PÅVEN EFTERLYSER EN NY MÄNSKLIG EKONOMISK ORDNING – KRITISERAR KAPITALISMEN

Pope-in-Bolivia
SANTA CRUZ, Bolivia (Reuters) – Påve Franciskus uppmanade på torsdagen de förtryckta att förändra den ekonomiska världsordningen. Han ördömde en “ny kolonialism” genom  myndigheter som ställer åtstramningsprogram och efterlyser de fattiga att ha “heliga rätt” till arbete, logi och mark.

I en av påvens  längsta och mest passionerade och omfattande tal i hans pontifikat, som den argentinska födda påven, frågade han också om förlåtelse för de synder som begås av den romersk-katolska kyrkan i sin behandling av indianer under vad han kallade “erövringen av Amerika . “

Han kallade den fria jakten på pengar som  “djävulens dynga”. De fattiga länder får inte bli reducerade till leverantörer av råvaror och billig arbetskraft till de utvecklade länderna.

Upprepa några av de teman  i hans encyklika “Laudato Si” på miljön från förra månaden. Franciskus sade att tiden rinner ut för att rädda planeten från kanske irreversibla skador på ekosystemet.

Franciskus adresserade till deltagarna i det andra världsmötet om folkrörelser, ett internationellt organ som samlar organisationer av människor på samhällets utkanter, inklusive fattiga, arbetslösa och bönder som har förlorat sin mark. Vatikanen var värd för det första mötet i fjol.

Han sade att han stödde sina ansträngningar för att få “så elementära och onekligen nödvändigt med en rätt som av de tre “L” land, lodging and labor – mark, bostad och arbete

Hans tal föregicks av långa kommentarer från vänstern,  Bolivias president Evo Morales, som bar en jacka prydd med ansiktet på den argentinske revolutionära Ernesto “Che” Guevara. Han avrättades i Bolivia 1967 av CIA-stödda bolivianska trupper.

“Låt oss inte vara rädda för att säga det: vi vill ha förändring, verklig förändring, strukturella förändringar,” sade påven. Han förkastade varje system vars “mentalitet är fokuserat på vinst till varje pris, utan hänsyn till  social utslagning eller förstörelse av natur. “

“Oacceptabelt system”

“Detta system är vid det här laget oacceptabelt:

 • lantarbetare tycker att det är oacceptabelt,
 • arbetare tycker att det är oacceptabelt
 • samhällen tycker att det är oacceptabelt
 • folk tycker att det är oacceptabelt .
 • .. Jorden själv – vår syster, Moder Jord, som st. Franciskus själv skulle säga – även hon finner det oacceptabelt, “sade han i lång tal  under en timma, som avbröts av applåder och jublande dussintals gånger.

Som den första valda påven från Latinamerika 2013 uttalar han  sig ofta till försvar för de fattiga och mot ohämmad kapitalism men talet i denna bolivianska staden var den mest omfattande hittills på de frågor han har kämpat.

Franciskus har i tidigare angrepp på kapitalismen föranlett en hård kritik från politiker och kommentatorer inför hans besök USA i september.

Påven kommer att ta fram storsläggan mot den internationella monetära organisationer som IMF att få fram riktlinjer och strategier för utvecklingsstöd från vissa U-länder.

“Ingen verklig eller etablerade makt har rätt att beröva folken det fulla utövandet av sin suveränitet. När de gör det, ser vi framväxten av nya former i kolonialism som allvarligt påverkar möjligheten för fred och rättvisa”, sade han.

“Den nya kolonialismen har olika ansikten. Ibland finns ett anonyma inflytande från Mammon. Företag, långivare, vissa”frihandels fördrag, och införandet av åtgärder för åtstramning”, som alltid dra åt bältet för arbetstagare och de fattiga “, sade han.

Förra veckan uppmanade Franciskus de europeiska myndigheterna att hålla fast vid människans värdighet i fokus för debatten om en lösning på den ekonomiska krisen i Grekland.

Han försvarade fackföreningarna och prisade de fattiga människor som hade bildat kooperativ för att skapa arbetstillfällen, där det tidigare funnits grus genom “avgudadyrkande ekonomi”.

I ett av avsnitten om kolonialism, sade han: “Jag säger er detta med ånger. Många allvarliga synder begicks mot ursprungsfolk i Amerika i Guds namn”

Han tillade: “Jag ber ödmjukt om förlåtelse, inte bara för överträdelser av kyrkan själv, utan även för brott som begåtts mot ursprungsfolk under den så kallade erövringen av Amerika.

“Det fanns synd och en riklig mängd av den.”

Publiken gav Franciskus stående ovationer när han satte på en gul gruvarbetare hatt som gavs till honom i slutet av hans tal.

Påven höll sitt tal vid slutet av sin första dag i Bolivia, där han kom på onsdagen.

På torsdagsmorgonen sade han vid en mässa inför hundratusentals människor, att alla hade en moralisk plikt att hjälpa de fattiga, och att de som har medel till hjälp och inte vill, önskar han att de  bara skulle “försvinna.”

Franciskus prisade Bolivias sociala reformer för att sprida välstånd enligt Morales. På fredag ​​kommer han att gå in Bolivias ökända och våldsamma Palmasola fängelse.

Bolivia Pope Bolivia2Påven såg förvirrad på onsdagskvällen när Morales gav honom en av de mer ovanliga slaget av gåvor han fått: en skulpterad trähammare och skära – en symbol för kommunismens – med en en korsfäst Kristus ovan hammaren.

Franciskuss lämnar på fredagen för Paraguay, den sista anhalten på hans hemkomstresa.

Källa: http://www.reuters.com/article/2015/07/10/us-pope-latam-bolivia-idUSKCN0PJ29B20150710

Det här inlägget postades i Fattigdom, Finansmakten, Förnyelse, Franciskus, Människan, Människan och värdet, Ny tid, Pengar, Rättvisa, slavdom, Utveckling, Välfärd, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.

3 svar på PÅVEN EFTERLYSER EN NY MÄNSKLIG EKONOMISK ORDNING – KRITISERAR KAPITALISMEN

 1. birgitta fredriksson skriver:

  Jesus är med honom

 2. birgitta fredriksson skriver:

  påven förkunnar jesu ord på jorden.

 3. birgitta fredriksson skriver:

  jesus evangelier sprider påven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *