VAR BÖRJAR HATET?

hat-flykt

Hatet kan förgöra en människa – både offer och förövare. Men hur växer hatet fram? Och vad är det som förenar dem som hatar?

Motsatsen till kärlek. Vi har sett fruktansvärda dåd utföras i terrorns namn i Syrien, i inbördeskrig och Nazitysklands i dödsläger, där människor blir bödlar. Vem gjorde dem till bödlar?

Ett hat som riktar sig mot grupp som skall utplånas. Är det en ideologi eller politisk åsikt som piskar fram hatet?

Joseph Goebbels blev Adolf Hitlers propagandaminister 1933, som gav honom makt över alla tyska radio, press, bio och teater. Senare styrd han också hela den tyska kulturen.

Han dödade inte personligen någon. Inte ett nackskott. Men hans ord skapade massmord.

Han blev propagandans hetsherre. Propagandan att påverka opinionen, nationens känslor, motiv och dra objektiva slutsatser. En propaganda riktad mot en fiende orsakar fienden att dra de önskade slutsatserna.

En propagandamaskin måste ha tillgång till underrättelser om händelser och den allmänna opinionen både om sitt eget folk och sina motståndare.

Detta är även det som präglar vår tid. En tid i liberalismens individualism och neokonservativa samhällsomställningar. Inte en väg för fred utan en väg som leder till social destabilisering och strävan till upplösning av den homogena nationalstaten. Krigen har satt 10 milj människor i flykt.

Ekonomiska förskjutningar driver fram en finansens elitisering och frihet på andra människors bekostnad.

Hatbrotten utvecklas att kränka en person, en folkgrupp eller en annan grupp av personer på grund av kön, hudfärg, etniskt ursprung, religionstillhörighet eller sexuell läggning.

Vi kan ser hur ungdomar söka sig till extremistiska, radikaliserande eller kriminella gäng?

Relationerna mellan människor försvåras alltmer. Så kan vi alla bli indragna i hatets process genom våra egna orda och tankar. I dessa yttersta mening kan vi inte döma eller fördöma någon.

Ordets makt är mer en ett uttalande. Ett eko sprids som startar upp krafter som vi inte ser. De kan starta till förföljelse, väg till våld och massmord. Men också till vårt eget sönderfall. Hatet skänker bitterhet som själens gift. En bitterhet som kan förvränga verkligheter och stänga dörrar till möjlighet. Avvisa en medmänniskas vänlighet-

Kärlekens gyllene tes är att älska sin nästa såsom dig själv. Vi är mer än bara en individ. Vi ingår ett större sammanhang.

Vi närmar oss Påskens tid som gäller mänsklighets förlösning och kärlekens ursprung.

Det här inlägget postades i Hat, Jesus Kristus., Klasskamp, Krig, Lobbying. Bokmärk permalänken.