BRANDFÖRSVARETS FRAMTID???


I dagarna brinner 40 skogsbränder. Klimatförändringarna slår hårdare av vad tror. Brandförsvaret är magert efter att vi sålt våra Vertol-helikoptrar 2009-2012 till USA till reapris.  Tio militära helikoptrar såldes 2012 till ett amerikanskt företag som skulle använda dem till tunga transporter – och till brandbekämpning.

Varje helikoptrar kunde transportera 26 personer i en katastrofsituation. Kunde lyft 5 kbm vatten. De var välskötta och hade använts ringa i luften.

Pengar gick till att köpa de starkt försenade HK 14 Kostnaderna för Helikopter 14 skenade – totalt har systemet nu kostat uppåt 10 miljarder kronor. Helikoptern 14 kostar Försvarsmakten minst 242 000 kronor per flygtimme.

Allan Widman (FP), ledamot i försvarsutskottet, är kritisk till att Vertol-helikoptrarna avvecklats innan nya helikoptrar fanns på plats.


– De hade den starkaste lyftkraften av alla i den svenska flottan. Så länge de fanns var de förstahandsvalet vid skogsbrandsläckning, säger han.

Han menar att de sålts för att kunna finansiera Helikopter 14-satsningen, som drog ut på tiden.

I och med storbranden i Västmanland 2014 har Sveriges resurser att hantera skogsbränder hamnat i blickfånget. Specialflygplan från Italien och Frankrike har kallats in, men de blev försenade pga vädret och kom ett par dagar senare för att bidra till släckningsarbetet.

Samtidigt kunde Ryssland har erbjudit hjälp med ännu ett specialplan, men Sverige nobbade. Varför?

– Det stämmer att Ryssland har erbjudit ett stort flygplan för att vattenbomba branden, men i nuläget har vi valt att avvakta då luftrummet redan är fullt, säger Marcus Johansson som är pressinformatör på länsstyrelsen i Västmanland.

Var det skälet eller var det Sveriges relation till NATO och Ukrainakrisen?

Planet som erbjudits kunde lasta hela 40 kubikmeter vatten, vilket kan jämföras med planen som nu används som kan lasta cirka sex kubikmeter. En helikopter klar 1 kbm vatten. Men räddningsledningen har ändå gjort bedömningen att de små planen släcker snabbare då de kan lasta nytt vatten mycket fortare.

Israel som vände sig till Ryssland i våras under den stora branden i Haifa. Branden släcktes redan dagen efter ryskt flygplan anlände.

Beriev Be-200 är amfibiskt flygplan utformat av Beriev Aircraft Company och  för brandbekämpning, sjörädda, frakt och persontransporter, den har en kapacitet på 12 ton vatten eller upp till 72 passagerare.

Relationer mellan Ryssland och Israel är inte bättre än mellan Sverige och Ryssland. Det ryska nödsituationsdepartementet har ryska nödsituationer departementet Be-200 kunde skyddat den israeliska staden Haifa från nya bränder.


Totalt används 14 helikoptrar till vattenbombningarna av branden. Militären har kunnat bidra med tre av dessa. Men för bara drygt ett år sedan fanns även tio kraftfulla helikoptrar av typen Vertol i Försvarsmaktens ägo – som lämpade sig särskilt väl för vattenbombning.
 
10 såldes i december 2012 till det amerikanska företaget Columbia Helicopter. Företaget skulle bland annat använda dem för brandbekämpning. Vi hade en gång 22 st.
– De hämtades under 2013. De sade att de skulle använda dem till tunga transporter och brandbekämpning, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten som sköter försäljningen av försvarsmateriel.
 

Vertol är en förkortning för Vertical take off and landing. Modellen har två rotordiskar, en fram och en bak, vilket ger den stor lyftkraft och precision. De tio helikoptrarna utgjorde Försvarsmaktens Helikopter 4-system, vilket man beslutade att avveckla för runt tio år sedan.

Brand och översvämningar har kommit hit. Ett samhällskapital förstördes efter 90-talet. Kompetens förloras. Oplanerad beredskap råder. Minor med magnetslingor som ger varningssignaler togs bort.

Efter ubåten i Horsfjärden 1982 dränks svensk försvarspolitik och förslaget om en kärnvapenfi zon i Östersjön en nagel i ögat för NATO. Under 90-talet  begynner en nedrustning som även hämmar civilförsvaret när helikopterflotiljer  skärs ned.

Exempel på uppgifter som Vertol kunde utföras var:
– Ubåtsjakt
– Ytmålsspaning
– Trupptransporter (26 sittplatser)
– Sjöräddning
– Sjukvårdstransporter (15 bårar)
– Brandbekämpning (med tunna för vattenbombning)
– Materieltransporter
– Tunga lyft (med lyftkrok för lyft upp till 5 ton

Då leveransen av det nya Helikopter 14-systemet försenats kraftigt har Försvarsmakten nu alltså endast tre helikoptrar som kan användas för vattenbombning.
Det här inlägget postades i Brandförsvar, civilförsvar. Bokmärk permalänken.