Den BIS-arra banken – profit über alles.

Vi upprörs över riskapitalbolagens hänsynslösa jakt på vinsten. Det finns en lång tradition bakom. Det finns en dold bankhistoria som inte står i våra skolböcker. En historia om hur banker styrt 1900-talet med lån för krig och skuldsättningar. En privat superbank,  BIS-banken, gav Hitler lån för kriget.

371 schweiziska banker anklagas för samröre med nazisterna under andra världskriget. Inte bara det utan stora företag i USA och Europa. Det var med och byggde upp Hitlers nya infrastruktur och krigsindustri.

Tyskland bar efter fredslutet 1919 på en enorm krisgskuld. Inte blev det bättre med 30-talskrisen. Efter 1933 med Hitler som rikskansler sker en enorm utveckling med autobahn, enorma byggprojekt och en totalt överlägsen krigsindustri och flygmakt. Pengar komna genom banker från väst mitt i 30-tals krisen. Men i själva verket hör allt ihop som berör 2000-talets händelser för att omdana Europa för de fria marknadskrafterna.

Redan 1937 skrev den amerikanske ambassadören i Tyskland, William Dodd: ”En grupp industrialister i USA har gett sig fasen på att skapa en fasciststat som ersätter vår demokrati och har ett nära samarbete med fascistregimerna i Tyskland och Italien. Jag har haft gott om tid under min tid i Berlin att bevittna hur nära några av USA:s mäktigaste familjer står nazisterna.”

President Roosevelts finansminister Henry Morgenthau (1934-1945) kom att använde sin position som finansminster för att genomföra undersökningar av den organiserade brottslighet och korruption på regeringsnivå. Han kom på spåren en verksamhet utanför de nationella regeringars kontroll med Nazityskland.

Han fann de schweiziska bankerna  var inte ensamma. Hans arkiv avslöjar att både brittiska och amerikanska bankirer fortsatte att göra affärer med Hitler, även när Tyskland invaderade Europa och bomba London.

Dokumentären “Banking with Hitler”  (se video nedan) visar i detalj de roller som gällde den anglo-tyska bankklicken. Viktiga medlemmar i Bank of England tillsammans med sina tyska motsvarigheter etablerade BIS, Bank for International Settlements, som tvättade det plundrade guldet i Europa.

Idag fungerar BIS som centralbankernas centralbank. 165 centralbanker ingår. Här ingår Riksbanken sedan 1930. Här finns ECB, aktuella Greklands riksbank och Folkets bank i Kina.

BIS:s verksamheten fick 1930 en internationell immunitet som en ambassad utan någon redovisningsskyldighet till någon demokratisk församling.

I dess styrelse fanns på 30-talet viktiga nazister som Walther Funk och Hjalamar Schact.  Ordförande för BIS var en amerikan, Thomas McKittrick, som villigt umgicks med ledande nazister. Inte bara BIS, men andra allierade banker arbetat hand i hand med nazisterna.

Sverige var också representerad i styrelsen genom riksbankchefen Ivar Rooth.

Här börjar i själva verket bankernas globaliseringsplaner. Centralbankerna skulle ge sina hemmanationer en rätt riktning. VK II var ett steg att bygga om Europa,  försvaga Tysklands och Rysslands folk för ett framtida anglo-amerikanskt imperium.

Frimuraren H Truman

“If we see that Germany is winning we ought to help Russia and if Russia is winning we ought to help Germany, and that way let them kill as many as possible, although I don’t want to see Hitler victorious under any circumstances. Neither of them thinks anything of their pledged word.” As Harry Truman quoted in The New York Times (24 June 1941); also in TIME magazine (2 July 1951)

Professorn Jacques R. Pauwels avslöjade i sin artikel “Profits über Alles! American Corporations and Hitler,” att en elit bestående av ca 20 av de största amerikanska företagen hade tyska förbindelser under 30-talet bl.a:

Union Carbide, General Electric, Gilette, Singer, Eastman Kodak, Coca-Cola, Ford, IBM och ITT. Dessutom var många amerikanska juristfirmor, investmentföretag och banker djupt involverade i att satsa pengar i Hitlertyskland.

Han namnger Wall Street företaget Sullivan & Cromvell, J.P Morgan & Dillonbanken, Read & company och The Union Bank, ägt av Brown Brothers Harriman som hade nära samarbete med den tyske stålmagnaten Fritz Thyssen.

Chefen för Union Bank, som genererade pengar till nazisterna via ThyssenKrupp, ett de största kol- och stålindustrierna i världen,var Prescott Bush, farfar till fd. presidenten George W Bush.

Professor Charles Highams avslöjande i sin bok “Trading with the enemy – the nazi-american moneyplot” som bygger på dokument ur ‘US national archives’ och bevisar hur eliten i väst finansierade och stöttade Hitlers regim.

Han avslöjar bland annat att JP Morgans General Motors mellan 1933 och 1939 pumpade in 30 miljoner dollar i I.G Farben, som byggde Auswitch och som tillverkade giftiga Zyklongasen.

En av de största amerikanska bankerna höll en filial öppnad i det ockuperade Paris, med full kännedom av chefer i USA, som frös räkenskaperna för franska judar. De berövades sina pengar för att kunna fly från Frankrike. Många slutade livet i dödslägren

Det här inlägget postades i Bank och finans, Bank- och finanskriser, BIS-banken, Globalisering, Internationella relationer, Kapitalism, Makt, Propagandans makt, Riksbanken, Riskkapitalbolag, Samhälle. Bokmärk permalänken.