TRETTONDAGEN OCH DE TRE KONUNGARNA

När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje.  De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra. Matt 2:10.

Trettondedag jul är en Kristusfest ända sedan fornkyrkans tid. Talet tretton är ett konungatal. De tolv var Apostlarna.

De tre vise männen kallades mager och deras namn i väst är Kaspar, Melchior och Balthasar.

Andra namn har gällt som Apellius, Amerius och Damascus som är de grekiska namnen. Hebreiska namn är Galgalat, Malgalat och Sarachin.

De kallas mager vilket har översätts som stjärntydare. Från och med 800-talet kom de också att kallas kungar – heliga tre konungar. Det  är troligt att de var mystiker liksom de har funnits genom tiderna.

Gudssökandet och Sanningssökandet är en strävan som finns i oss.

Detta sökande kan och Gud besvara och lät en Stjärna visa vägen

De kom från österns länder till Jerusalem frågade Herodus efter judarnas nyfödde kung: Vi har nämligen sett hans stjärna i östern och har kommit för att giva honom vår hyllning. Herodus blev förskräckt men sa att han önskade skänka sina gåvor.

Vad finns det för möjliga händelser som kan ha legat till grund för historien om stjärnan?

Ibland lyser ju objekt på stjärnhimlen extra starkt. Kometer kan skina på himlen veckor i sträck, likaså supernovor, alltså exploderande stjärnor.

Men kinesiska astronomer vid den här tiden brukade anteckna sådana händelser i sina redogörelser. Det finns inga kometer noterade hos dem nära den här tiden. Det närmaste är år 33 före Kristus och år 55 efter. Det är för långt ifrån.

Supernovor kan vara så kraftiga att de syns på dagen. Men stjärna gick ju upp i öster en tidig morgon. De tre vise männen befann sig också österut. De såg något i öster och sedan gick de mot väster. Då följde de nog inte en stjärna.

Liksom ljusmiraklet i Fatima 1917 kunde ett ljusmirakel ske inför Jesu födelse. På trettondagen kom enligt kristendomen de tre vise männen fram till det nyfödda Jesubarnet med gåvor, efter att ha följt en stjärna som stigit och lett dem dit.

Varifrån kom de?

Jesaja förutspår att kungarna kommer från Efa, Midjan och Saba.

Var är Efa, Midjan och Saba? Midjan är det Gamla testamentets namn för det som på Jesu tid var Nabatéernas rike.

Det ligger direkt öster och söder om Jerusalem – i dagens Jordanien – och Efa var en stad i Midjan längre söderut på den arabiska halvön.

Det forntida kungariket Saba var centrerat i vad som är dagens Jemen, också i öster och söder.

Om vi ​​tittar på Bibeln för bevis, antyder profetian från Jesaja att de vise männen kom från det som nu är Jordanien, Saudiarabien och Jemen. Om så är fallet, kom de förmodligen på kameler, eftersom Midjan särskilt var känt för sitt överflöd av kameler.

Berättelsen i Matteusevangeliet står det att de kom “när Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid. Han såg sig hotad och lät döda alla gossebarn i Betlehem upp till två års ålder.

Maria och Josef flydde genast efter deras besök flydde till Egypten för att inte återkomma förrän Herodes gått bort. Egyptiska källor bekräftar detta att den Heliga familjen vistas där på olika platser utan att veta vem Jesusbarn. Men undren levde kvar.

De tre vise männens reliker – i det här fallet deras kroppar –- kom att hamna i Konstantinopel.

Därifrån fördes de till Milano, varifrån de 1164 rövades av kejsar Fredrik Barbarossa. Samma år fördes benen till Köln, där man från 1181 till omkring 1220 gjorde ett praktfullt relikskrin – sannolikt medeltidens största –, med figurer i drivet och förgyllt silver, med emaljplattor, filigran och infattade stenar.

Det kan ännu beundras i domkyrkan i Köln.

Genom relikerna blev Köln en viktig vallfartsort, särskilt för härskare. Valdemar Atterdag och Kristian I är nordiska regenter som varit där. Heliga tre konungar betraktades som beskyddare särskilt av resenärer och pilgrimer.

Tre kronor blev Sveriges heraldiska nationalsymbol som återfinns bland annat i riksvapnet och består av tre öppna kronor av guld, ställda två över en, på blå bakgrund.

Olaus Magnus angav redan 1539 i en förstudie till sin Historia om de nordiska folken att de tre kronorna i riksvapnet var en symbol för Sveariket, medan folkungalejonen var en symbol för Göta rike.

 

Det här inlägget postades i Bibeln, Fatima, Flykt, Gudsbevis, Kristendom, Maria, Profetior. Bokmärk permalänken.