Påven Franciskus till attack mot “marknadens tyranni”

PFranciskusåve Franciskus vill nu reformera den katolska kyrkan på alla nivåer. Och han går till storms mot marknadsekonomin. En stor genomslag har skett i medier

Det sker i hans apostoliska skrivelse Evangelii Gaudium (Evangeliets glädje). Det är ett 84 sidor långt dokument där han kritiserar ”marknadens tyranni” och uppmanar kyrkan och de mäktiga i världen att slåss mot fattigdomen.

Denna ekonomi dödar, är hans budskap. Det rådande ekonomiska systemet är i sin rot orättvist.”

“Det är otroligt att ingen upprörs av att en gammal man fryser ihjäl på gatan, medan en nedgång på börsen på två punkter vållar rubriker.”

Det är ingen socialistisk tankesmedja som kommit fram till att den nu rådande ekonomiska världsordningen, kapitalismen i nyliberal tappning, är ohållbar ur såväl etiskt som vetenskapligt perspektiv, utan påve Franciskus, Jorge Mario Bergoglio själv.

Så väl Washington Post som The Atlantic citerar ur påvens”Evangeli Gaudium” från 24 november där han kraftigt fördömer ökande inkomstojämlikheter.

Det rör sig om en så kallad apostolisk exhortation, en skrivelse som uppmuntrar, men inte påbjuder, en viss aktivitet – där påven dömer ut teorin att ekonomisk tillväxt i en fri marknad skulle skapa ett ökat välstånd för alla, även de längst ner på inkomstskalan, som helt ovetenskaplig:

”Så kallade trickle-down economics – rännilsekonomier från toppen som är ett uttryck för ”en primitiv och naiv tillit till dem som har den ekonomiska makten” och en ”sakral tilltro till det rådande ekonomiska systemet”.

 

”Människor betraktas som konsumtionsvaror som kan användas och sedan kastas. Vi har skapat en slit och släng-kultur som nu sprider sig”.

Trickle-down
Franciskus blev påve 2013. Innan dess var han ärkebiskop i Buenos Aires. där han arbetade mycket det fattiga. Påven Franciskus går sin egen väg, och väljer bort pompa och ståt som ofta förknippas med Vatikanen. Han har nobbat påvevåningen för en enkel tvårumslägenhet, vill inte ha särskild placering vid matbordet och tvättade fångars fötter istället för prästers på skärtorsdagen.

http://www.svt.se/…/paven-kritiserar-marknadens-tyranni

http://www.svd.se/kultur/kultursvepet-27-november_8769352.svd?sidan=1

Det här inlägget postades i Franciskus, Kyrkans sociallära, Marknadspolitik, Nyliberalism. Bokmärk permalänken.