EKONOMIPRISET: ATT TYGLA MÄKTIGA FÖRETAG.

tyglamarknad

Jean Tirole är en av vår tids mest inflytelserika nationalekonomer. Han har gjort viktiga teoretiska forskningsinsatser på en rad områden, men framförallt har han klargjort hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag.

I många branscher har ett litet antal storföretag, eller ett enda monopolföretag, en helt dominerande ställning. Om de lämnas oreglerade ger sådana marknader ofta oönskade utfall för samhället. Det kan medföra att priserna blir högre än vad kostnaderna motiverar, eller att lågproduktiva företag överlever genom att hindra nya och mer produktiva företag att komma in på marknaden.

Från mitten av 1980-talet och framåt har Jean Tirole blåst nytt liv i forskningen om sådana marknadsmisslyckanden. Hans analys av företag med marknadsmakt har skapat en sammanhållen teori med tillämpning på centrala policyfrågor: Hur bör myndigheterna hantera fusioner och karteller? Hur bör de reglera monopolister?

http://www.kva.se/sv/pressrum/2014/ekonomipriset-2014/

 

NÄR DEN SVENSKA MODELL FÄLLDES

svmodellensVi kan se det hur det har gått i Sverige de senast 40 åren. Marknadskrafterna bryter ner vallen till utvecklingens ekonomi och balans igenom med 70- och 90-talskrisen

Den banbrytande vägen i den svenska modellens framstegs vilade på arbetet som ekonomins början och källa, det solidarisk och växelspelet mellan näringslivet och detta offentliga. Detta som kallats blandekonomi.

http://www.oikonomia.info/?p=32260

PS Jean Tirole, fransk medborgare. Född 1953 (61 år) i Troyes, Frankrike. Fil.dr 1981 vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA. Scientific Director vid Institut d’Économie Industrielle, Toulouse School of Economics, Université Toulouse 1 Capitole, Frankrike.

Det här inlägget postades i Ekonomi, Finanskapitalism, Marknadspolitik, Nobelpriset, Sveket mot Sverige, Svenska modellen. Bokmärk permalänken.