Carl Bildt och krig som en förtjänst och affär.

Carl Bildt har tjänat stora summor på Irakkriget. Han har suttit i styrelsen för kapitalförvaltaren Legg Mason med stora ekonomiska intressen i den amerikanska krigsindustrin. Samtidigt var han lobbyist för amerikanska krigsintressen med kopplingar till vapentillverkaren Lockheed Martin.

Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak och sedan dessutom själv tjänat pengar på krigsutbrottet, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i Expressen 

I krigets fotspår kom krigsprofitörerna som Blackwater, Bechtel, Halliburton/KBR, CACI och Titan. Washington Post avslöjade 2005 att $ 40 miljarder har gällt privata kontrakt i kriget. USA:s regering gjorde Irak-kriget till en attraktiv och lönsam affär och sprider en djup skuldsättning. 

Studerar vi aktörerna i Irakkriget eller finanskraschen 2008 så råkar det var samma som Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Rockefellar, Kuhn Loeb, Bank of America, BIS-banken och Credit Suisse. Kriget var i källa att komma åt det stora pengarna från folket. Den ultima affären. Ett rån där inga lagar gäller för rövarna.

Ett är som sagts Halliburton som skulle stå för återuppbyggnad, som blev till svindlande affärer. Efter slutet av Operation Desert Storm i februari 1991, Pentagon , ledde då försvarsministern Dick Cheney , som betalas Halliburton dotterbolag Brown & Services Root över $ 8,5 miljoner till studera användningen av privata militära styrkor med amerikanska soldater i stridszoner. 

Mellan 1995 och 2000 arbetade Cheney som verkställande direktör för oljebolaget Halliburton Corporation. Han lämnade posten för att bli republikanernas vicepresidentkandidat i presidentvalet 2000. Det har hävdats att Cheney besatt ett större inflytande som vicepresident än vad som tidigare varit brukligt.

DN: ”Sju av åtta irakiska återuppbyggnadsprojekt som den amerikanska regeringen förklarat vara succéer fungerar i själva verket inte alls och har lagts ned, uppger amerikanska utredare.”

Likaså är säkerhetstjänsten och legoknektarna Blackwater en väldig krigsprofitör.

BAGHDAD, Iraq (CNN): “The U.S. State Department’s renewal of Blackwater’s contract to provide security in Iraq ”is bad news,” an adviser to Iraqi Prime Minister Nuri al-Maliki said.”

Carl Bildt och Tobias Billström.

Några svenskar som applåderar beslutet att låta Blackwater stanna kvar i Irak är förstås Carl Bildt och Tobias Billström. Dessa herrar skyddades av dessa legoknektar vid sitt besök i Irak i september förra året, något som de senare förnekat. Se länk

Expressen: ”Utrikesminister Carl Bildts namn dras nu in turerna kring det skandalomsusade amerikanska säkerhetsföretaget Blackwaters härjningar i Irak. Bildts och hans sällskap sa nej till officiellt irakiskt skydd när de besökte Bagdad i början av september. Irakiska källor påstår nu att den svenska delegationen i stället anlitade Blackwaters tjänster.”

Socialdemokraten Urban Ahlin försökte få svar på hur Bildt och Billström skyddades i Irak, men frågan stoppades av riksdagens kammarkansli.

Den 17 september 2002 tar Carl Bildt plats i styrelsen på Legg Mason, en av USA:s största kapitalförvaltare med en stor del av sitt aktieinnehav i amerikansk högteknologisk industri. Han går omedelbart in i Legg Masons optionsprogram. Han är samtidig med som styrelsemedlem i Lundin Oil.

Rekryterar Bildt

“Tre månader senare rekryteras Bildt till lobbyorganisationen Committee for the Liberation of Iraq, CLI, som verkar för en invasion av Irak. Ordförande i CLI är Bruce P Jackson, som just lämnat posten som chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av USA:s största vapentillverkare. Mycket står på spel.

Om USA invaderar Irak kommer Lockheed Martin att säkra kontrakt för en miljard dollar hos Pentagon. I mars 2003 briserar de första amerikanska bomberna på gatorna i Bagdad. Två år senare har Lockheed Martins aktiekurs mer än fördubblats, från 45 dollar till över 100 dollar per aktie. “, Expressen 6/4

Genom organisationen ”Committee for the Liberation of Iraq” samlades ett antal republikanska hökar – och Carl Bildt – för att bilda världsopinion för ett anfallskrig mot Irak. Till Expressen sa kommitténs ordförande Bruce P Jackson om rekryteringen av Bildt:

”Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak.”

Några månader efter att de allierade styrkorna inledde bombningen av Irak upplöstes organisationen. Uppdraget var slutfört.

Carl Bildt kommenterade också på sin blogg Expressens avslöjande om att han varit lobbyist för krigsförespråkare i Washington. Utrikesministern skriver:

“Dessutom ingick jag – alldeles riktigt – i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein.”

“Koppling till krigsindustrin? Ja, jag satt i styrelsen för Legg Mason som med ca 7 000 miljarder kronor under förvaltning tillhör de större finansiella förvaltningsföretagen i världen.”

Men Bildt tonar på sin blogg ner sitt engagemang i CLI och hävdar att hans artiklar till stöd för en invasion av Irak inte hade med saken att göra.

CLI verkade för en invasion Lobbygruppen “Committee for the Liberation of Iraq” (CLI) bildades 2002 i Washington DC.

Dess första ordförande, Bruce P Jackson, var tidigare chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare. Kommittén har två uttalade mål: Verka för en militär intervention i Irak. Bistå i återuppbyggnaden av Irak.

“Carl Bildts kopplingar till amerikansk vapenindustri och krigslobbyism är besvärande. Det rimmar illa att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak som både Sveriges regering och riksdag tagit avstånd ifrån och kallat folkrättsvidrigt”, säger Rolf Lindahl [LINK] i Expressen

Men nu verkan organisationen CLI återuppstått i ny skepnad. I dag kallar den sig ”Emergency Committee for Israel”, enligt AB 17/6 och opinionsbildar för ett militärt anfall mot Iraks granne Iran.

I veckan sände de en uppmärksammad TV-annons där president Obama anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa Irans kärnvapenprogram. ”Nu är det dags att agera”, säger speakerrösten till bilder av uppskjutna missiler.

Israelkommittén leds av Bill Kristol, redaktör för det konservativa nyhetsmagasinet Weekly Standard, och bildades så sent som 2010. Men som av en händelse har den samma postadress som den tio år äldre Irakkommittén: 918 Pennsylvania Ave., Washington, D.C. 20003. Det råkar dessutom vara adressen till PR-byrån Orion Strategies som ägs av Randy Scheunemann – dåvarande president i Irakkommittén och kollega med Carl Bildt.

PS: Bilden längst ned visar här nedan hur Irak plundras:

  • Pengar pumpas in för återuppbyggnad som skuldsätter folket och nationen. Pengar flögs ned i på pallar med krymplast. Hur dessa väldiga summor säkrades är ytterst bristfälligt. 2004 flögs $ 281 milj dollar 100-dollars buntar i krymplast in som vägde 363 ton fördelades på ett sätt som ingen vet. Totalt försvann $ 9 miljader i Iraks återuppbyggnad.
  • Varifrån kommer pengarna? Privata centralbanken Fed trycker nya dollar. Amerikansk folket betalar. Dollarvärdet faller och rubbar världens finanssytem.
  • Världsbanken fungerar den “store” givaren med ädla demokratiska syfte,
   Sedan finns IMF som världens kronofogde om inte betalningar sker. Då blir det betalning i panter och sociala besparingar.  Denna metod för världen har gällt EU-länder
  • Pengar försvinner på ett förunderliga sätt och en återuppbyggnad nationens infrastruktur blir minimal
  • Hallibortun bygger hypersnabbt upp US största ambassad, the Green Zone, i  Bagdad, där allt fanns, skydd, lyx och välbefinnande för soldaterna. Deras kapacitet är enorm att kunna bygga upp städer och hamnar på rekordtid.
  • Övertagande av den nationella centralbanken och beslagtagande av alla guldreserver
  • Etniska skatter från Iraks museum förvinner
  • Oljan som pant. Den 11 och 12 december 2102 sker den andra budgivningen på irakiska olje-och gasfält. 44 oljebolag tävlar om Iraks nationella tillgångar. Exxon, BP, Chevron, Total: de är alla där.
   ”Det är de stora volymerna det handlar om och tillgång till oljeflödena

Halliburtons mästerverk är The Green Zone Garden

 

 

Det här inlägget postades i Carl Bildt, Casino-banker, Krig, Krig och plundring som affär, Lobbying, Okategoriserade, Propagandans makt, USA, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.