HÖGERNS SÄLLSAMMA KÄRLEK TILL KÄRNVAPEN

Den svenska borgerligheten har trasslat in sig så grundligt i Natofrågan att de nu vill stoppa ett internationellt förbud mot kärnvapen.

Dessutom, ett förbud vars stora inspiratör, ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, just har fått Nobels fredspris.

Sverige har i generationer arbetat för nedrustning i världen. Delvis för att vi är ädelmodiga och snälla men också för att vi är ett litet land. Vår säkerhet har alltid hängt på att stora stater i vår närhet inte startar krig med varandra.

Nedrustning och avspänning i omvärlden gör Sverige säkrare.

1982 blev Olof Palme statsministern. Palme sökte en kärnvapenfri zon Östersjön. Utan Natos närvaro skulle det råda en avspänning. Men Nato fanns där genom Operation Gladio.

”Stay-behind” ingår i Operation Gladio som är kodnamnet för hemliga NATO-verksmaheter ”Stay-behind ” i Europa under det kalla kriget.

1951–1953 började CIA under William Colby, stationerad i Stockholm och sedermera CIA:s högste chef, att bygga upp ett nätverk med hemliga styrkor inom ett neutrala Sverige och Finland och i Nato-medlemmar Norge och Danmark.

Ubåten i Hårsfjärden 1982.

– The Swedish people and government were led to believe that the vessels were Soviet. U.S. operations were likely conducted by the National Underwater Reconnaissance Office (NURO) and aspects of the operations were coordinated with the secret NATO ”stay-behind” network deployed in Sweden.

Så skede. Bekräftat på olika håll. USA och Nato hade ubåtar Östersjön och för att påverka den svenska opinionen och vår utrikespolitik.

Anklagelserna från oppositionen var frän främst då från Carl Bildt, som var en av ledamöter i Ubåts-kommisionen. Han spred rysskräcken och byggde vidare på den ryska kränkningen 1981 i Karlskrona. Han sökte kontakt med CIA.

Regeringen ger Carl Bild en reprimand:

”Riksdagsman Carl Bildt har inte visat den känsla av ansvar för landet som man kan förvänta sig. Enligt regeringens uppfattning måste det anses vara omdömeslöst att en ledamot av Ubåtsskyddskommissionen i ett känsligt utrikespolitiskt läge sammanträffar med den andra supermaktens militära underrättelsetjänst.”

Sveriges försök till en kärnvapenfri zon i Östersjön föll. Hela Sverige gled till höger 1982-1992 fram till 90-talskriseren.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/ebg2y/hogerns-sallsamma-karlek-till-karnvapen

OPERATION STAY BEHIND SWEDEN

Det här inlägget postades i Carl Bildt, CIA, Fred, Kalla kriget, Krig. Bokmärk permalänken.