74000 MILJARDER KR FANNS GÖMDA I SKATTEPARADIS 2016

De rikaste anser att skatterna för höga. Hög skatt anses som stöld i denna krets. Jorden konsumeras sönder. Kan man äta pengar?

Hela världens samlade skatteflyktspengar skulle kunna betala alla Sveriges utgifter i nästan 200 år, med dagens nivå, om vi bara räknar med tillgångar som inte räknas som “icke finansiella instrument”.

Räknar man med även det andra som de förmögna rör sig med – lyxyachter, dyr konst, fastigheter och guldtackor – pratar vi plötsligt om 300 år.
74 000 miljarder göms i skatteparadis

Men den enda siffra som Torsten Fensby citerar med gott samvete kommer från den franske ekonomen Gabriel Zucman. Han fick tillgång till Bank of international Settlements icke offentliga siffror och tog fram en i princip vetenskaplig kalkyl som visar hur mycket av tillgångarna i skatteparadisen som är gömda och per definition tillhör skattesmitare.

– Slår du över det i siffror så hamnar du på 8 000 miljarder euro (74 000 miljarder kronor red. anm.) i världen. Men det är antagligen det dubbla eller tredubbla om du räknar in den aggressiva skatteplaneringen, säger Torsten Fensby.

Han gör ett försök att göra summan 8 000 miljarder förståelig.

– Det motsvarar USA och Japans hela bruttonationalprodukt. Det är fruktansvärt och det är ohållbart, säger han.
Oftare lagligt

Alla tillgångar som registrerats i skatteparadis härrör inte från rent skattefusk. Mycket har också hamnat där genom aggressiv skatteplanering. Till exempel när friskoleföretag placerar vinsterna i Jersey.
Källa Expressen 2016

De globala försvarsutgifterna nådde 1,917 biljoner dollar 2019, en ökning med 3,6 procent jämfört med tidigare års siffror och den största ökningen på ett år sedan 2010, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut årsrapport.

Således går ca 2 biljoner dollar till försvaret vs 8 finns biljoner dollar i skatteparadis

Det här inlägget postades i Geoengineering, Kapitalism, Klassamhället, Nyliberalism, Privatisering. Bokmärk permalänken.