TTIP-AVTALET – EU FÅR INTE RÖSTA BORT NATIONELL RÄTT OCH FRIHET

EU-vote2

Löntagare har i regel ­starkare rättigheter i Europa än i USA. Miljö- och konsumentskyddet är bättre. Stor­företagen och rikskapitalbolag har har emellertid vunnit större inflytanden med Alliansen

I förslaget om ett nytt WTO- och  frihandelsavtal, TTIP,  ingår ett system för investeringsskydd, Investor-state ­dispute settlement, ISDS,. Detta förslag ger företag rätt att stämma stater om de förlorar pengar på grund av politiska åtgärder.

Om t.ex Sverige förbjuder vissa kemikalier i lek­saker kan företaget som till­verkar leksakerna, eller kemikalierna, stämma svenska staten för en utebliven vinst. Det kan även gälla att svenska löner och avtal ska ­gälla i Sverige, ­eller om vi stärker arbetarskyddet på ett sätt företagen inte vill. En mer oreglerad markna.d

Hälsa, miljö, demokratiska beslut och fackliga rättigheter blir i en ny politiska ideologi handelshinder och handels­hinder ska bort.

­Tobaksjätten Philip Morris försökte stämma Australien för att de ­infört regler om otäcka bilder på cigarettpaketen.

Australien ville minska rökningen eftersom 16 000 människor i landet varje år dör av rökning. Frågan ska avgöras av en skiljenämnd i Singapore enligt en lag från 1993.

Amerikanska hälsomyndigheten CDC äger ett internationellt patent på Ebola och vaccinationsrättigheter. Tillsammans med WHO stoppas import av alternativ behandling av Ebola I Västafrika trots att indikationer finns om alternativ bot. Nationer varnas. Frivillig tes borde utföras i denna extrema sits.

Källa:

http://www.aftonbladet.se/…/anderslindbe…/article19716594.ab

Det här inlägget postades i Avregleringar, Demokrati, Läkemedel, Marknadspolitik, monopol, Strategisk utveckling, Systemfel, TISA, USA, Väffärdsstaten. Bokmärk permalänken.