Marknadsekonomin som samhällsekonomi i postdemokratin

Vi ser och hör rubriker i medier med samma frågor som upprepar sig på område efter område. Vad är det som händer? Begreppet “postdemokrati” dyker upp allt mer och kring EU. Grundläggande begrepp i samhället får nu ett nytt innehåll i innebörden av frihet, rätt, människor, samhälle och ekonomi.

Värderingar och etik skrivs ned på papper i partier men tillämpas inte. T.o.m historien modereras för att det skall se snyggt ut. Kommuner ska skärpa kraven för åldringsvården, men privatbolagen svarar med att vi gör endast det som står i specifikationen. Inte mer men  mindre. Mest mindre är det vi ser. Vinst går före etik.

Vad betyder detta? Det betyder att målens realitet deformeras. Alla offentliga verksamheter ska leda till samhällsnytta för det gemensamma bästa. För privatbolagen gäller bolagets och aktieägarnas bästa. En helomvändning. Ett paridigm.

Går det fel ska myndigheter göra utredningar som tar tid och kostar resurser istället för utveckling. Allt kan upprepas igen.

“Rätt från början” gäller inte i liberal värld och i Alliansens politik. “Rätt från början” är en fundamental princip för mål och rätt ledning för ett kvalitetstänkande. Det kloka spar medel och är det mest effektiva sättet för alla.

Sverige med Alliansen har lämnat den samhällsekonomiska grunden som ersätts av en nationell marknadsekonomi och t.o.m en internationell marknadsekonomi.

En enorm skillnad. Grunden för rätt och frihet urholkas och omprioriteras. “Ekonomibgreppept” krymper radikalt.

Här gäller vinst- och kostnadsjakten som det primära istället för investeringar som skapar arbete och realekonomisk utveckling i tåg, näringsliv, bostäder, skola, vård, klok energiförsörjning etc. M avrustar oss och satsar på att spara.

Ur detta kommer all ohälsa, utmattning och stressjukdomar som skapar samhällsförluster. Här lever teknokratin och cynismens system. Hälsa är också ekonomi.

Detta kallar Reinfeldt  för “Mer i Plånboken” för dem som har och vill ha mer.

Internationella bolag bjuds in i M:s “postdemokrati” att ta över och leda samhällsfunktioner. Dessa krafter kräver en god avkastning och stabila kassflöden! Detta kan vi se i SJ, friskolor och vården. M:s lömska argument är VALFRIHET!

Detta skildrar postdemokratin. En frihet för bolag och marknaden. Den privata ägarformen är M:s huvudargument för frihet. En förvrängd frihet som leder till ofrihet. Den är lika vansklig som den totalitära statliga ägarformen som också den överger det mänskliga sammanhanget.

Människosynen fördärvas. Åldringar är inget värda. Sjuka är inget värda. Arbetslösa är inget värda. De produktiva är värda något som ett produktionsmedel. Alla blir trälar. Högst upp sitter banker och investmentbolag. Ett samhälle står och faller med sin värdegrund. Finns den inte, då blir det att “bygga på lösan sand“.

Vi ser jättar som Goldman Sachs, KKR och Wallenbergs Investor som tar för sig. Sverige är en guldgruva för dem. Allt förvandlas till en värdepappershantering och diagram om intäkter, kostnader och marknadsandelar i olika styrelserum. Begreppet kostnader blir princip allt som inte kommer in. Ett annat sätt till självbedrägeri  är kortsiktighet i tid och rum.

Bakom finns storbankerna här och utanför landet. Det är deras herrar. Alla kräver avkastning. Resurserna är inte oändliga. Även naturens lagar sätts ur spel.

Vinsttyranni skapas. Banker hämtar hem miljardbelopp. Dessa pengar kommer från hushållen. En förtärande ekonomi. Vi har inte råd sägs det men pengarna finns på fel ställe! “Inte säger högerfoten att allt blod ska tillhöra foten”. Vi alla ingår i ett större sammanhang.

Vanära för de svagaste. Skattemedel flödar ur landet, därför förlorar vi utveckling. 90-tals krisen medförde en internationell marknadsekonomi.

Detta är en grundsten i EU där allt i samhället utgör en marknad där de fria flödena får råda över nationer och folk.

En extrem samhällssyn!! Alla tillhör vi då i realiteten banken och finansen som högsta instans.

Vi ser hur omstöpningar har skett peu à peu från 70-talet och framåt med finanskriser som vägröjare.  Detta har beskrivits tidigare på denna blogg.

Detta förtär och urgruper vår ekonomiska självständighet. Ja, det är ett angrepp mot demokratin i sig.

Det här inlägget postades i Ägande, Äldreomsorg, Arbete, Bank och finans, Casino-banker, Effektivitet, Ekonomi, EU, Fördelningspolitik, Frihet, Globalisering, Internationella relationer, Kontrollsamhället, Liberalism, Marknadspolitik, Offentlig sektor, Orättvisa, Postdemokrati, Privatisering, Riskkapitalbolag, Röstande, Utveckling, Välfärd, Vård, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.