Är 1900-talets kapitalism olämplig för 2000-talets samhällen?

Jordens herrar träffas just nu i den exklusiva vintersportorten Davos i Schweiz. World Economic Forum. Kapitalismens kris står på dagordningen. ”Är 1900-talets kapitalism olämplig för 2000-talets samhällen?”

T.o.m konservativa The Economist ställer sig 2011 frågan: Kapitalismen, var det en bra idé?

Samtidigt klamrar sig en liten borgerlig allians i ett litet land i norra Europa fast vid de sista resterna av den gamla berättelsen om marknadens inbyggda perfektion.

Krisdrabbade länder har tvingats till omfattande nedskärningar i välfärden och ser arbetslösheten stiga kraftigt. Enligt Eurostat står nu hela 23 procent i Spanien och 19 procent i Grekland utan arbete. Samtidigt har arbetslösheten fallit i 14 av EU:s 27 medlemsländer, säger Svd 30/1

Kapitalismens kris står på dagordningen i Davos. Vad man säger är, vi vet inte vad ekonomi är. Våra koncept stämmer inte och de slår fel. Det är sen insikt. “Ekonomi” som begrepp är nu så fördärvat. Man talar om det monitära systemet. Ett penningsystem som ska bli “samhället” med människor som ting.

Vi ser en polarisering i synen på vad som är ekonomi.

Ökad ekonomisk rättvisa är ett bärande tema när Barack Obama talade inför kongressen och det amerikanska folket.

Alla amerikaner måste få en chans på lika villkor. Det får vara slut på specialregler som bara gynnar de rikaste, sa Obama.

Motpolen säger. Sänk skatten. Skär ned på välfärden. Privatisera. Mer i plånboken. Elitens ekonomi och välfärd.

En springande punkt är människosynen. Systemekonomierna i världen i öst och väst ser vi odrägliga livsvillkor, värdet av människan går under. Hon blir ett arbetsting.

Ekonomisk rättvisa är den enda vägen, säger Obama. Det gäller då en fokus på att människan är nyckeln till ekonomins gåta. I historien är hon samhällets grund, orsak och mål. Människan skapade samhället för det gemensamma livet.

Det här inlägget postades i Ekonomi, Finanskrisen, Fördelningspolitik, Framtid, Globalisering, Grekland, Samhälle, Tillväxt, USA, Välfärd. Bokmärk permalänken.