VÄTGASDRIVET FLYG, BUSSAR OCH LASTBILAR I DANMARK PLANERAS

Danmark vill storsatsa på vätgas till flyg och andra tunga transporter. För att komma dit ska man först bygga en mängd vindkraftverk på två konstgjorda energiöar i Nordsjön och Östersjön. Allt för att klara Danmarks klimatmål.

Med tre gigawatt havsvind, som finns ute vid Bornholm kan man producera vätgas till bussar och lastbilar, men den stora möjligheten det är efterfrågan från Köpenhamns flygplats, Kastrup, säger Ulrik Stridbeck, chef för energi och ekonomi på energiföretaget Ørsted, Danmarks största vindkraftsbolag

Danmark var först i världen med att bygga vindkraftverk till havs i början av 1990-talet. Det som från början var en mycket dyr teknik har de senaste åren rasat i pris. Nu vill den danska regeringen bygga två konstgjorda öar, fylla dem med hundratals

Nyligen presenterade ett antal danska företag planer på en större anläggning för produktion av elektrobränslen i Köpenhamn. Koldioxiden ska samlas in från några av stadens värmeverk och avfallsanläggningar, tänker de sig och målet är att redan om tio år producera 30 procent av Danmarks behov av flygbränsle.

Det här passar bra in i regeringens plan för att minska landets koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030 argumenterar de och hoppas på fler jobb och en ny, dansk exportindustri.

– Vi pratar mycket om jobben som skapas och om industriella möjligheterna som skapas. Men högst på listan det är ju att man politiskt tar klimatförändringarna absolut djupt allvarligt, Ulrik Stridbeck på danska energibolaget, Ørsted.vindkraftverk, och producera så mycket el att det räcker både till att elektrifiera stora delar av det danska samhället och att producera vätgas.

Vätgas som görs av vatten med hjälp av el kan antingen användas direkt i industrin eller som bränsle i bilar och tyngre transporter. Gasen kan också slås ihop med koldioxid och bilda metanol, ett så kallat elektrobränsle, som fungerar i flygplan.

Detta borde Sverige och. MP haka på.

Av:
Marie-Louise Kristola, Klimatkorrespondent
marie-louise.kristola@sverigesradio.se

Det här inlägget postades i Miljöpolitik, Oljekrisen, Vätgasutveckling. Bokmärk permalänken.