Kriget i Afghanistan och den nya världsfienden

Ett krig och inbördeskrig har nu pågått nu över 30 år i Afghanistan sedan Sovjetinvasionen 1979, som var en politisk provokation i det kalla krigets dagar.

Den USA-ledda invasionen av Afghanistan, officiellt Operation Enduring Freedom, inleddes den 7 oktober 2001, i kölvattnet efter 11 september-attackerna samma år. Det officiella målet med invasionen var att fånga Usama bin Ladin, utrota al-Qaida, och få bort talibanregimen.

Källa:
Av Phil Gasper professor i filosofi vid Notre Dame de Namur University, 2001, http://www.thirdworldtraveler.com/Afghanistan/Afghanistan_CIA_Taliban.html

Men upprinnelsen är mer än så. I februari 1980 rapporterade Washington Post att mujahidin uppenbarligen hade vapen som kom från den amerikanska regeringen.

Fd. CIA-chefen Robert Gates har senare erkänt i sina memoarer att amerikanskt stöd gavs till jihad och inleddes i juni 1979.

I en intervju med Zbigniew Brezinski, Carters nationella säkerhetsrådgivare, bekräftar han 1998 att USA:s stöd till rebellerna började före invasionen:

 

“Vi ska inte tvinga ryssarna att ingripa, men vi ska medvetet öka sannolikheten för att de skulle göra det.”

 

Denna hemliga operation var en utmärkt idé. Det fick till följd att dra ryssarna i den afghanska fällan. Samma dag som Sovjet officiellt passerat gränsen, skrev Zbigniew Brezinski till president Carter:

“Vi har nu möjlighet att ge Sovjetunionen sitt Vietnamkrig. “

 

Reaktionära sociala mål. Carter-administrationen var väl medveten om att stödet åt terrorgrupperna innebar även ett stöd till reaktionära sociala mål mot kvinnor och familjeförtryck. Detta uppvägdes av amerikanska geopolitiska intressen.

I augusti 1979 hävdade en sekretessbelagd rapport från utrikesdepartementet att

“Förenta staternas större intresse … är betjänt av att störta  Taraki-Amin-regimen, oavsett de framtida motgångarna i framtida sociala och ekonomiska reformer i Afghanistan.”

Samma månad innebar en imponerande uppvisning i hyckleri. Då meddelade utrikesdepartementets talesman Hodding Carter fromt att USA

“förväntar sig att principen om icke-inblandning måste respekteras av alla parter i området inklusive Sovjetunionen.”

 

Den ryska invasionen i december 1979 möjliggjorde för amerikanerna att öka stödet till de afghanska rebellerna dramatiskt. Enligt en rapport: CIA blev den stora samordnaren för att köpa eller låta en vapentillverkning ske av sovjetiska vapen från/i Egypten, Kina, Polen, Israel och andra länder.

CIA levererar sina egna vapen och förmedlar militär utbildning av amerikaner, egyptier, kineser och iranier. De utnyttjar Mellanöstern och östländerna för att donera pengar.

 

Så grunden till utveckling av terrorgrupper i området börjar börjar här. Afghanistan och Pakistan blev terrorskolor och CIA pumpade in vapen för att piska fram en rebellkultur som ekar ännu. Studentskolor i madras förvrängde unga pojkar genom hjärntvätt.

 

Denna politik utför den nation som utsäger sig vara den främsta av alla, som talar om försvaret av de mänskliga rättigheterna och utveckling av folkens demokrati och frihet. Vidunderligt!

 

10 000-tals utländska muslimska radikaler kom för att studera i hundratals nya madras [religiösa] skolor i Pakistan. Så småningom har mer än 100 000 muslimska radikaler påverkas av jihad [mot Sovjetunionen].

 

En av de första icke-afghanska frivilliga att ansluta sig till raden av mujahedin var Osama bin Ladin, en civilingenjör och affärsman från en rik ingenjörsfamilj i Saudiarabien med nära band till medlemmar av den saudiska kungafamiljen. De har även haft affärer ihop med familjen Bush.

I lägret nära Peshawar och i Afghanistan mötte dessa radikaler varandra för första gången och de studerade och tränade tillsammans. Det var det första tillfället för dem att lära sig om islamska rörelser i andra länder, och de förfalskade, taktiska och ideologiska band som skulle tjäna dem väl i framtiden. Lägren blev virtuella universitet för en framtida islamsk radikalism.

Rebellerna insåg att väst utnyttjade dem för egna syften. Detta spel har väckt vrede mot oss om västs förrädiska manipulering.

 

Talibanerna (studenterna) blev märkta av denna hatiska Islam. Studenterna hade inga historiska rötter i Afghanistan och ingen skolning till något yrke. De kunde endast vara rebeller. Afghanistan lider av en förstörd och eftersatt infrastruktur av vatten, el, byggnader, bostäder, vägar, försörjningsmöjligheter, jordbruk, mm. I över 30 år har denna misshandel pågått.

Deras liv och utveckling  låg i årtionden i “jihad” mot ryssarna och ytterligare förödelse genom inre strider mellan krigsherrarnas fraktioner.

 

Då talibanerna kom till makten år 1996 gjordes baserna om till träningsläger för al-Qaida-terrorister. Under de senaste 15 åren har “afghanska” nätverk kopplats till terrorattackerna inte bara på USA, men även i Filippinerna, Pakistan, Saudiarabien, Frankrike, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Kina, Egypten, Algeriet, Marocko och på andra ställen

PipelineAfghanistanI mitten av 1990-talet hade ett konsortium under ledning av kaliforniska företaget Unocal Corporations föreslagit en olje- och gasledning från Turkmenistan via Afghanistan till Pakistan för $ 4,5 miljarder.

Afghanistan har själv ingen kända olje- eller gasreserver, men nationen har en attraktiv väg för rörledningar som leder till Pakistan, Indien och Arabiska havet. Men detta skulle kräva en stabil centralregering i själva Afghanistan.

Därför finns starka geopolitiska intressen bakom utveckling runt Persiska viken .

American Petroleum Institute kallar området runt Kaspiska havet ”de största möjliga reserverna utanför Mellanöstern”. Och medan Dick Cheney fortfarande var VD för Halliburton, världens största oljetjänsteföretag, sa den blivande vicepresidenten till andra industriella företrädare:

“Jag kan inte tänka mig i någon tidigare tid, då vi har haft en sådan region som plötsligt blir så strategiskt betydelsefullt som den kaspiskan oljan. “.

Därmed började för flera år sedan en USA-politik i regionen med inriktningen “Den vilda jakten på talibanerna.”

 

 

Kampen att kontrollera dessa ofantliga resurser har gett upphov till vad som namngetts som ett “New Great Game”, som bildar korrupta allianser med regeringar om olje- och gaskonsortier med varandra.

Hela kriget i Afghanistan har sedan 1979 hetsat fram terrorism och utarmning.

 

Genom dådet den 11 sept 2001 fick världen en ny världsfiende och kriget mot världsterrorismen började. En politisk fas formas i världen.

Washington Post publicerar en undersökning den 7 dec 2010 om utvecklingen sedan NY den 11 sept 2001

  • 1.271 statliga organisationer och 1.931 privata företag verkar på program med anknytning till terrorism, inrikes säkerhet och intelligens i cirka 10.000 platser över hela USA.
  • Ca 854.000 personer, nästan 1,5 gånger så många människor som bor i Washington, DC, håller på med topphemlig säkerhetsprövning
  • I Washington i dess omgivningar finns 33 byggnader för topphemligt underrättelsearbete under byggnad eller har byggts sedan september 2001
Det här inlägget postades i Globalisering, Islam, Kontrollsamhället, Nato, Utrikespolitik. Bokmärk permalänken.