Alliansens socialpolitik – bryter mot lagen

2006-2011;

Ja till ökade klyftor

 • Ja till sänkt a-kassa.
 • Ja till hårdare kvalificeringskrav till a-kassan.
 • Ja till högre a-kasseavgift.
 • Ja till utförsäkringskedjan – svårt sjuka utförsäkras.
 • Ja till sänkt sjukpenning.
 • Ja till västvärldens hårdaste regler för förtidspension.
 • Ja till att lägga ned Arbetsmiljöinstitutet.
 • Ja till fyra “jobbskatteavdrag” (mest till de som tjänar mest).
 • Ja till högre skatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa (i förhållande till de som arbetar).
 • Ja till borttagande av förmögenhetsskatten.Ja till kraftigt sänkt fastighetsskatt för de med högst taxerade villor.
 • Ja till skatteavdrag för hushållstjänster (stöd för livspusslet för välbärgade)

Under sin tid vid makten har alltså de nya Moderaterna hunnit med att veva historien flera varv baklänges. Nu tvingas återigen sjuka och arbetslösa stå med mössan i hand och tigga för att överleva: grunden och tryggheten i välfärdsbygget är borta.

Fakta om a-kassan – efter fem år med alliansen;

 • Endast 4 procent av de arbetslösa får i dag 80 procent av lönen i a-kassa.
 • Endast 35 procent av de arbetslösa har överhuvudtaget rätt till a-kassa – antaletsjunker oavbrutet. 2006 hade ca 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa.
 • En servitris betalar idag 385 kr/mån medan en läkare betalar 90 kr/mån

Den svenska a-kassan har under de senaste åren gått från OECD-toppen till OECD botten. I dag är den inledande ersättningsnivån för medelklassen sämre än i USA! Sedan alliansens a-kasseslakt 2006 har den svenska a-kassan försämrats snabbare än i något annat OECD-land. Hårdare kvalifikationskrav, kraftigt höjd avgift och lägre ersättning är bara en liten del av alliansens försämringar av a-kassan.

Fredrik Reinfeldt om sjukförsäkringen, citat;

– Vi kan inte ha stora grupper av arbetsföra människor som vi skattefinansierar ersättning för. Det tynger de offentliga finanserna och deras arbetsförmåga används inte. Det gör att vi inte får in resurser och då klarar vi inte våra välfärdsambitioner.

Han ser arbetslöshet som ett individproblem och inte ett samhällsproblem. Han ser inte att samhället är en helhet och en process som skapar samhället genom arbete.

Våra socialförsäkringar genererar miljardvinster till statskassan varje år.  Senaste prognosen; 89 miljarder plus under perioden 2010-2014 (varav sjukförsäkringen +63 miljarder). A-kassan har under flera år skapat stora mångmiljardbelopp till staten. För att ta ett par exempel; 2007 var överskottet 28 miljarder , 2010 drygt 23 miljarder.

“Ska inte användas till annat”
-Avgifterna ska enbart finansiera själva socialförsäkringarna. Tar man ut en avgift för en sjukförsäkring så ska den inte användas till något annat, det är så lagstiftningen är formulerad, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

-Skulle vi göra något liknande på ett försäkringsbolag så skulle vi få finansinspektionen på oss och bli återbetalningsskyldiga till kunderna, vilket är helt korrekt, säger Svärdman.

Folksam har gjort en beräkning på hur mycket statens överskott på socialförsäkringarna väntas bli de närmaste fyra åren. Totalsumman hamnar på nästan 90 miljarder kronor.

Socialförsäkringarna och a-kassan “tynger” inte de offentliga finanserna. Övervinsterna i dessa system har istället betalat för skattesänkningarna.

Fredrik Reinfeldt  20111 på Moderaternas stämmacitat;

 Vi tror på jämlikhet och rättvisa och har rejäla skyddsnät…

I sin bok “Det sovande folket” skrev han så här, citat;

– Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras

Retoriken hämtas från den fria och demokaratiska vänstern – medan den praktiska politiken går allt längre ut till höger med ett nyliberalt tankegods som nu är förenad med nykommunismen som vägleder Kinakommunismen.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Antisociala reformer, Fördelningspolitik, Myter, Okategoriserade, Sjukskrivningar, Socialförsäkringar, Välfärd. Bokmärk permalänken.