CYBERKRIG: FRAMTIDENS KRIGFÖRING INNAN FREDSERANS ANKOMST

Allt som rör sig kan digitaliseras. Vi har lärt att oss webben gör världen tillgänglig för oss alla. Men i spåren kom cyberbrotten genom identitetskapningar, bedrägerier, stöld av privat information eller spridning av falsk information. Facebook-avslöjandet visar en stor sårbarhet för oss. Regeringar och det politiska partier stod oförstående för att den personliga sårbarheten är så stor. I framtiden finns cyberkrigens hot mot nationer. Ett kapplöpning mellan nationer, hackare och terrorister. Men världens makter är inte den slutgiltiga. Det gamla utgår med det nya.

Det finns en rationalism som bedövar medvetandet. Rationalitet skulle betyda “det förnuftiga” men förvandlas till en förträngning av medvetande och av det goda. Konsekvenser av beslut förblindas. Det rationella tänkandet tar oss in i ett  system med vår digitala identitet och profil som lösgör oss från kontanthanteringen med digitala tillståndsbevis för handel.

Rationalismen gäller så även vår verklighetsuppfattning som begränsad till enbart en fysiskt verklighet och existens. Men verkligheten är större. Livet är större.

Nästa steg i cybervärldens utveckling vill tränga in i hela den nationella säkerheten.

En osynlig konstgjord kropp byggs upp som förenar alla kontakter och flöden mellan människor, i det ekonomiska livet, i samhällets funktioner eller i det industriella och militära komplexet.

Programkod kan spridas anonymt via internet som kan nå i t.ex. ett elkraftsystem och få systemet att löpa amok fram till en katastrofalt haveri likt ett bombanfall.

Ett globalt cyberkrig tornar upp sig, och det är inte längre ett krig som bara pågår i våra datorer. I dag har ett nytt digitalt hot etablerats, där de elektroniska system som styr gasledningar, kärnkraftverk, och även bilar nu är under attack. Många länder har startat en ny slags kapprustning för att skydda sig mot dessa oberäkneliga hot mot viktiga samhällsfunktioner.

Kanske Trump inte våga hota Ryssland med mer ekonomiska sanktioner i Syrienfallet. Eller sitter Ryssland med cybervapnet. Kärnvapenarsenalen måste begränsas. Men vem kan stoppa cybervärldens expansion i framtiden.

Digitala vapen kan sätta in anonymt och utan förvarning. Inga ny trupprörelser syns. Inget flyglarm hörs. Plötsligt från ingenstans sker en attack mot dammar, kraftverk, fabriker, raffinaderier  eller finansmarknaden. Ja även enskilda fordon.

Tiden innehåller en kapplöpning, mellan, hackare och terrorister. USA bygger det i det superhemliga NSA i Fort Meade I Maryland. Kina och Ryssland bygger sitt.  NASA spionerar t.o.m på sina egna medborgares email, telefonsamtal. Facebook ger underlag för hela profilen om användaren.

Nya verksamheter byggs som hackersmyndigheter eller hackersföretag att påverka opionen. Program utvecklas att bearbeta globala nätverk. Signalspaningen var förr passisiv. IT-revolutionen gav NASA utveckling av spionprogram att hacka sig in på datornätverk där informationen var lagrad. Denna teknik gör det möjligt att avlösa, infiltrera och aktivera cyberattacker.

När 911 skedde gav president George W Bush  order till NSA att förbereda cyberkrigföring. The United States Cyber Command bildas 2006 för att ta steget för spioneri till att använda datorerna som vapensystem. 2010 var det klart för handling. STUXNET hade utvecklats. Systemet kunder göra kopior av sig själva och sprida runt om i världem.

STUXNET infekterade stationära och bärbara datorer i Iran och från dem sprids masken runt världen. Masken gömmer sig i en dator och bidar sin tid i det som kallas Nolldagarssårbarhet. I rätt ögonblick aktiveras systemet.

I STUXNET gömmer sig en koppling till till ett tyskt elektroniskt styrsystem från Siemens kallat PLC som kostar ett par tusenlappar. Siemens utvecklar automatiseringsutrustning.

PLC-system är ett system programmerbar logisk kontroll som övervakar enkla matematiska eller logiska operationer genom rörelsekontroll av alla linjära och rotationsaxlar t.ex för robotisering av en process eller utrustning i ett kärnkraftverk.

PLC visar sig finnas överallt inom tillverkning och processindustrin som monteringsband, kemisk industri, utrustning för elnätet, vattenledning. trafikflöden, tågtrafik, hissystem och börsens handelssystem.

En strategisk viktig komponent som utvecklades utan åtanke om säkerhet. Att förändra parametrarna kan då bli förödande.

STUXNET var på jakt efter ett specifikt objekt i viss omgivning. Det leder till Iran och kärnforskningsprogrammet. Ett var kärnkraftverket i Bushehr. Det andra var anrikningsanläggningen i Natanz. Den ligger under jorden med centrifuger för anrikning av uranisotoper för att ladda ett kärnkraftverk eller en kärnladdning.

Centrifugerna drivs med höga varvtal och inget får gå fel. Motorer och säkerhetssystem styrs av PLC. 2010 konstateras skada på en centrifug orsakat av STUXNET. Allt skedde inte via Internet utan via ett USB-minne som var infekterat utifrån. Ny kod förändrade PLC-systemet. CIA såg att det var en välgärning för världen.

Vi står inför en makt som inte kan förgöras med bomber. Det sitter i människans moderna tänkande och tekniska redskap att kontrollera för makt och pengar.Tiden är förutsagd om mänskliga under som i Uppb 13.

Detta är inte slutgiltiga makten. Även makten över döden och över all jordisk makt.

En ny tid är i antågande. Den som äger Tron är förankrade i ett berg som inte vacklar. Vi fått Ordet från Himlen. Ett Ord för liv som Kristus gav oss som Guds son och med sitt eget Offer.  Genom Korsets offer strömmar en livskälla fram för dem som tror och tar emot.

Endast en makt finns i världsalltet. All makt och världen är samlad i Kristus som Världens frälsare.

https://www.svtplay.se/video/17593178/cyberkrig-framtidens-krigsforing

Det här inlägget postades i Automatisering, Cyberrevolutionen. Bokmärk permalänken.