Den lönsamma diktaturen. TeliaSonera ser stolt på sin vinst i en “demokratisering” av öst

TeliaSonera bedriver ett hemligt samarbete med världens värsta säkerhetstjänster. Uppdrag gransk-ning,  SVT av Ekot SR, avslöjar 18/4 resp. 14 /8 det som strider mot den demokratiska rättsäkerheten. 

TeliaSonera medverkar till censur av rätten till fri information, över-vakning och avlyssning  av journa-lister, oppositionsledare och aktiva inom opposition och demokrati-rörelsen. 

Reinfeldts nya försvarsminister Karin Enström var tystlåten inför frågan om en fortsatt svensk vapenexport till diktaturer i framtiden. Etikens gränser suddas ut. Sänkta trösklar råder även här.

Det statlig Telverket är i dag det multinationella företag med TeliaSonera. Stolt visar ledningen upp sina 36 miljarder i vinst på årsstämman 2012.

Kärnfulla värderingar kom till uttryck på Cirkus i Stockholm Värden utan innehåll. Retoriken är känd. En cirkus i värderingar.

¼ del av vinsten kommer från hårdföra diktaturer i Centralasien i forna Sovjet, Vitryssland, Azerbaijan, Kazakstan, Uzbekistan m.fl.

Allt döljs vi det det turkiska telebolaget Turkscell. Som storägare i bolaget Turkcell är T­eliasonera ägare i vitryska mobilföretaget Life.

Härifrån säljs teletjänst till diktarturer. Den vitryske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka får hjälp av svenskfinska Teliasonera att övervaka och förfölja befolkningen i Vitryssland

Dessa länderna i Eurasien är ett betydande marknadsområde för telebolaget som till 37 procent ägs av svenska staten och till 12 procent av den finska.

Men enligt programmet sker vinstgenereringen på bekostnad av de mänskliga rättigheterna.

Telia Soneras dotterbolag i Tadzjikistan blockerar nyhetsportaler på uppdrag av regimen i landet. Det kan Ekot avslöja i dag.

TCell går i den tadzjikiska regeringens ledband, och de blir därmed delaktiga i kränkningarna av tadzjikernas rätt till fri och oberoende information, säger Nuriddin Karsjibojev, som leder det tadzjikiska riksförbundet för oberoende medier.

Ett av företagen som blockerar hemsidor är Tcell, svenska Telia Soneras dotterbolag i Tadzjikistan är ett företag som blockerar hemsidor. TCell är en del av telekombjässens expansion i Eurasien hade förra året en  vinst 9 miljarder kronor.

Enligt det tadzjikiska Riksförbundet för oberoende medier har ett femtontal nättidningar varit tidvis blockerade sedan mars i år.

Men censuren intensifierades i slutet av juli när stridigheter blossade upp i Pamirbergen i östra Tadzjikistan, och TCell var med och släckte ned all mobilkommunikation i området runt staden Chorug.

De tadzjikiska myndigheterna säger att censuren antingen av tekniska skäl eller pga att rubriker eller kommentarsfält hos nättidningar varit utmanande.

Telia Soneras kommunikationschef Thomas Jönsson

Företaget ser denna gång dock inte några problem med dotterbolagets samarbete med en auktoritär regim kring att kringskära civilbefolkningens rättigheter.

Samtliga operatörer och internetleverantörer i Tadzjikistan har fått en begäran från säkerhetstjänsten i Tadzjikistan att blockera två specifika sajter.

Vad vet Alliansen, ägarna, staten, bankerna eller pensionssparare om detta? Tillfrågade på stämma kunde aldrig tänkas sig att TeliaSonera medverkar till jakt på oppositionella. eller delta i verksamhet som hindrar demokratisk utveckling. Fullt förtroende gällde på bolagets affärer.

I praktiken är alla oppositionsaktiva, oppositionsledare och oberoende journalister övertygade om att deras telefonsamtal är avlyssnade. Ibland spelas de upp i medierna. Det är bevis på avlyssningen, säger Jevgenij Zjovtis, jurist och chef för en människorättsorganisation i Kazakstan.

Systemet heter Sorm och i Uppdrag granskning framgår att teleoperatörerna tvingas att installera systemet för att få tillstånd att ha en affärsverksamhet i landet.

Detta medför att säkerhetstjänsten som KGB, SND eller MSN är direkt inkopplade på telenätet och kan så gå in i realtid. All telefontrafik övervakas samtal, sms, data. Allt övervakas. Allt ska sparas 5 år.

Ungdomarna kallas till förhör. Och de får också veta varför.

– Polisen sade det rakt ut när de ringde: Vi ser att din mobiltelefon har varit på torget, säger Martin Uggla på Östgruppen till DN.se.

I Sverige krävs det ett domstolsbeslut innan polisen får gå ini systemet. I dessa länder finns det inga restriktioner.

Alla demokratriska krafterna kartläggs och genom mobilens positionering. Varje individ kans spåras, avlyssnas och bevaka. Polisen ser när  ansamligt till demonstrationer börjar. Polisen slår obönhörligt till.

Alla demokrati ska kväsa. Självständiga journalister misshandlas eller försvinner för gott. Polis slår ned all yttrandefrihet med brutalt våld och tortyr

Enligt programmet har till t.o.m. information hämtats om hur folk har röstat i Eurovisionsschlagerfestivalen. Det som röstat på ”fel nation” kallas till polisförhör.

VD Lars Nyberg säger att bolaget gynnar en demokratisk utveckling i dessa länder. Detsamma säger Carl Bildt om aktiviteten i Syrien. Las Nyberg säger på stämman 2012:

–       Vi är övertygade om att telefoni och internet bidrar till såväl ekonomier och som öppnare samhällen. Därför är bättre att vi finns på plats även i länder där det finns mer att önska vad det gäller yttrandefrihet och mänskligare rättigheter

–       Vi har självfallet en rad utmaningar både när det gäller korruption och mänskliga rättigheter. Därför arbetar vi aktivt med att utveckla ledarskapet och organisationen baserat på våra grundläggande värderingar och vår uppförande kod

Efter den arabiska våren finns det inte längre en gräns hur folken övervakas av regimerna.

Allt som sker går i stick stäv med företagets policy. TeliaSonera försvar sig med att teleteknik ska inte bara gälle demokratiska länder. Profit eller etik? Profit blir den enda etiken. Den omvända ordningen. Priset betalas med friheten för de fria marknadskrafternas rätt. Det här inlägget postades i Allianspoltik, Censur, Demokrati, Ekonomi, Krig och plundring som affär, Ledarskap, Marknadspolitik, Myter, Okategoriserade, Opinionsbildning, Rättvisa, Solidaritet, TeliaSonera, Utikespolitik, Värderingar, Vinst, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.