Utrikesministern Carl Bildt blir utskälld i Sarajevo. Diplomaternas diplomat.

Florence Hartmann, fd talesperson för krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien, gick till hård attack mot utrikesminister Carl Bildt, (M), under hans besök i Sarajevo 6/4. Bildt var i Sarajevo för att delta vid minnesstunden för krigsoffren i Bosnienkriget.  SVT 2012-04-06

Jag förstår inte varför Bildt är här. Han ska inte vara här i dag. Han förtjänar inte att vara här, sade Hartman sedan hon träffat Bildt på en av Sarajevos huvudgator där 11.541 tomma stolar hade placerats ut för att hedra de civila krigsoffren i Sarajevo.

Hartman anklagade Bildt för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra kriget. Carl Bildt var EU:s särskilde sändebud under kriget. Hartman hävdade att Bildt var för flat mot Slobodan Milosevic. Den serbiske ledaren Milosevic anklagades för människorätts-brott, bland annat som högste ansvarig för massakern i Srebrenica 1995 då över 8.000 personer, främst män och pojkar, mördades. Milosevic dog 2006 innan han hade fått sin dom i krigsförbrytartribunalen.

-När han kunde ha gjort något sade han att Milosevic var en “nice guy”. Det finns dokumentation som visar det. Det vet han själv, sade Hartman om Bildt.

Carl Bildt själv slår ifrån sig kritiken i en hälsning via Anders Jörle, presschef för UD:s presstjänst:

”Mitt bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. I samband med besöket i Sarajevo fick jag många varma ord på gatorna idag, även av den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt.”

Bildt bär på konststycket att kunna stå två motsatta sidorsamtidigt. Stå på fredens sidan samtidigt som han kan ingå i en krigsförbererande verksamheter som främjar ett kriget mot Irak med förtjänster eller i oljeaffärer som bringar massflykt och död.

Detta sätt stå på två motsatta sidor samtidigt är de de dubbla tungornas språkrör och tillhör högerns mörka historia.

De kan kalla sig “sanningspartiet” eller “det människoälskande partiet”. M-bluffen kan beskrivas på följande sätt:

Ett dubbeltänk att kunna hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

Det här inlägget postades i Carl Bildt, Fred, Historia, Lönefrågor, Maskopi, Propagandans makt, Utikespolitik, Värderingar. Bokmärk permalänken.