MIRAKLET I GUADALUPE 1531

Juan Diego återvände till Tepeyac Hill. När han närmade sig kullen väntade Vår Fru på honom. Han närmade sig och knäböjde. Med sorg berättade han för Vår Fru att han misslyckades med sitt uppdrag. Den underbara dialogen fortsätter: “Min Helige, ädlaste av personer, min fru, min xocoyota, min flicka . . . .”

Juan Diego förklarade varför han misslyckades, hur ovärdig han var för ett sådant uppdrag och hur biskopen var misstänksam. Vår Fru lyssnade ömt och tålmodigt när han föreslog att hon skulle skicka en av landets välkända och respekterade herrar. Då, tänkte han, skulle hennes budskap tros. Vår Fru blev inte övertalad. Hon ville att han skulle utföra uppdraget och sade: ”Jag ber dig, min xocoyote, och råder dig med stor omsorg att du går igen i morgon för att träffa biskopen och representera mig; ge honom förståelse för min önskan, min vilja, att han bygger den församling som jag ber . . . .”
.
Juan Diego fruktade inte uppdragets svårigheter, han var bara rädd att uppdraget inte skulle genomföras. Men han sa till Vår Fru att han skulle uppfylla hennes befallning och återvända följande kväll med biskopens svar.
.
”Och nu lämnar jag dig, min xocoyota, min flicka, min fru; under tiden vilar du.” Juan Diego föreslog att Vår Fru vila lite! Det är imponerande att hon inte bara lät honom behandla henne på detta sätt, utan också älskade hans uppriktighet. Nästa dag reste han till Mexiko för mässa. Efteråt gick han direkt till biskopens palats, föll på knä och upprepade allt som Vår Fru hade sagt till honom för biskopen, som ställde frågor om damen. Men inte helt övertygad sa biskopen till Juan Diego att han inte kunde bekräfta att uppenbarelsen var Vår Fru och bad om ett tecken på trygghet från Vår Fru att bygga en kyrka.

Juan Diego sa självsäkert att han skulle be Our Lady om ett tecken. Biskopen gick med på det och skickade några tjänare för att följa Juan Diego och rapportera om allt han gjorde. Men de förlorade honom och kunde inte hitta honom. De återvände irriterade och talade dåligt om honom till biskopen. De beslutade till och med att gripa och straffa Juan Diego när han dök upp igen. Juan Diego skulle ha kommit tillbaka med skylten i måndags, men när han kom hem var hans farbror Juan Bernadino svårt sjuk. Hans hälsa försämrades under hela måndagskvällen, och tidigt på tisdagen bad Juan Diego att ringa en präst. Brorsonen gick lydigt och såg till att hans rutt inte passerade nära Tepeyac Hill eftersom han fruktade att Vår Fru skulle se honom och övertala honom att fortsätta det uppdrag hon anförtrott honom. Så han tog en genväg som han trodde dolde honom för Vår Fru. Han gick smygande fram och upptäcktes av Vår Fru, som gick ner för sluttningen och frågade: “Xocoyote mio, vart är du på väg? Vilken väg är det här du tar?”
.
Juan Diego blev tagen på bar gärning och svarade diplomatiskt: “Min dotter, min xocoyota, Gud bevara dig, Lady. Hur vaknade du? Och mår din rena kropp bra, kanske?” Sedan förklarade han sitt problem: “Min jungfru, min fru, förlåt mig, ha tålamod med mig tills jag gör min plikt, och imorgon kommer jag tillbaka till dig.” Man kan inte låta bli att le medan man föreställer sig Juan Diego, i sin enkelhet, ber Vår Fru att vänta tills han återvände nästa dag efter att ha hjälpt sin döende farbror. Guds Moder svarade kärleksfullt: ”Var inte rädd eller sörj, och låt inte ditt hjärta förfäras; hur stor sjukdomen än är som du talar om, är jag inte här, jag som är din mor, och är inte min hjälp en tillflykt?”

Hon berättade för honom att hans farbror redan var botad. Juan Diego gladde sig och bad henne ge honom det tecken som biskopen ville ha. Hon sa åt honom att gå till kullen och klippa blommorna han skulle hitta. Sedan skulle han föra tillbaka dem till henne. Det var december och bara kaktusar och några andra glesa växter växte på kullen. Däremot hittade Juan Diego kastilianska rosor i överflöd där och njöt av deras doft. Han skar försiktigt flera, lindade in dem i sin tilma eller kappa gjord av kaktusfiber. Han återvände till Vår Fru och hon ordnade dem ömt i hans tilma med sina egna händer och befallde honom att gå till biskopen och visa honom tecknet han väntade på. Hon sa också till honom att inte öppna sin tilma för någon annan än biskopen. Han skyndade sig till biskop Zumárraga, övertygad om att han nu skulle genomföra Vår Frus design. Längs vägen gladde den underbara doften av rosorna honom. I biskopens palats fick han vänta länge. Tjänstefolket såg honom som en olägenhet och fick honom att vänta tills det var mycket sent, och krävde till och med att få se vad som fanns i hans tilma. Eftersom han vägrade visa dem knuffade de och knuffade omkull honom. När han förstod att han inte skulle se biskopen om han inte visade dem något, lät han dem kika i tilma.

Då tjänarna såg och luktade på de himmelska rosorna gjorde tre försök att ta några. Vid varje försök blev rosorna mirakulöst en del av tilman som om de var målade. Med detta inledde de Vår Frus ambassadör för att träffa biskopen. Juan Diego knäböjde och började förklara allt han såg och hörde från Our Lady. Biskopen lyssnade uppmärksamt. För att bevisa att det han sa var sant lossade han sin tilma och lät rosorna falla till marken. De som tittade föll på knä i tyst förvåning. Mirakulöst präglad på tilman var Our Ladys perfekta bild. När tjänarna erinrade om sin misstro och misshandel av den välsignade moderns ambassadör, fylldes tjänarna av skam. Biskop Zumarraga tog tårlöst tilma från Juan Diego, placerade den i sitt privata kapell och vädjade till helgonet att stanna hos honom över natten i palatset. Nästa dag, med en folkmassa efter sig, gick de två till platsen där Vår Fru ville att hennes kyrka skulle byggas. Juan Diego gav en detaljerad redogörelse för uppenbarelserna. Sedan gick de för att träffa Juan Bernadino och kontrollera hans hälsotillstånd.

Hon berättade för honom att hans farbror redan var botad. Juan Diego gladde sig och bad henne ge honom det tecken som biskopen ville ha. Hon sa åt honom att gå till kullen och klippa blommorna han skulle hitta. Sedan skulle han föra tillbaka dem till henne. Det var december och bara kaktusar och några andra glesa växter växte på kullen. Däremot hittade Juan Diego kastilianska rosor i överflöd där och njöt av deras doft. Han skar försiktigt flera, lindade in dem i sin tilma eller kappa gjord av kaktusfiber. Han återvände till Vår Fru och hon ordnade dem ömt i hans tilma med sina egna händer och befallde honom att gå till biskopen och visa honom tecknet han väntade på. Hon sa också till honom att inte öppna sin tilma för någon annan än biskopen. Han skyndade sig till biskop Zumárraga, övertygad om att han nu skulle genomföra Vår Frus design. Längs vägen gladde den underbara doften av rosorna honom. I biskopens palats fick han vänta länge. Tjänstefolket såg honom som en olägenhet och fick honom att vänta tills det var mycket sent, och krävde till och med att få se vad som fanns i hans tilma. Eftersom han vägrade visa dem knuffade de och knuffade omkull honom. När han förstod att han inte skulle se biskopen om han inte visade dem något, lät han dem kika i tilma.

▪︎Hon som krossar ormen
.
Juan Bernadino blev förvånad över att se sin brorson åtföljd av biskopen och en skara beundrare. Naturligtvis frågade han vad som hände. Miraklet berättades igen och farbror Juan erkände att han var botad. Vår Fru visade sig för honom och botade honom. Hon berättade för honom om sin önskan att bli kallad Santa María de Guadalupe. Guadalupe på spanska motsvarar fonetiskt Coatlaxopeuh i Náhuatl, vilket betyder “Jag krossade ormen med foten.”
.
Biskopen visade sedan tilma i katedralen i Mexiko för allmän vördnad och uppmanade alla att hjälpa till med byggandet av den nya kyrkan, som stod färdig den 26 december 1531. Den dagen gjordes en stor procession från katedralen till den nya kyrkan. Både spanjorer och indianer, kyrkliga och kejserliga tjänstemän följde med Vår Fru av Guadalupe till hennes nya helgedom. Indianerna utförde krigsdanser till hennes ära och täckte hela vägen till Tepeyac Hill med blommor. Mitt i den festliga glädjen sköt en övernitisk indier en pil, som dödligt genomborrade en annan indiers hals. Det var gråt och snyftningar över den döda indianen. Sedan, inspirerad av nåd, började alla be att hans livlösa kropp skulle placeras framför tilma. När alla började åkalla Vår Fru av Guadalupes hjälp, kom den döde indianen till liv igen, hans hals läkte omedelbart. Alla jublade när han reste sig. Stärkt av miraklet återupptog processionen och bilden placerades i den nya helgedomen.
.
▪︎Mirakel som trotsar vetenskapen
.
Eftersom tilman är gjord av kaktusfiber borde den ha sönderfallit efter tjugo år. Den har dock överlevt från 1531 fram till idag utan att spricka eller blekna. Forskare kan inte förklara hur detta är möjligt. På 1700-talet lät doktor José Ignácio Bartolache göra två kopior av bilden och placera där originalet fanns. Efter flera år försämrades de två exemplaren. Med tiden har de troende försökt “försköna” tilma.

En krona målades på Vår Frus huvud och änglar i molnen. Men till skillnad från tilma har dessa tillägg slitits bort och är inte längre synliga. Solens strålar var till exempel belagda med guld och månen belagd med silver. Dessa utsmyckningar försvann också. Faktum är att den silverpläterade månen blev svart. Forskare är förbryllade över hur bilden trycktes på tilma. Det finns inga penseldrag eller skissmärken på den. Richard Kuhn, en nobelpristagare i kemi, konstaterade att Our Lady of Guadalupes bild inte innehåller naturliga, animaliska eller mineralpigment. Tilma trotsar naturliga förklaringar. Om man skulle gå till Guadalupe-helgedomen i Mexico City, är ett stensegelskeppsmonument synligt nära kapellet på kullen. Landmärket firar minnet av ett mirakel som ägde rum 1565 när general Miguel López de Legazpi var på väg tillbaka från Filippinerna och hans skepp uppslukades av en storm. På gränsen till att sjunka gjorde besättningen i desperation ett löfte till Vår Fru av Guadalupe; om hon räddade dem skulle de bära sitt sista kvarvarande segel till henne på pilgrimsfärd. Stormen avtog och de uppfyllde sitt löfte. Det största miraklet var att åtta miljoner indianer konverterade på bara sju år efter uppenbarelserna. De tidiga franciskanska och dominikanska missionärerna var upptagna natt och dag med att döpa och administrera sakramenten. I genomsnitt döptes över tre tusen indianer om dagen under sju år.
.
▪︎Tilmas symbolism

Den mirakulösa tilma är som en katekeskurs för de mexikanska indianerna. Vår Fru, när hon framträder, förmörkar solen och visar sin överlägsenhet över den aztekiska solguden. Hon står på månen och trampar den aztekiska månguden under fötterna. Hon är omgiven av moln och åtföljs av en ängel, vilket visar att hon inte är av denna jord. Ändå är hennes händer vikta i bön och hennes huvud lutar i en position av ödmjukhet, vilket visar att medan hon trampar på de hedniska gudarna, är hon inte Gud. Runt halsen bär hon en brosch med ett kors som leder mänskligheten till den högsta varelsen, de kristnas Gud.

Må den godhet och ömhet som Our Lady visade Saint Juan Diego uppmuntra våra läsare att ha mer hängivenhet för henne. Liksom varje god mamma är hon också den oförsonliga fienden mot dem som skadar hennes barn.

Därför är hon vår speciella hjälp i kampen mot ondskan idag. Låt vårt stridsrop vara “¡Viva la Virgen de Guadalupe!”

Länge leve Our Lady of Guadalupe

Det här inlägget postades i Historia, Kärlek, Kristendom, Kultur, Människan, Maria, Mirakler, Miraklet i Guadalope. Bokmärk permalänken.