvärd för sitt våld och sin hedonistiska inställning till livet.

Allt detta skulle förändras på grund av ingripande av ärkeängeln Michael, som ofta avbildades med svärd och symboliserade krigshelgons arketyp.

Således upplevde riddaren som en gång var i utkanten av förstörelsen ett skifte och blev känd som Guds riddare.

Som legenden säger framträdde ärkeängeln Michael inför Galgano och vägledde honom att förändra sitt liv.

Även om han förlöjligades av sina nära och kära bestämde han sig för att bli en eremit och följa hans inspiration.

Detta skapade naturligtvis stark motstånd inom hans familj men deras försök att ändra sig var meningslösa. Ledd av en serafisk röst till toppen av Montesiepi hade han en vision om ett runt tempel till ära för den välsignade jungfru Maria, Gud och ärkeängeln Michael.

När han klättrade uppför backen blev han inspirerad att avstå från sina världsliga önskningar och stöt sitt svärd i stenen.

Saint Galgano fortsatte att bo på Montesiepi som enemit och dyrkades som en helgon, den första som enligt uppgift kan kanoniseras formellt av kyrkan enligt order av påven Urban III.

Efter hans död 1182 blev det runda templet från hans vision verklighet när den “Rotonda di Montesiepi” cirkulära kyrkan byggdes. Numera har Montesiepi-kapellet medeltida föremål och konst.

Dess mittpunkt, det verkliga svärdet i stenen, är nu skyddat av plexiglas på grund av de olika försöken att ta bort det och lockar fortfarande besökare som fascineras av dess historia.

Eftersom en av riddarna på det runda bordet heter Sir Gawaine (Galganus), är det möjligt att myten om svärdet i stenen överfördes till England genom berättelserna som berättades av europeiska pilgrimer från medeltiden när Italiens Via Francigena spelade en viktig del i europeiska resor.

Saint Galganos hjälte resa delar likheter med kung Arthur när den kristna riddaren initierades på hans väg genom vägledning av en mäktig figur, i detta fall ärkeängel Michael, ett svärd var avgörande för hans initiering och hans väg var full av fara.

Historiskt uppträdde dock berättelserna om Arthur och hans riddare årtionden efter Galgano Guidottis kanonisering och det är därför möjligt att berättelserna om Toscanas svärd i stenen och dess riddare blev Saint påverkade Storbritanniens Arthurian legend. San Galgano kapell i Montesiepi.

Den keltiska myten har nog hämtat sin inspiration från Galgano Guidotti, en italiensk 1100-talsaristokrat som avsade sig världens frestelser för ett liv som eremitFör att demonstrera sin avsky för krig, drev han med stor kraft sitt svärd rakt in i en klippa, som då ”delade sig som smör”.

I ruinen av klostret St. Galgano i Montesiepi, tre mil sydväst om Siena, kan man än i dag skåda svärdfästet samt en liten bit av bladet, djupt nedborrat i stenen.

Det här inlägget postades i Äglar, Kyrkan, Mirakler, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.