FRISKOLOR VÄLJER ELEVER ISTÄLLET FÖR TVÄRTOM.

FriskolaFriskolorna ska vara öppna för alla, på lika villkor enligt skollagen.. Men Uppdrag granskning kan med dold kamera och under falska identiteter avslöja hur skolor väljer bort studiesvaga och stökiga elever – till förmån för elever som är mer önskvärda.

http://www.svt.se/ug/friskolor-valjer-bort-besvarliga-elever

Varför? Ett systemfel när marknadsekonomin gör elever till en förtjänst? 68 726 kr är skolpengen. Varje elev är lika värda men vissa är mer lönsamma än andra. Vi får ett urval..

Nej, säger Jan Björklund. Bättre kontroll behövs! Privatiseringen av skolans effekter var förvarnad redan på 90-talet.

Lena Hjelm-Wallén (S), vice ordförande i utbildningsutskottet 1991–1994, varnade för att valfriheten och privatiseringen överordnas skolans mål.

 Vilka konsekvenser detta kan få för vår gemensamma grundskola analyseras inte alls”, påpekade Hjelm-Wallén i S motion.

Beatrice Ask avvisade S-kritiken som ”överdriven”.

Det är ingen måtta på det elände som man påstår blir följden av att alla föräldrar får verkliga möjligheter att välja skola. Vi får inte mer segregation med likvärdiga ekonomiska förutsättningar för offentliga och fristående skolor, sa Ask i riksdagsdebatten 9 juni 1992.

 

http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41663

Problemet gäller inte bara skolan utan även i det offentliga och välfärden. Därför anser är företag att denna bransch är så lukrativ.

Global aktivering pågår (TISA) att bryta ned hinder som bromsar fria marknadskrafter. Ett hinder är demokratin som styr nationen.

Var står framtidens politiker. Kommer marknaden först eller folket? S vill möta detta som en kontrollfråga. Men ökade kontroll är komplex och dyr.

Val kan döljas med. “Vi har ingen plats ledig!

Det här inlägget postades i Ägande, Allianspoltik, Demokrati, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Nyliberalism, Privatisering, Sociala strukturer, Socialdeomkrati, Statligt ägande, Strategisk utveckling, Systemfel, Utveckling, Välfärd, Vänster/höger, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.