FRÅN DEN SOLIDARISKA UTVECKLINGEN TILL BYGGET AV TOTALMARKNADEN

Children sitting inside cement water pipes play on the Marina beach Marina beach in ChennaiDe 85 rikaste personerna äger nu lika mycket som drygt 3,5 miljarder av jordens fattigaste.

Det är förbluffande att fortfarande på 2000-talet så äger halva världens befolkning – det vill säga 3,5 miljarder personer – inte mer än en liten elit som alla bekvämt skulle få plats i en dubbeldäckarbuss.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/85-personer-rikare-an-den-fattigaste-halvan-av-jordens-befolkning

Det säger Winnie Byanyima som är ordförande i Oxfam, en paraplyorganisation bestående av ett flertal välgörenhetsorganisationer som arbetar för ökad jämlikhet, rättvisa och minskad fattigdom i världen.

World Economic Forum varnar nu i januarimötet i Davos för faror i växande ojämlikhet.

En kronisk klyftan mellan rika och fattiga gäspar bredare, utgör den största enskilda risken för världen under 2014, även om ekonomierna i många länder börjar att återhämta sig, sade World Economic Forum inför mötet.

Forumet varnade att det fanns en “förlorad” generation av unga människor som kommer av ålder på 2010-talet som saknar både jobb och, i vissa fall, tillräckliga färdigheter för arbete, bränslepåfyllning uppdämd frustration.

Detta kan lätt koka över till social oro, vilket kan ses redan i en våg av protester över orättvisor och korruption från Thailand till Brasilien.

“Klyftorna leda till upplösning av samhällsstrukturen, särskilt om unga människor känner att de inte har en framtid”, säger Jennifer Blanke, World Economic Forums (WEF) chefekonom.

http://in.reuters.com/article/2014/01/16/davos-risks-idINDEEA0F06V20140116

Vi har sett vägen i Sverige sedan 80-talets mitt. Allt skildrar en övergång från samhället med det mänskligt målet som grund tillsammans med ekonomin som drivmedlet och att skapa det ekonomiska kretsloppet för samhällsbygget till ett marknadssystem med människor som drivmedel att bygga Totalmarknaden.

När det går snett kommer syndabockstänkandet enligt Sverigedemokraternas mäsnklig värdesyn. Allt i ond cirkel.

 

Det här inlägget postades i Ekonomi, Fördelningspolitik, Förnyelse, Globalisering, Internationalism, Människan och värdet, Marknadspolitik, Nyliberalism, Sociala strukturer, Systemfel, Tillväxt, Utveckling, Välfärd. Bokmärk permalänken.