Frihetens tysta röst i EU

Varför talar EU i tystnad? Offren under de folkliga protesterna, som sveper fram över Mellanöstern och Nordafrika för frihet och rättvisa, blev mördade av diktaturer, när de utövade den mänskliga rättigheten att mötas och uttrycka sina åsikter offentligt.

Den höga arbetslösheten bland ungdomar, spekulationen och de höga livsmedelspriserna är bidragande orsaker till oroligheterna. Unionens utrikesminister Catherine Ashton var ”väldigt oroad” och ville se en ”dialog” om utvecklingen.

Detta är vad den Europeiska unionens utrikespolitiska röst förmår. Kan det bero på att EU är i konflikt med sig själv om EU:s syfte om mänskliga rättigheter och sina ekonomiska intressen?

EU borde ta ställning och fördöma våldet och diktaturerna. Kung Hamad har ett personligt ansvar för vad som sker, liksom ansvariga inom säkerhetsstyrkor, polis och militär. De som tar till våld mot sin egen befolkning bör ställsa till svars. Europa borde sätta hårdare tryck. Diplomatiskt, politiskt, ekonomiskt och stävja prisutvecklingen.

Några av Europas skarpaste diplomater och bästa tänkare har rekryterats för att stärka och bygga upp en gemensam utrikestjänst. Det hela ska vara klart 2013. Hur vore det om man lyssnade och talade sanning? Sedan Pariskonferensen 1947 har det tagit 64 år att bygga EU och ändå vet man inte samhällets grund och syfte. Är det inte häpnadsväckande?

En förvirrad debatt har ägt rum i Europa om alternativet till Mubaraks diktatur i stället för demokratins möjligheter. En uttalas lamt och och en är den verkliga.

Andra krafter finns bakom utrikespolitiken. I Washington och Bryssel är oron stor. Stabilitet byts i osäkerhet i ett strategiskt viktigt område. I Bahrain finns basen för USA:s femte flotta. I Jemen är al-Qaida starka. Majoriteten av världens oljereserver finns i regionen.

EU:s utrikespolitik är poänglös om man inte tycker något. Tystnad duger inte som svar när den kanske viktigaste förändringen sedan Berlinmurens fall sveper över Europas närområde. EU är en ”union med värderingar” brukar det heta i högtidstalen.

Carl Bildt talade nyligen i Riksdagen om utrikespolitiken och formulerad EU:s styrka:

EU ska vara frihetens röst och demokratins kraft.

Det här inlägget postades i EU, Frihet, Globalisering, Liberalism, Orättvisa, Propagandans makt, Samhälle, Sociala strukturer, USA, Utrikespolitik, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.