Kostnadsekonomin som en samhällsfara. Brist på underhåll löses med mer nedskärning.

infranord

Sveriges största aktör för underhåll av Järnvägen, Infranord, tvingas av Alliansen  till hårda besparingar. Nära 400 personer har sagts upp. Det sker i en lång tid när järnvägen är i kris i brist på underhåll. Tåg kommer för sent. Tåg spårar ut. Trassiga växlar trots rapporter som varnar för urspårning.  Kan någon förstå logiken?

Hushållet av resurser kollapsar. Mål blir medel och viceversa. Samhällskapital fördärvas för att sparar pengar. Kvalitetsförluster växer i landet som ökar de framtida kostnaderna. Hur är det möjligt att ett ekonomiskt ledarskap kan rasa sönder när Sverige en gång var en av de mest framgångsrikaste länderna???

Företaget ska sälja eller skrota en stor del av maskinerna som används för att underhålla järnvägen.  Ca 30 % säljs eller skrotas. Ändamålet demoleras. Utveckling blir avveckling. Facket varnar för att det kommer leda till försämrat underhåll och säkerhet på järnvägen.

Tågen kommer att stå stilla. Trafikanterna kommer att få stå och vänta på tågen som inte kan gå eftersom spåren är sönder och det inte finns några verktyg att laga dem med, säger Johnny Nadérus, vice ordförande SEKO.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/kraftiga-besparingar-pa-jarnvagsunderhallet

Istället för skapa utveckling ska den köpas. Kräftgångens och den kortsiktiga ekonomi fortsätter. Pressen i kostnadsjakten ökar i efterkommande led. Notan skall i slutändan betalas av människor och med samhällets stagnation. Pengar blir mål Samhället medlet.

Vi ser detta på andra områden.  Svensk basindustri är i fara. Politikerna, både i det blåa och i det röda blocket, måste börja tänka blågult. Nedläggning av stålverket Långshyttan berör ett helt samhälle. Stålverksarbetarna i Långshyttan trodde att det aldrig skulle hända.

Ett chockartat beslut som förlamade oss allihop. Företaget har investerat i verket och vi har med råge uppfyllt alla krav som ställdes på oss. Orderböckerna fylldes på, vi låg över budget, säger IF Metalls klubbordförande Nermin Basic  Det fanns inte på kartan att de skulle lägga ner i Långshyttan.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article18409042.ab

 varhusArbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) rycker på axlarna. ”Det är ägarna som bestämmer”. Samhälle till salu är devisen. Vår näringslivshistoria i decennier är utförsäljning. I detta ligger hela tappet och massarbetslösheten 90-talet.

Basnäringen i Sverige hamnade en internationell ägo. Allt detta byter igenom i mitten mot 80-talet.  S öppnade dörren för SJ:s bolagisering och som skulle styras fria marknadskrafter med ett järnvägsnät med begränsad kapacitet

Både det röda och de blå blocket har så  banat väg för den sits Sverige nu har. Nyliberalismen går ut på att minimera samhällets ekonomiska inflytande och öppna dörren för marknadskrafterna. 

EU:s Grekland är nu i de privata händernas tyranni.


 De som har de lägsta kostnaderna överlever.  Vad är en kostnad?  Allt och alla kan bli kallad en kostnad. Att kasta ut barnet med badvattnet.

Den ny kostnadsfilosofin kom  under 80-taletla grunden till  “Lean Produktion. De stora företagen med SAF gick i spetsen. Kommuner och Landsting följde efter.

En vanställd ekonomisk lära finns i Sverige som alstrat vanvettiga beslut som skadar samhällets utveckling och människors hälsa. Effektivitet är INTE den lägsta kostnaden utan att nyttja resurserna rätt för ändamålet. Ändamålet för en effektiv järnväg är att det finns ett underhåll som fungerar för samhället.

“In Search of Excellence” är en internationellt bästsäljande bok skriven av Tom Peters och Robert H. Waterman, Jr . Först publicerad 1982 och skulle läsa av alla ledare bl.a. på Volvo. I den vevan pågick projektet med “European Round Table” med stora industriföretagen i Europa som la “vitboken” till EU:s nuvarande utformning. Ordförande var P G Gyllenhammar. 

Magra organisationer kom och gisslat och deformerat Sveriges arbetsliv. Hela denna tid är brytningstid för en nyliberal värld.

Excellence2

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Ägarskap, Anarkokapitalism, Nyliberalism, SJ, Systemfel. Bokmärk permalänken.