JETSTÖMMARNA OCH ROSSBYVÅGORNA STYR KLIMATET

ROSSBY

De extrema svenska somrarna med rekordvärme, översvämningar och blixtkaos beror på att vädersystemen kan hamna i fastlåste positioner. Branden i somras berodde på ett starkt högtryck fastnade och kallare luftströmmar trängdes undan När klimatet förändras så väntar forskarna att det blir fler sådana här fastlåsta väderlägen.


Vädersystem består av som allt annat på jorden av processer i en växelverkan med sin omgivning. Det materiella samhällets förbrukningshastighet slår nu tillbaka.

Hela den nuvarande ekonomin rubbar balansen i ökad vinstjakt. Ett globalt samarbete måste till stånd med gemensamma mål. Att överordna marknaden ländernas framtid hindrar en nödvändig omställning.

Kriserna kommer att tvinga oss. En gräns för planets hållbarhet. Stiger medeltemperatur + 4 grader kan temperaturen stig med 10 grader i vissa områden på jorden, som blir obeboeliga. Andra områden kan bli extremt kalla under längre tiden Gränsen kan nås 2020.

http://www.svtplay.se/video/2400191/vetenskapens-varld/avsnitt-25?tab=helaprogram

Högerns ideologier innehåller ett mänskligt hot.

Det här inlägget postades i ekologi, Ekonomi, Klimat, Klimatförändring, Ledarskap, Marknadspolitik. Bokmärk permalänken.