Kris- eller investeringspolitik? En stödjande och offensiv politik

Skog1Hur finansierade Reinfledt sin reformer. Ja principen att ta från välfärden, den sociala sektorn, lägre ersättning i A-kassa och sjukersättning. Den nya Robin Hood som tar från botten till toppen.

M-ekonomi bygger på Bushs teori om supply-side economics, dynamiska effekter och den näraliggande trickle-down-teorin, där det extremt rika och deras rikedom ska ”sippra ner” och komma även de fattiga till del avfärdas av en rad Nobelpristagare. Det borde vem som helst kunna förstå att så är inte fallet.

Carlson/Person gjorde grovjobbet 1994-2006 efter “finansattackerna” från nyliberaler utanför och inom landet under 80-och 90-talet. 90 000 företag försvann. Inget man snyter ur näsan.

De sänkt stasskuld från 72 -45 % BNP. Borg fick ett serverat bord. En krispolitik hade genomförts. Borg fick prisades för att nå ca 35 %.

Men vad skulle nu gälla efter 2006-2010? Fortsatt krispolitik eller investeringspolitik? 

Reinfeldt/Borg valde fortsatt krispolitik. EU väljer krispolitik. Person hade troligen valt en investeringspolitik för nya arbeten och företagande i näringslivet. Det vet vi inte idag hur detta hade utfallit.

EU-läget är en tvångströja med krispolitisom som kan bli en social katastrof. Det inte mina ord utan mångas ord.

Om inte inhemsk ekonomin växer finns det inte en chans att de skuldsatta länderna kan hantera sina skuldbördor!”, Johan Danielsson i LO-tidningenDet borde vara en enkel logik.

Eurpakten väcker nu frågan om tillväxt. Hur och var sker tillväxt när människors villkor krymper. Krymper den då krymper även handel lokalt och interkontentalt.

Om vi lär av 30-talskrisen som var den mycket omfattande. Vad gjorde statsmakten. Vad gjorde USA? Pengar måste arbeta som ger förädling och värden med realekonomisk utveckling. Vi behöver också en reformering av bankerna.

Staten satte igång stora arbeten så som byggande av vägar, dammar, kraftverk och öppnade även fabriker. Jordbruket reformerades och lån gavs till bönder för att köpa moderna jordbruksmaskiner, som gav nya arbeten. Arbetarna fick laglig rätt att organisera sig och bilda fackföreningar. glass-steagall

 

Man instiftade en lag som starkt begränsade affärsbankerns korruptiva finans handel. Dess uppgift var att stödja produktion och handel. Endast 10 % av intäkter fick gälla en finanshandel. Inga risktaganden skulle gälla banken.SOCIALAFORETAGvinst

 

Ekonomins motor är den inhemska marknaden, för att samhället ska leva. Vi kan göra detta smart med grön teknik.

  • Tågen måste fungera.
  • Enerigesnåla bostäder
  • Rätt elpris för produktion,
  • Nya arbetsformer som sociala företag med vinst som återinvesteras och som skapar personalengagemang och kvalitet
  • Vård, omsorg och skola är tjänst och de är miljövänlig. De ska möta kommande behov
  • Innovativ teknik genom forskning, teknik för energiomställning
  • Jämlikhet, kultur, föreningsliv, idrott mm
  • Hållbar utveckling försätter geografisk mångfald och självrådighet. Centralstyrning och monopol är  ett världsvitt hot

Industrin har samma frågor att hantera som hela samhället. Därför behövs det en stödjande pch offensiv regeringspolitik.Abraham-Lincoln

Hur finansiera? Hur gjorde Abraham Lincoln i en svårt sits?. Han gjorde något mycket radikalt.

För att finansiera Nordstaternas armé i inbördeskriget 1861, närmade sig Lincoln de europeiska bankerna som kontrollerades genom privata händer. De var intresserade av ett inbördeskrig som skulle splittra den nya fria nationen. Ett enat USA skulle frånta dem en ekonomisk kontroll över USA. Krig skuldsätter nämligen och ingår i att öva kontroll på nationer.

De krävde 24 – 36% ränta. Lincoln vägrade och istället kom en ny lag om betalningsmedel, Legal Tender Act of 1862. Han sa:

“Regeringen bör skapa, ge ut och cirkulera all den valuta som behövs för lån och för att uppfylla köpkraften hos regeringen och köpkraften för konsumenterna … Privilegiet att skapa och utfärda pengar är inte bara ett högsta privilegium för regeringen. Det är även regeringens största kreativa möjligheter.”

– ”Genom antagandet av dessa principer, på lång sikt vill vi ha ett enhetligt verkande medium som tillgodoser oss. Skattebetalarna sparar enorma summor genom att räntan tas bort … ” (Abraham Lincoln)USAcivilkrig

Abraham bildade en nationalbank med rätt trycka räntefria dollarsedlar Enligt denna nya lagstiftning, utfärdade presidenten $ 449.338.902 i räntefria sedlar, som kallades ”greenbacks” med dess gröna baksida i ett grönt bläck.

Det fungerade som lagligt betalningsmedel för alla skulder, för all offentlig och privat verksamhet och för att finansiera inbördeskriget.

greenback

USA kunde så sänka sin räntekostnader till 0. Varför ska centralbanker vara privita? Detta blev striden i den amerikansk historien,

Så här lät det i Europa 1865 som svar på Legal Tender Act of 1862:

 “Om denna bedrägliga finanspolitik, som har sitt ursprung från Nordamerika, skall bli inrättad som en modell, gör att regeringen ger ut sina egna pengar utan kostnad. Den kommer då att betala av skulder och bli utan skuld. Det kommer att få alla pengar som är nödvändiga för att bedriva sin egen handel. Det kommer att bli ett välmående utan motstycke i världshistorien. Världens hjärnor och välståndet i alla länder kommer att gå till Nordamerika. Detta land måste förstöras annars kommer det att förstöra varje monarki på jorden. ”(London Times, 1865).

 

Det här inlägget postades i Ekonomi, EMU, EU, Investeringspolitik, Krispolitik, Miljöpolitik, Okategoriserade, Privatisering, Utveckling, Vänster/höger, Vård, Vinst. Bokmärk permalänken.