VINSTER OCH KOSTNADER I VÄLFÄRDEN ÖKAR – SVÅRT SJUKA FÖRLORAR PERSONLIG ASSISTANSERSÄTTNING

Frosundavinster
Idag får mer än varannan sökande nej till personlig assistans. Det visar nya siffror som SVT Nyheter har tagit fram.

MS-sjuka Anna Tillberg och Micke Jackbrise blev kära och flyttade ihop. Anna blev då uppsagd i vård av Frösunda omsorg och miste sin rättigheter enligt LSS-lagen till assistansersättning.

Frösunda säger att kan inte ansvar för Anna när flyttade. Blir för komplicerat.

Anna behöver hjälp dygnet runt. Idag kan får vänta i 4 tim på kommuntjänst för att besöka toaletten.

Frösunda säger att deras mission är att erbjuda omsorg för högsta möjliga livskvalitet.

LSS är en så kallad rättighetslag. Det betyder att man kan kräva de rättigheter som finns i lagen i domstol.

Ersättning ska gälla när funktionsnedsättningen är så stor att den orsakar betydande svårigheter i det dagliga livet, som att klä på sig, laga mat, förflytta sig, kommunicera med omgivningen, eller andra liknande saker utan behöver hjälp regelbundet under lång tid.

Kostnaderna för assistansen till de cirka 16.000 som får hjälp är 30 miljarder på ett år. Det är för mycket, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i oktober, och aviserade att regeringen ska spara på assistansersättningen för att få pengar till flyktinghjälp.

ASSISTENTPENGAR

Regering klagar på den stora kostnadsutvecklingen men socialministern vet inte varför. Trots att befolkningen växer i stort blir de med assistansersättning inte fler. Sedan fem år tillbaka har de stannat vid omkring 16.000.

Man säger att det är är nu längre vårdtider. Men vinsterna stiger snabbt. Vinster i välfärden gäller framtidens hållbara välfärd. Eller är det endast en affär. De som verkligen behöver hjälp minskar. Det sker. Kostnader för migration tär. Så även kriget påverkar.

Frösunda grundades 1994 och ägs sedan 2010 av det brittiska investmentbolaget HG Capital

Vinsterna har ökat från 60 milj i vinst 1996 till 2 miljarder 2014

2010 såldes det privatägda HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn för 223 miljoner kronor till välfärdsföretaget Frösunda,

Riskakpitalbolaget HgCapital består idag av två investeringskontor i Storbritannien och Tyskland med 100 anställda. HgCapital förvaltat kapital på 44 miljarder.

Skattepengar ska gå till välfärden. Det är det som detta handlar om, att vanligt folks skattepengar ska gå till föräldrarna på äldreboendet, svårt sjuka  och barnen i skolan, inte till några brittiska riskkapitalborg

Samhällsresurserna för det gemensamma bästa tillhör samhället och inte marknaden. VI binder nu ris på vår egen rygg när vinstbolag överordnas samhället.

Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Äldrevård, Effektivitet, Ekonomi, Finanskapitalism, Folkhemmet, Förnyelse, Framtid, Hälsan, Invandring, Ledarskap, Människan, Marknadspolitik, Nyliberalism, Pengar, Privatisering, Rättvisa, Riskkapitalbolag, Samhälle, Självständighet, Sveket mot Sverige, Systemfel. Bokmärk permalänken.