Vatten och knäckebröd till frukost. Vinst på andras bekostnad.

vatten-brodAllians/Almega/Folkparti/Svenskt Näringsliv-topp Bijan Fahimi gjorde vinst på att servera barnen på förskola vatten och bröd.

Almega, Svenskt Näringsliv och Folkpartiet har en hel del att förklara om varför det är så viktigt att deras representant ska få stoppa vinsten i egen ficka genom att ta barnens mjölk.

Ny bransch i ett nyliberalt företagande är kapa åt sig privat vinning på skattedriven verksamhet.

Hälsans förskolan gjorde vinst på 11,3 miljoner kronor. Folkpartisten Bijan Fahimi startade Hälsans förskola tillsammans med sin hustru 2007. Han är ägare och styrlelseordförande och ingår även i styrelsens för Almega och Svenskt Näringsliv.

Sedan dess har paret haft privata inkomster på sammanlagt 14,8 miljoner kronor.

Matbudgeten för en allsidig kost löper på 9 kr per dag och barn. Barn har fått vatten och knäckebröd till frukost. Personal får ingen mat alls. SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar förhållandena på den privata förskolan Hälsans förskola.

 Tidigare anställda vittnar om att det snålas in så mycket på maten att barnen inte blir mätta. Föräldrar vittnar om lite personal och barn med såriga rumpor efter att ha gått med blöta blöjor.

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/article37120.ab

Tillsammans med hustrun Narges Moshiri, 47, startade förskolebolaget Hälsans förskola har företaget gjort en samlad vinst på 11,3 miljoner kronor. Efter skatt är vinsten sju miljoner. Hela summan har återinvesterats i verksamheten, uppger Fahimi, enligt Afronbladtet 20 mars 2014.

Pengarna kommer huvudsakligen av mina andra verksamheter. I Hälsans förskola har jag tagit ut ungefär 30 000 kronor i månaden. Han och hans hustru haft verksamhet i våra andra bolag. Vi har kunnat ta ut vinst i vårt moderbolag, Bina Holding.

Bijan Fahimi sitter som ordförande, styreleseledamot eller som VD i en rad verksamheter

  • Bina Holding AB Konsultverksamhet avseende företags organisation, 1 anställd 0 kr i vinst
  • Bina Fastigheter i Stockholm AB: Uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder
  • Veritas Pr & Communications AB: PR och kommunikation
  • Hälsans Förskola Stockholm AB: Föreskoleutbildning
  • Nabima AB Bolaget är tänkt bedriva förskoleverksamhet, barnomsorg och pedagogisk verksamhet samt därmed förenlig verksamhet.
  • Svenskt Näringsliv (SN) : Intressebevakning inom arbetsgivarorganisationer
  • Almega AB: Ingår i SN,  Representerar ett 60-tal olika branscher och mer än 10 000 medlemsföretag. Bl.a ingår Medieföretagen där SVT, SR och UR ingår
  • Samand Fastighetsservice AB: Fastighetsförvaltning

Förtärande ekonomi

 Att Bijan Fahimi som skapat Hälsans förskolan och som har letat sig ända fram till toppositioner inom Svenskt Näringsliv och Almega säger en hel del om dessa organisationerna som vill dana ett näringslivets ideologi i Sverige. Strategin har vi sett att köpa nya förskolor och expandera. Någon vinst som kommit det befintliga till godo är obefintlig, planen är som med det är med alla riskkapitalister i vård och skola att med hjälp av skattemedlet få sin verksamhet så högt värderad som möjligt, för att försäljas vid maximerat tillfälle. Köpa billigt och sälja dyrt.

ParasitekonomiDet finns då ett problem som är mer än en girig kapitalism.

Grundproblemet är det medvetna politiska besluten et att inte freda den gemensamma välfärden från omoralen.

Utsidans ekonomi och läckage tvingar regeringspolitiken på defensiven.

 Det saknas inte heller exempel på kommuner som snålar med annat: tvingar föräldrar att ta med sig blöjor till dagis eller att betala för utflykter.

Det betyder inte att kraven på återkommunalisering är dumt: vinstintresset ska undanröjas för att det alltid blir fel, inte för att alternativet alltid blir rätt. Men med nedskurna statsbidrag pressar även den offentliga omsorgen.

En ny ekonomi har växt fram under decennier där där kapitalöverföring har skett från en majoritet till en minoritet. Ett penningflöde utan ny förädling. Falska vinster genom spekulation och högre marknadsvärden. Artificiella och digitala vinster och rikedomar, som inte alstrat nytta arbete eller ny nytta. Ett annat begrepp är ett rån från nation och folket. Vinst på andras bekostnad. Marknadsekonomi alstrar detta med falsk hypotes.

Liksom regnet måste vattnet kommer ner i jorden för att det nya ska växa. Arbetets tillväxt att pengar blir till nytta, kultur, omsorg eller produkter som till gagn till utveckling för människor och samhället. Några sitt på en hög med pengar som tär samhället. Kostnader stiger. Fattigdom ökar. En del blir penningrika i ofantliga belopp.

 Kris för klassisk musik

OrkesterDet är inte bara vård och skola som drabbas av neddragning och kostnadsjakten. Hela kulturen påverkas.

Allt färre unga spelar klassiska instrument. ”Svenska orkestrar riskerar att förlora den skandinaviska tonen”, säger Stefan Forsberg, chef för Stockholms Konserthus . Ansökningar har minskat med 20 %

Framför allt är det trä- och bleckblåsinstrument som oboe, fagott och horn som har problem att locka barn och unga. Det tar 10 000 timmar att bli en duktig musiker eller 10 år.

http://www.svt.se/…/musikkris-for-klassiska-instrument

 

Det här inlägget postades i Ägande, Allianspoltik, Friskolor, Nyliberalism, Offentlig sektor, Privatisering, Systemfel, Välfärd, Vinst. Bokmärk permalänken.