Statligt eller privat ägarskap? Låt statens bank pressa bolånen

Det har gått mycket fanatism i frågan om ett privat eller ett statligt ägande. Det är inte det ena eller det andra. Ägandet beror på vad som är bäst för landets och det allmännas bästa.  Nationella regeringar måste återta  sin ekonomiska suveränitet genom att minska beroendet av 

privata långivare och återta rätten att skapa pengar. Det privata banksystemet är som ett pyramidspel, där den totala skulden hela tiden måste öka för att systemet inte ska kollapsa.

Historiens stora fråga är

vem äger rätten att skapa pengar? Staten eller det privata?

Lord Josiah Stamp, före detta chef för Bank of England, 1928-1941 sa:

Det moderna banksystemet tillverkar pengar ur ingenting. Processen är kanske den mest enastående fingerfärdighet som någonsin uppfunnits…

Om du vill fortsätta vara bankernas slavar och betala kostnaderna med ditt eget slaveri, låt då bankerna få skapa pengarna och kontrollera krediterna.”

Bankern är nu fullständigt vettlösa att plocka ut vinster från hushållen och lägga skuldnotor på folket.

Genom att skapa statsägda banker som lånar ut pengar till utvecklingsprojekt och offentliga investeringar, kan kostnader för offentliga investeringar minska, som nu till stor del utgörs av räntor till privata långivare.

North Dakota i USA är den enda staten som har en statlig bank och dessutom råkar vara den enda staten med ett budgetöverskott samtidigt som man har den lägsta arbetslösheten i USA.

Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/84291#ixzz1nldvPbys

En svensk statsstyrd bank t.ex SPAB som skulle kunna sätt alåga räntor dit villägare kan ha sina bolån. Statskassan behöver inte se till miljardvinster utan se till att utveckling är på rätt sida. Detta skulle pressa tillbaka privatbankers monopol

I USA stred man i sekler för att bilda en nationell styrd centralbank vilket skapade en ny drivkraft för nationen, när de fanns.

Island är på samma linje.Hösten 2008 gick isländska Landsbanki omkull i den stora bankkraschen. Massor av brittiska och holländska sparare förlorade sammanlagt omkring 40 miljarder svenska kronor som de satt in i bankens internettjänst Icesave. Av de omkring 40 miljarderna återstår 2010 bara runt 5,5 miljarder att punga ut med.

Men Island tidigarelägger nu återbetalningar av lån för 116 miljarder kronur, motsvarande 912 miljoner dollar, till IMF och landets nordiska grannar. Återbetalningen av lån till IMF gäller krediter som förfaller 2013, och beträffande återbetalningen till de nordiska länderna täcker de lån med löptider till 2014 och 2015 samt delar av lånen med förfall 2016.

Statslån i en nationell bank gör att ränta kan decimeras. Inte behöver man betala ränta till sig själv.

Borg vill att lån ska tas från ECB. Sverige (svenska folket) har lånat ut 100 miljarder med 0,1 % ränta. Sedan ska vi låna via olika banker 4 – 5 %. . En omväg och dubbel stöld. Privata banker blir åter vinnare. Moderat politik och strategi är att stärka bankväldet och samtidigt säga att de vill sänka boräntorna.

Vi behöver även ett nationellt styrt Vattenfall istället för ett marknadsstyrt. Ett statligt majoritetsägande skulle kunna pressa ned elpriser för företag och hushåll. Alliansen tänker tvärtom. Centerpartiet villsälja ut delar av Vattenfall och använda 10 miljarder kronor i aktiekapital i ett nytt spjutspetsbolag – Framtidsenergi AB.

Vi förlorar nu samhällets drivkraft för total utveckling genom att det privatstyrda Samhället sönderdelas för en privat plundering och suboptimeringar till max.

Bankerna är nu lönsammare än före krisen enligt Svd 29/2. Det rör sig alltså om företag som Bank of America, Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo som tog emot stora nödlån för att ens kunna överleva den finanskris som eskalerade 2008.

Totalt drog bankerna in 119,5 miljarder dollar, eller närmare 830 miljarder kronor om du så hellre vill. Det är 40 procent högre än under 2010.

De 4 stora i Sverige är Nordea, Handelsbanken, Swedbanken och SEB.

Totalt landade vinstsumman på 205 miljarder kronor för åren 2008 till 2011, skriver Svenska Dagbladet 7/2 2012.

Nordea är värst med 109 miljarder. En våldsam anhopning av pengar från hushållen och nation. Jobbskatteavdraget blev uppätet på 0-tid med högre bolån.

Det här inlägget postades i Ägarskap, Bank och finans, Effektivitet, Ekonomi, Energi, Island, Privatisering, Statligt ägande, Vinst. Bokmärk permalänken.