KRIG FÖR FRED – NEOKONSERVATISMENS 1900-TAL OCH DEN EKONOMISKA GLOBALISERINGEN

Neocon
 

Neokonservatismen (neocon) är en politisk rörelse född i USA under 1960-talet bland republikaner som blev besvikna med partiets inhemska och särskilt utrikespolitik. Man sökte ett krig mot Kuba. Förslag om falska angrepp på civila för att anklaga Cuba för terrorism. Operation Northwoods var en amerikansk plan,för att legitimera ett angrepp på icke önskvärda regimer.

Vietnamkriget kom dominerade världen med en falsk attack. Ur det kom dollarkraschen, oljekrisen  och väg för ekonomisk globalisering, där Milton Friedmans brutala nyliberalismen söker ställa om välfärdsnationer till marknadsorienterade stater. Marknaden som världsmodell.

pnac

George W. Bush och George HW Bush, när de spelade en viktig roll för att främja och planera invasionen av Irak 2003 där 911 blev avstampet i det som kallat kriget mot terrorism. En tid där ny begrepp utvecklas som proxyarméer eller krigsombud för att driva regionala och lokala krig.

Framstående neokonservativa i Bushadministrationen ingår Paul Wolfowitz, John Bolton, Elliott Abrams, Richard Perle och Paul Bremer. Högre tjänstemän Vice President Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld, utan att identifiera sig som neokonservativa, lyssnade noga på neokonservativa rådgivare när det gäller utrikespolitik, särskilt försvaret av Israel, främjande av omdaning av Mellanöstern, och uppbyggnaden av amerikansk militär krafter för att uppnå dessa mål.

De neokonservativa har inflytande i Obamas Vita huset, och neokonservatismen fortfarande en stapelvara i båda parternas arsenal.

Uttrycket “neokonservativa” syftar på dem som gjorde det ideologiska resa från anti-stalinistiska vänstern till lägret in i amerikanska konservatism.

“Neoconservatives” spelar på främjande av demokrati och främjande av amerikanska nationellt intresse i internationella frågor, bland annat genom militär styrka, och kan skapa en fiende eller diktatur som skapa bekämpas med en USA-allians.

Al Qaida kommer genom USA (CIA) vapenförsörjning till rebeller under Sovjetinvasionen i Afghanistan 1974-1984.  Detta tillstyrker Hillary Clinton.

NEOCON är nära knuten till nazismens ideologi men i en amerikansk tappning av herraväldet

Det här inlägget postades i Krig, Krispolitik, Ledarskap, Makt, Marknadspolitik, Milton Friedman, Nykonservatism (neokon), Nyliberalism. Bokmärk permalänken.