Tid för ansvar för mörkläggning av den amerikanska övervakningen

Svenska myndigheter kände delvis till den övervakning som USA:s ambassad bedrev i Sverige fram till dess den avslöjades i november 2010. Det framkommer av delvis hemlig-stämplade uppgifter till riksdagens konstitutionsutskott. Men ingen såg helhetsbilden. Ekot 8/5. Samma sak gällde Saudarabien. Ingen vet riktigt. Ändå sker det.  Så vem är ansvarig att det sker?

Det var i Norge 2010 som det först avslöjades att anställda vid USA:s ambassad bedrivit spaning på noska medborgare En stor upprördhet väcktes. USA kom bl.a åt norska polisregister och rekryterade agenter för Irakkriget.  Här och i Sverige bedrevs spaning på deltagare i demonstrationer och en kartläggning av dem som rörde sig nära amerikanska ambassaden för att skydda amerikanska intressen

I Sverige kom avslöjande efter avslöjanden om hemligt samarbete och spaningsarbete på svenskar.

I den amerikanska ambassadören Michael Woods rapport hem till Washington, som “Dokument Inifrån” läst, står det bland annat:

”Det nuvarande politiska klimatet i Sverige gör alla formella överenskommelser om information för terroristspårning mycket svåra. Det nuvarande informella upplägget fungerar bra, enligt de svenska tjänstemänne

Den amerikanska ambassadören skriver också att

… det informella samarbete som pågår inte skulle passera en granskning i riksdagen och att det kan stå i strid med den svenska grundlagen. Därför är det “bäst att fortsätta som förut.

Justitieminister Beatrice Ask förnekar all kännedom om samarbetet, enligt AB 5/12 2010

– Jag känner inte alls till vad det här handlar om, säger hon när Dokument Inifråns reporter konfronterar henne med uppgifterna.

Men enligt dokumenten som Dokument Inifrån läst är det fler än tjänstemännen som känner till samarbetet. När statsminister Fredrik Reinfeldt 2006 skulle göra sitt första besök i USA fick den dåvarande amerikanska presidenten George Bush rådet att han bör tacka Reinfeldt för samarbetet. Men gesten ska ske i enrum.

I Sverige gav regeringen beskedet att den inte hade känt till övervakningen. Inte heller svenska myndigheter skulle ha gjort det – allt medan USA:s representanter sa att svenska myndigheter fått information. 

Även i det fall är regeringen Reinfeldt passiv till utrikesrelationerna.

Regeringen borde kunna ta tag i frågan genom att skärpa regelverket och se till att inte den här typen av viktig kunskap undgår regeringen när den finns ute hos myndigheterna, säger Peter Eriksson.

Fredrik Reinfeldt som frågades ut i KU i dag, gav inte något rakt besked om ifall regeringen ändrat några rutiner så att sådan här spridd information inte missas igen.

Det förekommer ofta en diskussion om var finns kunskap mellan självständiga myndigheter och var finns kunskaper i regeringskansliet. Det är också den instruktion vi ger – att man ska samverka med varandra, säger Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt höll vid utfrågningen fast vid att regeringen inte kände till något förrän informationen kom från Norge. Regeringen inledde en utredning om vad som hänt så fort den fick uppgifterna, men lade ner den när en rättslig förundersökning inleddes – en utredning som lades ner efter några månader.

Reinfeldt förutsätter att utländska beskicknignar följer svenska förordningar.

Reinfeldt ser ingen anledning att nu göra mer!?!? Inget om hur kommunkationen fungerar med myndigheter och regeringen. Inget för att krorrigera för framtida händelser. Ingen lärdom.  Tid för ansvar gäller.

 

Det här inlägget postades i Censur, Demokrati, Fredrik Reinfeldt, Kontrollsamhället, Moderaternas politik, USA, Utikespolitik. Bokmärk permalänken.