Profitörernas välfärd på Sverige

Bristen på bostäder gör att nästan var fjärde ung mellan 20 och 25 år bor kvar hemma hos sina föräldrar. Och samtidigt ökar alltså allmän­nyttans krav på hyresgästerna. Istället för att stödja en samhällsutveckling förtärs den av profitörer enligt de fria marknadskrafternas lösning, enligt AB den 13 mars.

Det svenska bankväsen skördar miljardvinster när Sverige stryps i åtstramning.

VAD GÖR OPPOSITIONEN MOT DETTA?

Tidningen Byggindustrin har visat hur bostadsbyggandet minskat med nästan 74 procent sedan högerregeringen tillträde.

Bostadsbyggandet har tvärbromsat de senaste åren. Och i stället för att underlätta så att fler människor får ett hem att kalla sitt eget så har ­regeringen gjort det lättare att hyra ut sin lägenhet i andrahand. Chockhöjda hyror är att vänta

De människor som hyresvärdarna har bestämt inte klarar en förstahandshyra anses alltså av regeringen klara av att betala en ännu högre andrahands­hyra.

En absolut majoritet av landets kommunala bostadsbolag ställer stenhårda krav på sina eventuella hyresgäster: man ska ha ett fast arbete, man ska tjäna mycket pengar och man ska ha fina referenser.

Detta berättade Sveriges Radios Eko­nyheter om i går. 82 procent av bolagen i allmännyttan ställer sådana krav – och det kan handla om att man inte får ha ­betalningsanmärkningar eller får finnas i belastningsregistret.

Bankernas vinster på bolån fortsätter att öka. På ett miljonlån tjänar banken nu cirka 6 400 kronor rakt in i bankvalvet, säger Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer.

Varje tvåmiljonerslån gör banken en ren vinst på 12 800 kronor under ett år. Det gäller för de bolån som tecknades det sista kvartalet 2012.

Trots kritiken mot de höga marginalerna de fått de senaste åren, ligger man inte bara kvar på samma höga nivå, man ökar till och med marginalerna, säger Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg.

Från år 2006 under Alliansens mandat har räntevinsterna ökat från 19 miljarder till max 31 miljarder 2009. 2012 är räntevinster dvs mer ökning mer än  60 % trots ett Sverige i kris med ”nödvändiga” nedskärningar på välfärden.

Alliansens ”civila” krafter tillhör en vargflock som förtär sitt eget hus.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Anarkokapitalism, Bank och finans, Bostäder, Finanskapitalism, Hyror, Korståget mot välfärden, Marknadspolitik, Systemfel. Bokmärk permalänken.