FÖRSLAG TILL ETT ENAT PÅSKDATUM FÖR KATOLIKER, ORTODOXA OCH PROTESTANTER ÅR 2025?

Herrens bön till oss under decennier i True Life in God om påskdatumets enhet blir nu lyhörd. En förutsättning till Kyrkans enhet.

Prefekten för det påvliga rådet för kristen enhet, kardinal Kurt Koch, har gett stöd ett förslag om att katoliker och ortodoxa arbetar för att komma överens om ett gemensamt datum för att fira påsk.

En företrädare för patriarkatet i Konstantinopel vid Världsrådet för kyrkor (WCC) sa att ett gemensamt påskdatum kan vara ett tecken på ”uppmuntran” för den ekumeniska rörelsen. Den protestantiska kyrkan ingår WCC.

Den ortodoxa ärkebiskopen Job Getcha från Telmessos föreslog att året 2025, som blir ett 1700-årsjubileet för Nicea första ekumeniska råd, skulle vara ett bra år för att införa denna reform av kalendern.

I samtal med den schweiziska nyhetsbyrån Kath.ch välkomnade kardinal Kurt Koch förslaget och sade att årsdagen för Nicea-rådet var ”ett bra tillfälle” för denna förändring.

Det första mötet i Nicea, som hölls år 325, beslutade att påsk skulle firas den första söndagen efter fullmånen efter vårens början, vilket gjorde tidigast möjliga datum för påsk 22 mars och senast 25 april.

Idag använder ortodoxa kristna den julianska kalendern för att beräkna påskdatum istället för den gregorianska kalendern, som introducerades 1582 och används av större delen av världen.

Eftersom den julianska kalendern beräknar ett något längre år är det för närvarande 13 dagar efter den gregorianska kalendern.

Kardinal Koch sa “Jag välkomnar därför ärkebiskop Job von Telmessos” och “Jag hoppas att det kommer att möta ett positivt svar.”

“Det kommer inte att vara lätt att komma överens om ett gemensamt påskdatum, men det är värt att arbeta för det”, sade han. “Denna önskan är också mycket kär för påven Franciskus och även den koptiska påven Tawadros.

Ärkebiskop och arkimandrit Job Getcha i den rysk-ortoxa kyrkan noterade att så tidigt som 1997 hölls ett samråd av WCC för att diskutera ett gemensamt påskdatum för katoliker och ortodoxa. Vid den tiden beslutades att behålla de normer som fastställdes av Nicea-rådet.

Källa

https://www.ncregister.com/cna/vatican-cardinal-supports-common-easter-date-for-catholics-orthodox?fbclid=IwAR3hAI-u3DfFYTZFetegcnm6tFgl9QzPKkuCoOd_mDqsmq4Flv3iAJQCMFo

Det här inlägget postades i Jesus Kristus., Kristendom, Kyrkan, Okategoriserade, Påsken, Påven Franciskus, SLiG, Vassula. Bokmärk permalänken.