DEN MOBILA REVOLUTIONEN

UR har visar en film på SVT. Värde att se. Den mobila revolutionen har beskrivits som en av de riktigt stora uppfinningarna i teknikhistorien, den handhållna trådlösa kommunikationsapparaten.

Mobiltelefonen har blivit en integrerad del av våra liv på ett sätt som få kunde ana för bara ett par decennier sen. Vi går in i en tid som består av ytterligheter. God på ett sätt men till ett pris vi kanske inte förstått??

Teknik har lett till att diktatorer försvunnit. Utvecklingsländer har fått förutsättningar för en självständig utveckling. Den har blivit ett monetärt slagfält med affärsvärldens största företag.

Den har även gjort många uppslukade i en internetvärld där inget slut finns. Bara mera. Den fångar in oss i ett beroendeframkallande missbruk. Varje stund för en bekräftelse.

Ett helt ny ekonomi har utvecklats oberoende av tid och rum. En värld där vi kan vara ständigt närvarande och tillgängliga men också övervakade. Det finns en förväntan i affärsvärlden att individen skall var mer produktiva och ständigt tillgängliga.

Familjelivet förändras. Barn och föräldrar umgås med mobilen istället med varandra. De går miste om den personliga kontakten ansikte mot ansikte. Känslor ersätts av att klicka smileys. Ungdomar i USA använder i snitt mobilen 7,5 tim/dag.

En flod av appar finns. En som registrerar andra telefoner omkring. Dejtingappar. En person kan kontakta en person i närheten för en direkt möte. Mobilen använder positioneringstekniken för all geografisk sökning. Mottagaren ser vem som sökt med bild av och meddelande från personen ifråga. Ett nytt sexuellt beteende har utvecklats. Folk tar inte längre tid på att lära känna varandra mera. Finner man inte rätt kille eller tjej letar man vidare fram till en napp.

Mobilerna är nog det största hotet mot privatlivet. Andra ser vad som händer och var du befinner dig och träffar. Med en drönar kan information hämtas från mobiler runt omkring till fel händer. När en mobil är identifierad kan ”övervakaren” spåra ägaren i tid och rum via nätverket i wifi. De kan göra både olagliga och illvilliga intrång som att lagra internettrafik, lösenord, användarnamn eller kreditkort.

Kommersiella krafter är intresserade av wifi-uppkoppling för att samla statistik om personen söka upp rätt profil för deras produkter eller tjänster. Annonser kan riktas direkt till en kundgrupp

Säkerhetstjänsten har här ett oerhört vapen att kartlägga personer inom politiska fält och organisationer. En wifi-adapter till en dator är liten och kostar inte mer än ca 20-30 dollar.

Systemet är omöjligt att kontrollera. Sensorer kan sättas upp överallt på offentliga platser, regeringsbyggnader, sjukhus eller vi flygande drönare.

Vid ett test kunde en it-tekniker finna 378 identiteter med wifi påslagen på 10 min. Teknik kan finnas hos kriminella, hackare och extrema grupper. Bästa skyddet är en avstängd wifi.

Regeringar kan övervaka sin egna medborgare i en fredlig demonstrationer med några drönare.

Demonstranterna på Självständighets torget i Ukraina 2004 fick ett sms att ” Ni har registrerats som deltagare i ett massupplopp”. Nätverket kan registrera vilka person som fanns på viss plats vid samma tidpunkt.

Nästa steg av den mobila revolutionen rör människans roll i samhället. Den digital tekniken erövrar allt som kan röra sig i tid och rum. Digitala proteser eller sinnesorgan kopplad till hjärna. Robotiserade kramdjur i vården

Bilar utan ratt är på väg. Förarlösa flygplan, bussar eller tåg i en framtid. Google forskar på om hjärnan med nanorobotar kan kopplas upp på internet och databaser.

Lärande robotar som förnyar sig själva. Digitala soldater som övervakare som hör, ser, går, registrerar och fattar beslut om vapenaktion.

Kommer rationalismen göra människan överflödig?

Det kontantlösa samhället är på väg. Det gör bankerna än mer starka och suveräna. En nära väg till att chippa människan till att bli en digitalt totalt övervakad människan.

Källa. Sveriges Utbildningsradio AB

Se video:
https://urskola.se/Produkter/184504-Den-mobila-revolutionen#

Det här inlägget postades i Rationalism, Robotisering, Säkerhetspolitik, Utveckling. Bokmärk permalänken.